reklama

Fico rozsievač smrti, metódy má ako Nazarbajev.

Podobnosti metód vládnutia súdruhov Nazarbajeca a Fica

Fico rozsievač smrti, metódy má ako Nazarbajev.
Ostrostrelec Gašparovič a kráľ Slnka Nursultán Nazarbajev (Zdroj: FB)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Kazachstan zažíva najhoršie protesty, aké krajina zažila od získania nezávislosti pred tromi desaťročiami.

Výbuch nestability vyvoláva značné znepokojenie  aj u v dvoch mocných susedoch Kazachstanu: v Rusku a v Číne. Krajina predáva väčšinu svojho exportu ropy do Číny a je kľúčovým strategickým spojencom Moskvy.

Obrázok blogu

Z budovy radnice stúpa dym počas protestu v Almaty, Kazachstan, v stredu 5. januára 2022. Spravodajské stanice v Kazachstane uvádzajú, že demonštranti protestujúci proti rastúcim cenám pohonných hmôt vtrhli do kancelárie starostu v krajine najväčšieho mesta a zvnútra boli vidieť plamene. Kazašská spravodajská stránka Zákon uviedla, že mnohí z demonštrantov, ktorí sa v stredu zišli k budove v Almaty, mali palice a štíty. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Video o Kazachstane z modrého zajačika aj s dodatkami

Česká TV reportáž zo 6.2022

Situácia v Alma Ate v Kazachtane
Situácia v Alma Ate v Kazachtane (zdroj: FB)

Náhly nárast cien pohonných hmôt na začiatku roka vyvolal prvé protesty v odľahlom ropnom meste na západe. Ale desaťtisíce ľudí, ktorí odvtedy vyšli do ulíc vo väčšine miest a obcí na protest proti celej autoritatívnej vláde.

Prezident Kassym-Jomart Tokajev si stáva čoraz zúfalejšou figurkou. Najprv sa snažil upokojiť davy tým, že v stredu skoro ráno odvolal celú vládu. Na konci dňa však otočil rétoriku. Po prvý krát demonštrantov označil za teroristov. Potom požiadal vojenskú alianciu pod vedením Ruska, Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, o pomoc pri potlačení povstania a aliancia súhlasila s vyslaním bližšie nešpecifikovaného počtu mierových síl.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Kassym-Jomart Tokajev
Kassym-Jomart Tokajev (zdroj: FB)

Na tejto fotke prevzatej z videa zverejneného prezidentskou tlačovou službou Kazachstanu hovorí kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev počas svojho televízneho vyhlásenia k národu v Nur-Sultane v Kazachstane v stredu 5. januára 2022. 

Tokajev povedal, že „máme v úmysle konať maximálne prísne, pokiaľ ide o porušovateľov zákona." Vo vyhlásení tiež prisľúbil politické reformy a oznámil, že sa ujíma vedenia národnej bezpečnostnej rady. 

To je potenciálne významné, pretože na čele rady stál Nursultan Nazarbajev, ktorý bol prezidentom od roku 1991 až do svojej rezignácie v roku 2019. 

Nur sultán znamená niečo kráľ alebo boh slnka tento titul si pridal Nazarbajev sám ešte pred tým si dal titul otec národa, rovnako ako náš Vladimír Mečiar. Títo ľudia sa cítia ako neobmedzení vládcovia pre ktorých je všetko dovolené. Dokonca Nursultán dal v parlamente hlasovanie a parlament schválil jeho rodinu ako svätú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pozor na hoaxy, ktoré šíria na internete trollovia z ruského veľvyslanectva a trolling zo Súmračnej. Snažia sa vykresliť demonštrantov ako teroristickú skupinu podporovanú západom. Samozrejme z časti aj naše média. 

Treba si uvedomiť že Tokajev je absolvent MGIMO (Moskvič) podobne ako slovenský veľvyslanec v Rusku Rehák a  veľvyslanec v Kazachstane Kollár sú tiež odchovanci MGIMO a Moskviče. A vôbec väčšina veľvyslancov Slovenska sú Moskviče, Korčok, ktorý mal post veľvyslanca USA aj za vlády SMERu je tam nasadený preto aby ich tam udržal. V Poľsku napríklad od roku 2018 nesmie žiadny absolvent MGIMO Moskvič pracovať v štátnej správe ani ako vrátnik. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Má to svoje opodstatnenie Moskviče sú spravidla agenti KGB a boli regrutovaný z politických špičiek komunistickej strany. 

