reklama

Povolanie fyzioterapeut malo byť v zdravotníctve top, tak ako je to na západe bežné. Úvaha

Slovenský fyzioterapeut je v Rakúsku kráľ, na Slovensku ho brzdí kráľovná byrokracia a nedocenenie. Prečo

Povolanie fyzioterapeut malo byť v zdravotníctve top, tak ako je to na západe bežné. Úvaha
Lokomat (Zdroj: Zahora)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Slovenské univerzity chrlia vzdelaných fyzioterapeutov niekoľkonásobne viac ako je potrebné. Zamestnávatelia to zneužívajú a ich neplatia  Hoci obe profesie po vyštudovaní vysokej školy dosiahnu vysokoškolské vzdelanie I. stupňa (prípadne II alebo III), štát si ich neváži, ani neoceňuje. Opatrovateľka s kurzom Červeného kríža (220 hodín) zarába približne rovnako.

História

1.     Masérstvo

Zjednodušene napísané, Masérstvo je časť z odboru fyzioterapie, ktorý sa dá študovať aj samostatne. Aby sme to lepšie pochopili, porovnajme si to s rakúskym masérom. V Rakúsku rádovo najnižší masér (medicínsky), po troch rokoch úspešného štúdia, môže začať pracovať pod dohľadom lekára, napríklad v nemocnici. Ak chce samostatne podnikať, musí ďalej študovať minimálne jeden rok (zdravotnícky masér). Kľudne by sme to mohli nazvať štúdium masérskej špecializácie. Zmysel to má. Za 1 až 3 roky absolvuje nielen zdravotnícke štúdium a prax, ale aj základy práva, komunikácie s úradmi, účtovníctva...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

U nás na Slovensku, po roku 1990, bolo možné podnikať ako masér už po 3 týždňovom zaškolení. V praxi to fungovalo asi takto: Napríklad “murár“ pred dôchodkom si urobil rýchlokurz maséra, aby mohol praktizovať svoje novoobjavené vlohy ľudového liečiteľa. "Liečil " chrbtice, postihnutých, jednoducho všetkých a bez obmedzení. Neďaleká nemocnica to čoskoro zistila, začali sa totiž množiť prípady fraktúr chrbtice. Páni liečitelia s obľubou vykonávali takzvanú manipuláciu chrbtice aj pri kontraindikácii, napríklad diagnóze osteoporóza. Fyzioterapeut by v tomto prípade prišiel o licenciu, "masérovi" sa nestalo nič. (Vysvetlenie pre laikov: Oficiálny postup pri výkone manipulácia podľa poradia: Cielené odborné cvičenie, automobilizácia, mobilizácia, manipulácia- zvyčajne lekár osteopat).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vďaka bohu táto éra je už za nami. Aj dnes si síce môžeme urobiť masérsky kurz za 2 týždne s potvrdením o absolvovaní školenia. Školenie má asi názov: Partnerské masáže, alebo Masáž pre rodinných príslušníkov s uplatnením ako hobby masér, neškodný pre pacientov. Poctivého maséra sa neoplatí študovať. Je to nezaplatená drina. V kurze je profesia osobný, kondičný, wellness, fitnes tréner. Napríklad vám sľúbi, že vám pomôže schudnúť. Na schudnutie posilňovanie nestačí. Je to len desatina úkonov. Na schudnutie potrebuješ tím. V Rakúsku som bol vo fitku. Zaujímalo ma jeho vzdelanie. Bol úprimný. Nijaké odborné vzdelanie. Fitko by si ho nedokázalo zaplatiť. On tu chodí už roky a všeličo tu odkukal. Centrum mu za jeho rady a dozor na klientov nič neplatí. Za odmenu môže zadarmo trénovať. Ako to potom vypadá na Slovensku?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2.     „Polovičný fyzioterapeut“- pracovník odborne spôsobilý na výkon odborných pracovných činností v zdravotníckom povolaní fyzioterapeut

Do roku 1990 sme ešte nemali fyzioterapeutov, iba rehabilitačných pracovníkov, rehabilitačné sestry a rehabilitačných asistentov. V praxi ich stretávame dodnes. Nie sú to medzinárodne uznané profesie, takže v Rakúsku by sme ich pracovať nenašli. Museli by si tam požiadať o uznanie kvalifikácie (Anerkennug) a stať sa fyzioterapeutom, čo sa im neoplatí. Stálo by to veľa času a peňazí. Ak si rehabilitačná sestra doplní špecializáciu (doplnkové štúdium v dĺžke minimálne jeden rok), môže používať pracovné označenie fyzioterapeut špecialista. Vzniká tak ďalší extrém. Poznám prípad fyzioterapeuta (študoval odbor dipl. fyzioterapeut, magisterské a doktorandské štúdium fyzioterapie), ktorý bol donútený vrátiť sa znova do školy - študovať svaly- urobiť si špecializáciu, lebo nemohol podnikať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3.     Fyzioterapeut- Štúdium diplomovaný fyzioterapeut- alebo to najlepšie čo sme mali

