Prednáška sa konala 6.11.22 v meste Tulln, v Rakúsku. Voda je najrozšírenejšia látka na povrchu zemi. Človek pozostáva priemerne z 70 % vody. Malé deti ešte viac. Ako a akú vodu piť, aby bola elixírom života? Kyslú, teplú, živú, čerstvú?
Kyslosť má dvojaký význam. Ako chuť a chemický pojem. Voda má chuť. Tá by nemala byť jediným merítkom pri výbere vody. Kyslosť patrí medzi 5 základných chutí. Acidobázická rovnováha - neustále balansovanie okolo stredu ( 7 PH). Zjednodušene povedané, piť by sme mali prevažne zásadité nápoje, ale dovolené je občas piť aj "kyslé"(PH menšie ako7), ako Coca Cola 2,5 PH , káva 5 a iné.
Voda z vodovodu, pre a proti
Osobne som si myslel, že páni sa budú skôr negatívne vyjadrovať o "obyčajnej vode" a každý bude lobovať svoju firmu. Nie. Voda z vodovodu je to skoro najlepšie. Dodatočná úprava z vodárni jej neprospieva. Stráca na svojej energii. Top voda: čistý pramienok v horách. Čerstvá, vysoko energetická, pramenitá.
Domáce vodárne. Ak nemáte staré vodovodné potrubia, domácu vodu necháte občas preskúmať v laboratóriu, každý deň si ju odlejete do skleneného pohára na pitie (najlepšie po odpustení, alebo po praní), tak robíte to najlepšie.
Minerálne vody, podceňované a preceňované
Rozhoduje stupeň mineralizácie, obsah minerálov, spôsob balenia, chuť, liečebné účinky a iné. Pri nakupovaní v obchode sledujme napríklad, obsah sodíka (Na). Voda na občasné, alebo každodenné použitie by nemala prekročiť hodnotu 14. Vysoko mineralizovane vody pijeme ako liek. Občas a malé dávky. Málo mineralizované, alebo stolová - prírodná voda, zodpovedá približne hodnotám vody z vodovodu. Odporúčame vybrať si svoju značku. Samozrejme vodu v plastovom obale, ktorá bola možno skladovaná na slnku, spotrebovať čo najskôr. Na Slovensku kúpime len zriedkavo minerálku balenú vo fľaši. Čo je škoda.
Minerálna voda z pohľadu acidobázy je prevažne kyslá. Veľmi dôležité je, či voda je dodatočné nasýtená oxidom uhličitým. Vysoko perlivá voda takto umelo získa na hodnote kyslosti. Odporúčame len slabo perlivú, alebo podľa potreby nechať vodu na pár minút otvorenú. Cola napríklad presahuje 4násobne hodnoty pre nasýtené limonády. Odstáta, piť malý pohárik denne, je dobrý nápad.
Záverom: Minerálka nie až tak dôležitá, jej význam sa skôr preceňuje. V Rakúsku z žije z priemyslu minerálnych vôd okolo 20 tis. ľudí. Má to nielen ekonomický, ale aj politický dopad.
Drvivá časť minerálnych vôd v obchode je kyslá.
Hygienická nezávažnosť je podstatná- pri dlhom a nesprávnom skladovaní sa uvoľňujú z plastov toxické látky, množia sa baktérie (pravé kyselky menej) a voda sa tým znehodnocuje
Nasýtené a precukrené vody zvyšujú kyslosť vody a negatívne pôsobia na trávenie
Bol som navštíviť 100ročnú babku. Na chodbe boli zabalené plastové fľaše so sódou, vysoko perlivá voda. Nedalo mi, tak sa jej pýtam: Toto pije storočná? Ona: nie, to si kupuje Rumunská opatrovateľka. V živote to nebudem piť.
Dodatočné úpravy vody
Páni z prednášky sa decentne zmienili o výrobkoch na úpravu vody. Ak máte peniaze nazvyš, odporúčajú vodu dodatočne upraviť. Buď interne, ešte vo vodovodnej sieti, alebo externe, pomocou zakúpených prístrojov a prísad.
Vodné filtre (zvyšujú PH, znižujú obsah kovov), ionizácia vody (na kyslú alebo zásaditú), energetické poháre a co., sú hitom doby.
Pozor na teplotu vody. Známu hospitalizovali v Grécku na dovolenke. Legionela. Pravdepodobne málo vyťažený hotel, kde tečie len menej teplá voda do 40 stupňov. Hodnotu teplej vody v byte nastaviť nad 50°C.
Ďalšie zaujímavé prednášky na veľtrhu:
Zdravé črevo, zdravý človek.
Alergia alebo intolerancia?
Prečo používať naturálnu kozmetiku