Tato skupina je omnoho nebezpečnejšia, ako obyčajný agenti ŠtB a už od roku 89 boli dosadzovaní na kľúčové posty, nielen do štátnej správy ale aj do podnikov a boli uprednostňovaní aj pri privatizácii. 

Je to preto, aby Rusko malo prostredníctvom týchto ľudí vplyv. Títo ľudia sú často aj majiteľmi médií, keby ste sa pozreli aj na pozadie majiteľov Smeru, Denníka N, Aktualít a iných nájdete ich medzi akcionármi a majiteľmi.  

Bez nad sazky, ako vravia Česi ich možno označiť ako zlaté vajcia Komunistickej sliepky KSČ. Ročne bolo z Československa vyberaných 10 ľudí boli to preverené a doporučené kádre komunistickou stranou bolo vychovaných takto zhruba 300ľudí do roku 1989 a keď si pozriete dnešných najbohatších ľudí čí už v Čechách alebo na Slovensku v drvivej väčšine sú to absolventi MGIMO. Mosvičom sa budem venovať ešte špeciálne. Aj maltézskom a rožným rytierom majú radi  pochybné vyznamenania a rôzne tituly.

PREČO SA ĽUDIA V KAZACHSTANE HNEVAJÚ?

Z piatich stredoázijských republík, ktoré získali nezávislosť po rozpade Sovietskeho zväzu, je Kazachstan zďaleka najväčší a najbohatší. Rozprestiera sa na území o veľkosti západnej Európy a má obrovské zásob ropy, zemného plynu, uránu a drahých kovov.

Ale zatiaľ čo prírodné bohatstvo Kazachstanu pomohlo kultivovať solídnu strednú triedu, ako aj značnú skupinu ultrabohatých magnátov, finančné ťažkosti sú medzi obyčajnými ľuďmi veľmi rozšírené. 

Priemerná celoštátna mesačná mzda v Kazachstane je tesne okolo 480 EUR, je tým pádom skoro rovnaká ako v Rusku ale je to skreslené vysokými príjmami týchto boháčov. Väčšina ľudí má príjem okolo 200 maximálne 300 EUR. Preto aj zvýšenie ceny 8 centov na 20 centov LPG vyvolalo takú masívnu vlnu protestov. Tebe si uvedomiť že Kazachstan má len 7,5 obyvateľa na km2 a dochádzanie za prácou alebo za rodinou býva aj niekoľko stoviek km. Je 33 krat väčší ako Slovensko a žije tu len 18 miliónov ľudí. Z toho sú 3 milióny Rusov.

Nazarbajevova rodina a ultra boháči podobne ako Smer za Fica alebo Rusko za Putina vysáva financie z obyvateľov krajín. Keď väčšinu ľudí naženú do existenčnej krízy samozrejme ich ľahšie ovládajú a ľahšie drancujú aj zdroje štátu. Toto je špecifikum celej východnej Európy, napriek tomu že tieto krajiny majú pomerne vysoké HDP má obyvateľstvo  4 krát prijmi nižšie ako v západnej časti Európskej Únie.

Čisté mzdy v Európe
Čisté mzdy v Európe  (zdroj: FB)

Vráťme sa ku Kazachstanu

Bankový systém sa stal obeťou hlbokých kríz vyvolaných nesplácanými úvermi. Ak si pamätáte vládu Mečiara dialo sa niečo podobne banky požičiavali s úrokovou sadzbou okolo 15.

Aj v Kazachstane sa  ročná miera inflácie pohybuje okolo 10 percent.  A v  celom Kazachstane zúri korupcia ešte horšia ako za vlády SMERu a HZDS a to je už na pováženie. Okrem veľkej aj tu zúri drobná korupcia, podpultový tovar a podobné lahôdky. 

Protestujúci v Kazachstane
Protestujúci v Kazachstane (zdroj: FB)

Demonštrant nesie policajný štít pred policajnou líniou počas protestu v Almaty v Kazachstane v stredu 5. januára 2022. Demonštranti protestujúci proti rastúcim cenám pohonných hmôt vtrhli do kancelárie primátora v najväčšom meste Kazachstanu v stredu a Podľa miestnych správ bolo vidieť zvnútra vychádzať plamene. Mnohí z demonštrantov, ktorí sa zišli k budove v Almaty, mali palice a štíty, uviedla kazašská spravodajská stránka Zakon. 

Zhromaždenie, ktoré odštartovalo najnovšiu krízu, sa konalo v prašnom západnom ropnom meste Zhanaozen. V tejto oblasti sa už dlho šíria nevôle kvôli pocitu, že energetické bohatstvo regiónu nebolo spravodlivo rozdelené medzi miestne obyvateľstvo. V roku 2011 polícia zastrelila v meste najmenej 15 ľudí, ktorí protestovali na podporu ropných robotníkov prepustených po štrajku.

