Neexistujú tu presne stanovené normy, všetko dávam podľa chuti príp. podľa počtu stravníkov. :-)
Vo vriacej osolenej vode si uvaríme cestoviny. Cuketu, patizón alebo tekvicu pokrájame na menšie kúsky, a tak isto aj rajčiny. Cuketu a rajčiny si pripravíme tak, aby boli približne v rovnakom množstve, príp. môže byť rajčín viac, pripravíme si z nich omáčku.
Na oleji si opražíme pokrájanú cibuľu a pretlačený cesnak, pridáme pokrájaný patizón (ten som dávala ja), spolu pomiešame, osolíme a okoreníme. Chvíľu podusíme. Po cca 3 minútach pridáme pokrájané rajčiny, podľa chuti pridáme soľ a korenie, a dusíme, pokiaľ nemáme rajčiny úplne rozvarené na omáčku.
Medzitým si pokrájame Nivu na menšie kúsky a postrúhame syr, napr. Eidam.
Hotovú rajčinovú omáčku s patizónom zmiešame s uvarenými cestovinami, pridáme Nivu, dáme na pekáč, vymastený a posypaný strúhankou. Cestoviny s omáčkou na pekáči posypeme syrom, a v rúre vyhriatej na 180 stupňov zapekáme, dokým sa nám syr pekne neroztopí.

Dobrú chuť !