Dipl. fyzioterapeut nebol akademický odbor, bola to forma doplnkového, alebo nadstavbového štúdia na strednej zdravotníckej škole. Podobalo sa to terajšej forme bakalárskeho štúdia fyzioterapie na vysokej škole. Štúdium bolo prakticky zamerané (bakalári sú celý posledný rok zaneprázdnený písaním bakalárskej práce). Prácu písali aj diplomovaní, ale v menšom rozsahu a okrem toho tam bolo viac praxe. Podľa môjho názoru bolo toto štúdium najkvalitnejšie. Dôkazom toho je aj to, že Rakúšania šalejú za touto profesiou. Oni nepotrebujú aby terapeut vedecky študoval pacientov, ale aby ich vedel liečiť. Špičku vychovávala stredná zdravotnícka škola v Banskej Bystrici, pod vedením p. Mgr. D. Janíkovej. Česť tým dipl. terapeutom, ktorí ešte stále pracujú a sú na Slovensku. Ak ste získali slovenské apostilu (Apostille-je overenie podpisu a pečiatky na verejnej listine za účelom jej ďalšieho použitia v zahraničí. Overujú sa odpracované 3 roky praxe na Slovensku v odbore fyzioterapia), v ste Rakúsku potom získali v rámci zrýchleného konania, do jednej hodiny povolenie na prácu. Povolenie a práca sú dve veci. Dipl. fyzioterapeut tam nemal problém ani zo získaním práce. Tento odbor sa viac venoval praktickej stránke profesie. Študenti neboli posledný rok zaťažení písaním bakalárskej práce, získavaním vedeckých poznatkov, ale o to viac praxovali na oddeleniach. Terajší študenti bakalárskych odborov milo prekvapia svojimi teoretickými poznatkami a vedia ohnivo diskutovať. Hodia sa výborne na pozíciu telefyzioterapeuta, online poradcu, ale skutočný terapeut je o inom. Nie je to práca za počítačom, ani diskusia s pacientom. Túto profesiu živia ruky. On si musí siahnuť na postihnuté miesto, vyšetriť a navrhnúť program a plán liečby. Ale už je taká doba. Do popredia sa dostáva prístrojová rehabilitácia. Nemocnice a zariadenia si kupujú doslova robotické vybavenia, aby boli v kurze. Napríklad súbor prístrojov AMADEO alebo aj Lokomat od firmy HOCOMA. Teraz samozrejme píšem o rakúskych pomeroch. Neviem aký je aktuálny stav na Slovensku.

4.     Fyzioterapeut, Bc., Mgr., PhD

Vysokoškolské vzdelávanie prvého stupňa v bakalárskom študijnom programe v študijnom odbore fyzioterapia trvá v dennej forme štúdia tri roky a zahŕňa najmenej 3 570 hodín teoretickej a praktickej výučby, z čoho praktická výučba je najmenej 2 040 hodín a uskutočňuje sa v odborných učebniach, na ambulantných a lôžkových pracoviskách fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, na jednotlivých klinických pracoviskách nemocníc a v špecializovaných rehabilitačných zariadeniach a ústavoch. Štúdium zahŕňa aj povinnú klinickú prax v rozsahu najmenej desať týždňov v zariadeniach preventívnej a liečebnej zdravotnej starostlivosti. (podobne ako vyššie odborné vzdelanie v študijnom odbore diplomovaný fyzioterapeut). Magisterské štúdium fyzioterapie trvá asi 2 roky. Doktorandské štúdium fyzioterapie podobne.

5.     Fyzioterapeut špecialista. Čo to je?

Príklad z armády. V armáde majú jej príslušníci hodnosti ako major, plukovník, generál a iné. Predstavte si , že nejaký rotmajster (veľmi nízka hodnosť), bude veliť generálovi. Je to teoreticky možné, ak bude funkčne povýšený nad generála, lebo funkcia je nadradená hodnosti. Alebo: rehabilitačná sestra okabáti systém, urobí si špecializáciu, stane sa fyzioterapeut špecialista a preskočí hodnosti ako dipl. fyzioterapeut, Bc., Mgr. a stane sa ich funkčnými nadriadenými, lebo oni nemajú potrebnú kvalifikáciu- špecializáciu.