Keď sa ceny skvapalneného ropného plynu, ktorý väčšina ľudí v tejto oblasti používa na pohon svojich áut, cez noc zdvojnásobili, trpezlivosť praskla. Obyvatelia okolitých miest sa rýchlo pridali a v priebehu niekoľkých dní sa veľké protesty rozšírili do zvyšku krajiny.

KTO VEDIE PROTESTY?

Potláčanie kritických hlasov v Kazachstane je už dlho samozrejmosťou.

Nazarbajevovi a jeho vláde je niečo ako ľudské práva úplné absurdum, existuje to len na papieri. Niečo ako Slovenský ústavný súd preplnený bývalými komunistami. 

Akékoľvek ľudia, alebo skupiny, ktoré sa usilujú postaviť sa proti vláde, boli buď potlačené, odsunuté na vedľajšiu koľaj alebo kooptované. Samozrejme týmto ľuďom podobne ako na Slovensku vadia mimovládky. 

Mimovládne organizácie su organizácie, ktoré spravidla riešia veci ktoré nerieši vláda starostlivosť o starých, nevládnych, bezdomovcov, osamotené matky s deťmi, národnostné menšiny,, rasová diskriminácie, potláčanie ľudských práv, vzdelávanie, sloboda prejavu, starostlivosť o zvieratá, životné prostredie, nezávislosť médií. 

Preto mimoriadne vadia hlavne post komunistickým režimom a Babiš, Fico aj Orbán bezostyšne nadávajú mimovládnym organizáciám. Snažia sa ich likvidovať či už finančne, alebo súdmi, Rusko je tiež typickým príkladom.

U nás sú mimovládne organizácie Greenpeace, Za matku zem, My sme les a podobné. Neonacisti a neokomunisti im nadávajú do slniečkárov a označujú ich ako agentov západu.

Ale špinavé organizácie ako Noční vlci z Ruska im nevadia vôbec

Na druhej strane sa Orban nehanbil za peniaze z mimovládok  študovať v Anglicku a Fico financoval z týchto peňazí svoje práce.

A zas sa vráťme ku Kazachstanu

Takže hoci tieto demonštrácie boli nezvyčajne veľké – niektoré prilákali viac ako 10.000 ľudí, čo je veľký počet na Kazachstan – neobjavili sa žiadni vodcovia protestných hnutí, bol to skôr spontánni prejav proti zdražovaniu a potom aj proti potláčaniu práv.

Predstavte si, že zlodej a kriminálnik, ako Fico by sa označil sa otca národa a dal by si titul Boh slnka nechal by svoju rodinu vyhlásiť svätú v parlamente a Bratislavu by premenoval na Ficoslávu no asi by nás to poriadne nasralo. 

A Nazarbajev je proti Ficovi ultras zlodej a ľudia v Kazachstane majú tretinu príjmov  Slovákov. Tým nechcem znižovať korupčné a kriminálne kvality Fica stredoeurópskom merít ku je skutočne top korupčník. Tiež nechal štát prerásť mafiou.

Takže zas Kazachstan

Väčšinu nedávnej histórie Kazachstanu držal moc v rukách bývalého prezidenta Nursultana Nazarbajeva držal sa pri moci viac ako 30 rokov a bol po tuto dobu absolutným vládcom začal ako prvý tajomník komunistickej strany ešte keď bol Kazachstan súčasťou ZSSR. 

To sa zmenilo v roku 2019, keď Nazarbajev, teraz 81-ročný, tento bývalý komunista syn pastiera oviec pred tým ako odstúpil pomazal a posvätil svojho dlhoročného spojenca Tokajeva za svojho nástupcu. Ale ponechal si funkcii šéfa bezpečnostnej rady, ktorá dohliada na vojenské a bezpečnostné služby, a preto si Nazarbajev naďalej udržal kontrolu nad krajinou. 

Tokajev v stredu oznámil, že po Nazarbajevovi preberá funkciu šéfa bezpečnostnej rady a  to aj preto, lebo ľudia majú Nursultana Nazarbajeva  plné zuby  a likvidujú jeho pomníky, ako mi po 89 pomníky Lenina a Gotwalda. Mám pocit že ak by sa dostal do rúk národa dopadol by ako Čaucesku s manželkou.

Pre istotu odletel so svojimi dvoma súkromnými lietadlami do Taškentu aj s rodinou má tri dcéry zaťov. Títo sú majiteľmi aj ťažobných spoločnosti v Kazachstane. Niečo ako Ficova manželka ktorá ma 700 firiem.

Mám pocit že aj Fico ak bude šponovať strunu že aj na Slovensku môže vypuknúť vlna protestov zatiaľ sa to neofašistov a neokomunistov obracať proti Matovičovi.

Je tragikomédia, že Fico, ktorý rozosieva smrť pomocou covidu na veľkých protestných zhromaždeniach to vie zvaliť na vládu Hegera a Matoviča, samozrejme aj vďaka neschopnosti politikou Oľano. 

Oľano je bohužiaľ v podstate strana jedného muža ešte pred dvoma rokmi mala len 4 členov dnes ich má síce 45 ale ani divá srnka netuší, kto je v nej všetko, dokonca zlé jazyky tvrdia že členmi Oľano sú aj dvaja jeho najneschopnejší ministri  a to Mikulec a Vlčan a to je vraj aj dôvod, prečo týchto pánov nemožno odvolať.

Takže zas sa vrátime do Kazachstanu.

Veľká časť hnevu, ktorý sa v posledných dňoch prejavoval na uliciach, nebola namierená na Tokajeva, ale na Nazarbajeva, ktorý je stále všeobecne považovaný za konečného vládcu krajiny. Slogan "Shal ket!" („Starý muž choď“) sa stal hlavným sloganom.

Ako reaguje vláda?

Policajný predstaviteľ v Almaty vo štvrtok uviedol, že pri útokoch na vládne budovy zahynuli desiatky demonštrantov. Zahynulo aj najmenej tucet policajtov vrátane jedného, ​​ktorému sťali hlavu.

V noci došlo v Almaty k pokusom o útoky na budovy a "desiatky útočníkov boli zlikvidované," uviedla policajná hovorkyňa. 

Hovorila na štátnej spravodajskej stanici Khabar-24. Hlásené pokusy o útok na budovy prišli po rozsiahlych nepokojoch v meste v stredu, vrátane obsadenia budovy starostu, ktorá bola podpálená.

Počiatočná reakcia bola v súlade s obvyklou politikou tvárou v tvár verejnej nespokojnosti. 

Polícia, Národná garda a armáda boli nasadené vo veľkom počte. Dav, ktorý sa v stredu skoro ráno dostal na radnicu v komerčnom hlavnom meste Almaty, sa stretol s veľkými skupiny poriadkovej polície a obrnených transportérov nasadených aj armádou. 

Zatiaľ čo zhromaždenia sa zvyčajne ľahko potlaćia, tentoraz bol počet ľudí na ulici príliš veľký. Preto obrovský strach a žiadosť Putinovi o pomoc

Keďže vládne budovy boli napadnuté vo viacerých veľkých mestách  a nie len v nich, Tokajev požiadal o pomoc Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, vojenskú alianciu vedenú Moskvou. 

Výzvu na vonkajšiu intervenciu odôvodnil tvrdením, že demonštranti konali na príkaz medzinárodných teroristických skupín. 

Neposkytol žiadne podrobnosti o tom, čo tým myslel a samozrejme to ani neodoprel dôkazmi

Niečo podobné použil súdruh Fico pri zhromaždenia pri vražde Jana a Martinky, dlažobné kocky, terorizmus zo západu Soroš. Súdruhovia majú podobné metódy.

Už aj od nás pár ľudí odletelo do azylu v Dubaji, Suchoba, Výboh, Košč, Kálavsky chvíľku tam bol aj Kaliňák a Bödör.

Myslím že doba diktátorov končí vďaka prenosu informácii

Piśta lehotaj informatizacia prečo padne socializmus

A zas nazad ku Kazachstanu

JE PRAVDEPODOBNÉ, ŽE BUDE VLÁDA ZHRNUTÁ?

Toto je pre Kazachstan neprebádané územie. Krajina už zažila veľké demonštrácie: V roku 2016, po schválení sporného pozemkového zákona. A opäť v roku 2019, po sporných voľbách, ktoré Tokajevovi zabezpečili moc. Ale nikdy nič v tomto rozsahu.

V jednom zo svojich stredajších apelov na verejnosť sa Tokajev zaviazal pokračovať v reformách a naznačil, že politická liberalizácia by mohla byť možná. Jeho temnejšie poznámky ku koncu dňa však naznačili, že by sa radšej vydal represívnejšou cestou.

Napriek tomu, keďže pouličné protesty sú tak málo zamerané, prinajmenšom nateraz je ťažké pochopiť, ako by sa mohli skončiť. Ale aj keď sa im nepodarí zvrhnúť vládu, zdá sa, že by mohli viesť k hlbokej transformácii. Nie je jasné, čo to môže znamenať. 


Ešte si podrobnejšie popíšeme dvoch prezidentov doživotného  a nastupujúceho a podľa všetkého už se perou dôstojnosti hoci pred mesiacom sa bratali a bozkávali ako Pellegríni s Ficom

Hnevu Kazachov bol namierená proti Nursultanovi Nazarbajevovi, autoritárskemu bývalému prezidentovi krajiny, ktorý ako „otec národa“ podobne ako náš naďalej vykonáva významnú moc v zákulisí. Inak Kazachovia chápu Rusov ako okupantov. A naopak Rusi podľa všetkého Kazachov ako menejcenných. keď prídete do Moskvy tak ľudí ako Kazacho, Kirkizov, Turkmenov alebo Tadžikov označujú ako čornij (Čierny), títo ľudia tam často drú na stavbách za minimálne mzdy, ktoré im často krátia a vysmievajú sa z nich. Je to aj povahou náboženstva Rusko je pravoslávne a krajiny na juhu sú  prevažne moslimské.  

Nursultan Nazarbajev aj Tokajev sú samozrejme figúrky dosadené z Moskvy a komunisti ale tvária sa mimoriadne nábožne niečo ako súdruh ŠtB Šuster ktorý chce byť pochovaný medzi biskupmi

Nursultan kráľ slnka Nazarbajev predtým otec národa a pred tým prvý tajomník komunistickej strany.
Nursultan kráľ slnka Nazarbajev predtým otec národa a pred tým prvý tajomník komunistickej strany. (zdroj: FB)

Nursultan Nazarbajev

Syn pastiera oviec, ktorý  sa premenil zo straníckeho funkcionára komunistu po rozpade Sovietskeho zväzu v Kráľa slnka! Dnes ma 80 rokov a je doživotným prezidentom a vládcom Kazachstanu. Je o ňom známe, že neznesie okolo seba nikoho, kto by mu odporoval. Jeho bohatstvo je založené na nesmiernom nerastnom bohatstve, ktorého cena sa počíta na bilióny dolárov a na absolútnej moci: pojem ľudských práv je mu úplne cudzí.

Hlavné mesto Astana je plné mrakodrapov, ktoré preňho navrhli a postavili západné firmy. Politológovia tamojší systém nazývajú kleptokraciou a vládnuca rodina sa nemusí ničoho obávať, pretože parlament ju vyhlásil za svätú a nedotknuteľnú.

Nazarbajev je čistý despota a mal jediné prianie: chcel, aby ho uznávali aj západní demokrati. Preto pozýval do svojej krajiny prominentné osobnosti z radov politikov, biznismenov a vedcov, aby mu slúžili. A nebolo to zadarmo.

Dvaja prezidenti doživotný a náhradný
Dvaja prezidenti doživotný a náhradný  (zdroj: FB)

Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev ma 69 rokov. Je kazašský štátnik a politik, prezident Kazašskej republiky a najvyšší vrchný veliteľ ozbrojených síl Kazašskej republiky od 20. marca 2019 predseda zhromaždenia ľudu Kazachstanu. Niečo ako Husák a  Doktor politických vied. K.K. Tokajev je Mosvič má vyštudoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov (MGIMO) v roku 1975, absolvoval preddiplomovú stáž na veľvyslanectve ZSSR v ČĽR, v rokoch 1983-1984 absolvoval stáž v Pekinskom lingvistickom inštitúte podobne ako náš Moskvič Haščák. V roku 1992 absolvoval Diplomatickú akadémiu Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie. Pravý kovaný komunista a KGBák

Tokajevova vláda rýchlo obnovila cenové stropy pre skvapalnený ropný plyn, ktorý poháňa väčšinu vozidiel na západe krajiny. Odvolal tiež Nazarbajeva z čela mocnej národnej bezpečnostnej rady krajiny a vyhlásil pre celú krajinu dvojtýždňový výnimočný stav. V stredajšom televíznom prejave Tokajev obvinil „teroristické skupiny“ financované zo zahraničia z podnecovania nepokojov, ale podľa agentúry AP neponúkol dôkazy ani nešpecifikoval, ktoré krajiny sú za údajným sprisahaním.

Vlasta Žampová

Vlasta Žampová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  1 418x

Vyznávam hodnoty viera, nádej, láska a mier. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu