Tortovú formu si vymastíme, a vysypeme hladkou múkou, alebo tam dáme papier na pečenie. Ja používam taký nejaký špeci sprej na neprilepenie cesta k forme.
250g hladkej múky preosejeme do misky, pridáme 125g studeného masla pokrájaného na kocky a prstami spracujeme mrveničku.
Primiešame 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vajce, 2-3 lyžice mlieka a spolu zmiešame, kým sa suroviny nespoja, ak treba, pridáme ešte trochu mlieka. Preložíme na dosku pomúčenú hladkou múkou, a zmiesime. Dve tretiny cesta vyvaľkáme tak, aby pokrylo dno a steny formy. Zvyšné cesto vyvaľkáme tak, aby pokrylo povrch formy. Mne sa to nejako nedarilo, tak som zo zvyšného cesta urobila mriežky. Necháme oddýchnuť v chlade 20 minút.
Do hrnca nastrúhame 8 (príp. podľa zváženia) jabĺk, pás citrónovej kôry (môže, nemusí byť), 6 klinčekov, 125 g cukru (tak isto podľa zváženia a podľa sladkosti jabĺk), škoricu a 500 ml vody. Prikryjeme a dusíme 10 minút na miernom ohni, kým jablká nezmäknú. Zložíme z ohňa, precedíme od šťavy a dáme trochu vychladnúť. Ja som celý hrniec šupla na pol hodinku na balkón. Kôru, klinčeky z hmoty vyhodíme.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov, do formy, kde sme si prichystali cesto, dáme jablkovú masu, a prikryjeme cestom. Rozšľahaným vajíčkom potrieme celý koláč. Ak chcete koláč pokryť celý cestom, vidličkou ho navrchu popichajte, aby mohol dýchať. Pečieme 50 minút.
Podávame s kávou, čajom, alebo s čím len chceme :-)
P.S. je možné tak isto servírovať jednotlivé kúsky preliate sladkou smotanou alebo šľahačkou.
dobrú chuť :-)