Klikol som si na web slovenskej komory fyzioterapeutov (SKF). Formálna, informačná stránka funguje ako keby v obmedzenom režime. Ako nečlen SKF sa tam dozviem veľmi málo informácií. Ponúkajú nám špecializácie na výber:

Ergonomika a rehabilitačné inžinierstvo

Fyzioterapia funkčných a štrukturálnych porúch

Fyzioterapia porúch CNS

Fyzioterapia porúch psychomotorického vývoja

Fyzioterapia v športe a telovýchove

Ergoterapia

Fyzioterapia psychosomatických a civilizačných ochorení

Fyzioterapia respiračných ochorení

Fyzioterapia vybraných ochorení pohybového systému

Zdravotnícky manažment a financovanie

Odborník na riadenie vo verejnom zdravotníctve

Manažment vo fyzioterapii

Certifikačná zdravotná činnosť

Z 13 ponúkaných odborov sa len 7 priamo dotýka fyzioterapie, 2 odbory len veľmi okrajovo. To je slabá a nejasná ponuka.

Podmienky prijatia na špecializačné štúdium a podmienky ukončenia špecializačného štúdia podľa § 70 Nariadenia vlády SR 296/2010 Z. z.

Podávate žiadosť o špecializáciu, zaplatíte poplatok

Prílohy k žiadosti sú: úradne osvedčené kópie dokladov o dosiahnutom vzdelaní: overená kopia maturitného vysvedčenia, ďalšie kópie o vzdelaní, VŠ diplomy ( I., II., alebo III. stupeň), výpis z registra, zdravotná spôsobilosť, potvrdenie o najmenej jednoročnej štandardnej fyzioterapeutickej praxi, potvrdenie o registrácii v Slovenskej komore fyzioterapeutov (členské 66 €), špecializačný index (Index odbornosti) a záznamník zdravotníckych výkonov. Proband píše záverečnú prácu ako na strednej škole, potom podá prihlášku na špecializačnú skúšku, obhajoba záverečnej práce, vydanie diplomu  špecializačného štúdia na výkon špecializačných pracovných činností (poplatok 490 €). Ak chcete podnikať ako terapeut, treba vám otvoriť licenciu nie živnosť. (V zmysle ustanovenia § 68 ods. 1 zákona NR SR č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a o stavovských organizáciách v zdravotníctve v platnom znení (ďalej len „Zákon o poskytovateľoch“) vydáva Slovenská komora fyzioterapeutov (ďalej len „Komora“) licencie zdravotníckemu pracovníkovi v povolaní fyzioterapeut)

Podľa § 69 Komora vydá licenciu fyzioterapeutovi, ak:

  • Je spôsobilý na právne úkony v celom rozsahu

  • Je zdravotne spôsobilý- lekársky posudok (poplatok)

  • Je odborne spôsobilý (overené diplomy, špecializácia)

  • Je bezúhonný (Výpis z registra nie starší ako mesiac)

  • Je členom komory

.Vybavovačky ako na prijímačky na vysokú školu, alebo ešte viac. Študent VŠ štúdia totiž nie je členom komory.

Ak vám to nie je jasné, prečítajme si zákon: § 78 (5) Za získanie odbornej spôsobilosti na výkon odborných pracovných činností v zdravotníckom povolaní fyzioterapeut sa považuje aj nadobudnutie a) úplného stredného odborného vzdelania na strednej zdravotníckej škole v študijnom odbore rehabilitačný pracovník podľa predpisov účinných do 30. novembra 1995 alebo v študijnom odbore rehabilitačný asistent podľa predpisov účinných do 30. septembra 2005, b) vysokoškolského vzdelania druhého stupňa v magisterskom študijnom programe v študijnom odbore fyzioterapia, ktoré sa ukončilo do roku 2008, c) vysokoškolského vzdelania druhého stupňa v magisterskom študijnom programe v externej forme štúdia v študijnom odbore ošetrovateľstvo - rehabilitácia, ktoré sa ukončilo do roku 2008, ak nadväzovalo na úplné stredné odborné vzdelanie v študijnom odbore rehabilitačný pracovník podľa predpisov účinných do 30. novembra 1995 alebo v študijnom odbore rehabilitačný asistent podľa predpisov účinných do 30. septembra 2005, d) vysokoškolského vzdelania v študijnom odbore telesná výchova a šport - rehabilitácia podľa predpisov účinných do 27. marca 2002, ak nadväzovalo na úplné stredné odborné vzdelanie na strednej zdravotníckej škole v študijnom odbore rehabilitačný pracovník podľa predpisov účinných do 30. novembra 1995, alebo v študijnom odbore rehabilitačný asistent podľa predpisov účinných do 30. septembra 2005 alebo e) úplného stredného odborného vzdelania na strednej zdravotníckej škole v študijných odboroch zdravotná sestra alebo ženská sestra podľa predpisov účinných do 27. marca 2002, ak zdravotnícky pracovník po preradení do odboru rehabilitačný pracovník vykonal skúšku v lehote a z predmetu podľa predpisov účinných do 27. marca 2002 a naďalej bez prerušenia vykonáva odborné pracovné činnosti na základe vykonanej skúšky.

Príklad : Mária študovala na gymnáziu, potom na Strednej zdravotníckej škole (VOV) s ukončeným odborom dipl. fyzioterapeut. Chcela si doplniť poznatky ďalším štúdiom na vysokej škole. Najskôr získala titul Bc., neskôr magisterský. Osem rokov štúdia fyzioterapie. Má dva roky praxe. Na získanie licencie to však nestačí. Môže síce podnikať ako masérka, nie ako fyzioterapeutka. (podobne ako "masér" s trojtýždňovým kurzom). Ak chce podnikať ako fyzioterapeutka, potrebuje získať špecializáciu a licenciu. Musí ísť späť do školy. Dodatočne finančné a časové zaťaženie, učiť sa znova svaly a kosti. Nakoniec si vybavuje licenciu.

Akú špecializáciu potrebujete v Rakúsku aby ste mohli samostatne podnikať? Nijakú, nie je povinná. O špecializácii sa hovorí, ale nevyžaduje sa. A tú slovenskú vám tam aj tak neuznajú ako vzdelanie . Od 1. 7. 2018 je každý zdravotnícky pracovník v Rakúsku povinný registrovať sa v Gesundheitsberufregister (register zdravotníckych povolaní). Dovtedy sa stačilo registrovať na finančnom úrade (Finanzamt) ako plátca dane. Fyzioterapeut potrebuje takisto ako na Slovensku odporúčanie od lekára (buď špecialistu, alebo aj obvodného lekára). Terapeuti sa samozrejme ďalej vzdelávajú v akreditovaných inštitúciách. Stojí to veľa peňazí, ale dá sa to odpísať z dane. A licencia zo stovkou potvrdení? Licencia  pre fyzioterapeuta v Rakúsku neexistuje.

Hodnota práce fyzioterapeuta

Tak ako domovu dôchodcov stačí na výkon povolania opatrovateľka s 220 hodinami teórie a praxe absolvovanej v Červenom kríži, takisto stačí rehabilitačnému oddeleniu na fungovanie vyučená zdravotná sestra, ktorý si urobí skúšku a stane sa rehabilitačnou sestrou.

Fyzioterapia je nelekársky odbor, ktorý sa zaoberá diagnostikou, liečbou a prevenciou funkčných porúch pohybového systému človeka. Nie je jednoduché vyštudovať to. Opatrovateľka (220 hodín výučby) potrebuje na takmer takú istú mzdu ako fyzioterapeut, jeden mesiac štúdia. Fyzioterapeut až 15x viac (3 570 hodín výučby, 3 roky štúdia). 3 týždne verzus 3 roky. Ak začnú rovnako študovať, fyzioterapeut je oproti opatrovateľovi po skončení, chudobnejší asi o 29 000 €. Naopak opatrovateľka túto sumu získa.

Inzeráty z tlače:

Opatrovateľ- Pracovná oblasť: Sociálne služby. Náplň práce: Opatrovateľská starostlivosť v zariadení sociálnych služieb komunitného typu. Pracovný pomer na neurčitý čas. Zmennosť: dvojzmenná práca: Áno Základná zložka mzdy v eurách (v hrubom): 900 € mesačne. Požadovaný stupeň vzdelania: minimálne základné vzdelanie. Znalosť slovenského jazyka je nevyhnutná: Nie. Ďalšie požiadavky: Absolvovanie akreditovaného kurzu opatrovania najmenej v rozsahu 220 hodín.

Náplň práce, informácie o pracovnom mieste:2264001 - Fyzioterapeut bez špecializácie individuálnej telesnej výchovy zameranej na zvýšenie svalovej sily, zlepšenie rozsahu pohybov s použitím jednoduchých metód a výchovu k sebestačnosti prijímateľom sociálnej služby v zariadení sociálnej služby - zariadení pre seniorov a špecializovanom zariadení  Základná zložka mzdy v eurách (v hrubom): 932 € mesačne Požadovaný stupeň vzdelania: Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa – fyzioterapia. Znalosť slovenského jazyka je nevyhnutná: Áno. Všeobecné spôsobilosti: samostatnosť, fyzická zdatnosť, tímová práca. Osobnostné predpoklady: empatia, spoľahlivosť, vnútorná stabilita

Náplň práce, informácie o pracovnom mieste:2264001 - Fyzioterapeut bez špecializácie. Pracovný pomer na určitú dobu. Počet mesiacov: 12. Pracovné miesto vhodné pre: Absolventa Základná zložka mzdy v eurách (v hrubom): 900 € mesačne Ponúkané výhody: príspevok na stravovanie, nové a moderne vybavené priestory, skúsený a priateľský kolektív Všeobecne požadované znalosti: Požadovaný stupeň vzdelania: Vyššie odborné vzdelanie Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa Vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa Prax: bez požiadavky na odbornú prax. Znalosť slovenského jazyka je nevyhnutná: Nie Počítačové zručnosti: Kancelárske balíky - Microsoft Outlook, pokročilá Kancelárske balíky - Microsoft PowerPoint, elementárna Kancelárske balíky - Microsoft Word, pokročilá Kancelárske balíky - Microsoft Excel. Ďalšie požiadavky: komunikácia, empatia, trpezlivosť, pozitívny vzťah k deťom.

Práca pre fyzioterapeutov v Rakúsku, do kúpeľov, rehabilitačné centrá a súkromné kliniky. Hľadáme fyzioterapeutov/ky. Lokality: Salzburg, Perchtoldsdorf, Prein an der Rax, Lassnitzhoehe, Graz.     Mzda: 3000 €/ brutto na mesiac/ rakúska pracovná zmluva + 300 € diéty, 13 a 14 plat. Príplatky za nadčasy a víkendy a štátne sviatky. Ubytovanie je hradené v plnej výške. Úroveň nemeckého jazyka stačí na úrovni A2. Požiadavky: vzdelanie v obore fyzioterapia. Poznámka: hrubý ročný plat je cez 43 000 €

 Záver

Slovensky magister- fyzioterapeut podľa zákona nie je dostatočne vzdelaný, aby mohol samostatne podnikať. Masérsku živnosť vykonávať môže. Takisto ako laik s trojtýždňovým kurzom maséra. Zákon hodil všetkých do jedného vreca. Úvaha vyznieva ako komparácia rakúskej a slovenskej fyzioterapie. Ale to som nemal v úmysle. Urobil som to len raz, pri písaní mojej prvej diplomovej práce, keď som porovnával Treadmilterapiu  (Kováčová verzus Wilheminen Spital vo Viedni). Nedopadlo to dobre. Za oponenta sa totiž prihlásil vtedajší riaditeľ NRC, Prof. MUDr. M. Malý, PhD.

 Prečo sa na Slovensku stali fyzioterapeuti obeťou byrokracie a nezaplatenej práce?

-        krátka tradícia novodobej fyzioterapie

-        v tomto povolaní pracujú väčšinou ženy a štát to zneužíva

-        nevýrazná Komora fyzioterapeutov nebráni ich záujmy

-        predsudky, fyzioterapeut nie je vzdelaný, alebo je len masér

-        komplikovaný systém zákonov a pracovných zaradení od rehabilitačného pracovníka až po špecialistu

Opatrenia

-        zvýšiť povedomie u verejnosti, priniesť viac informácii o povolaní fyzioterapeut

-        reforma fyzioterapie- nepovinná špecializácia, zrušiť odbor rehabilitačná sestra- pracovník a iné

- prehodnotiť platové ohodnotenie, terajšie zodpovedá úrovni rehabilitačnej sestry

-        upraviť laxný zákon, kedy zdravotná sestra, alebo ošetrovateľ nahrádza výkony fyzioterapeuta (napríklad v rámci ošetrovateľskej rehabilitácie ADOS). Sestra prácu terapeuta nikdy nenahradí

-        SKF si v tejto podobe neplní svoje funkcie, povinné členstvo v komore by sa malo zrušiť (podmienka pre fyzioterapeuta- podnikateľa). Ich registračnú a kontrolnú funkciu by som nahradil vytvorením štátneho centrálneho registra zdravotníckych pracovníkov (CRZP). Bezplatné členstvo by bolo povinné a zdravotníkovi by bol vydaný preukaz

Lubomir Zahora

Lubomir Zahora

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  270x

Pracujem v Rakúsku v medzinárodnom kolektíve. Angažujem sa v tuzemských a zahraničných projektoch v oblasti športu a charity. Som športovec a rád cestujem Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu