reklama

Krokodilie slzy za súdruha moskviča MGIMO Eduadra Kukana kamaráta Vasiľa Biľaka

Nemám ráda neonacistov, ale keď presmutný Osuský začal minutu ticha za Eduarda Kukana vyhrkli mi slzy od smiechu.

Krokodilie slzy za súdruha moskviča MGIMO Eduadra Kukana kamaráta Vasiľa Biľaka
Kukolár priateľ Husáka a Biľaka chameleon v každom režime. (Zdroj: FB)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

MGIMO priateľ Biľaka, Husáka 

BRATISLAVA. Keď sa na Slovensku povie diplomat, mnohí si predstavia niekoho, ako bol Eduard Kukan. Prispel k vstupu krajiny do NATO aj Európskej únie. S vysokou pravdepodobnosťou blížiacej sa istote bol aj KGB-ákom.

Do roku 1989 bol Eduard Kukan členom KSČ a až do roku 1990 bol v Prahe v rôznych vysokých funkciách na ministerstvu zahraničí. Jeho profesnou odbornosťou bola subsaharská Afrika a Latinská Amerika, pôsobil ale aj ako veľvyslanec ČSFR pri OSN v New Yorku.

Po rozpade Československa zastupoval už len Slovensko a v OSN neskôr zastával niekoľko vysokých funkcii. Medzi rokmi 1993 a 1994 napríklad predsedal sociálnemu, humanitárnemu a kultúrnemu výboru Valného zhromaždenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Smútok nad Kukanovým úmrtím vyjadril súčasný slovenský minister zahraničí a jeho žiak Ivan Korčok. „Bol to výnimočný človek a diplomat, ktorý stál pri zrodu našej zahraničnej služby,“ uviedol. Podľa Korčoka bol Kukan „pri  zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do EU a NATO“

Eduard Kukan

  • narodil sa 26. decembra 1939 v Trnovci nad Váhom,

  • Už v roku 1959 ako zlaté vajce komunistickej strany začal študovať v Moskve a v roku 1964 ho  absolvoval. Na štátnom inštitút medzinárodných vzťahov v Moskve, kde sa naučil aj africký jazyk svahilčinu; zároveň získal titul doktor práv (JUDr.) na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Neviem ako títo ľudia popri štúdiu v Moskve mohli študovať ako Kukan zároveň  na právnickej fakulte Univerzite  Karlovej  v Prahe alebo ako Vlčan na právnickej fakulte Univerzite Komenského v Bratislave

  • bol ženatý a mal dve deti.

Napriek vysokému veku stále pracoval. Našli ho vo štvrtok na Univerzite Komenského v Bratislave, kde bol odborným asistentom na katedre medzinárodného práva a vzťahov.

K úspechu priviedol viacerých ďalších slovenských diplomatov – Ivana Korčoka, Maroša Šefčoviča či Miroslava Lajčáka. Viacerí, podobne ako on, študovali v Moskve, ako Moskviče na MGIMO. Myslím že ak ich k úspechom priviedol Kukolár tak to nesvedčí o ničom dobrom a skutočne veľvyslanectva Slovenska v zahraničí máme presýtené absolventmi Moskvičmi z MGIMA hlave zásluhou odchovancov a následníkov Kukana. Posledným je hore uvedený Korčog.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Toto vysvetľuje napríklad prečo podporoval kandidatúru SMER-áka  Maroša Šefčoviča za prezidenta 

Trojnásobný minister zahraničných vecí, dvojnásobný europoslanec, vo štvrtok vo veku 82 rokov zomrel. Asi ho mu k infarktu pomohlo aj to že mal vyjadriť podporu Ficovi, Kotlebovi a Žilinkovi a mal zrejme potvrdiť že zmluva z NATO nie je v poriadku, asi bol na neho vyvíjaný menší tlak neokomunistov a možno sa na sklonku života chcel zachovať čestne. Ale nedokázal sa v vzhľadom k svojej minulosti vyjadriť ani za Nato ani za milovaných Rusov. kde študoval a bol postavený pred Sofiinu voľbu aj jedno zle aj druhé zle a tak sa radšej súdruh pobral na druhý svet. Príčinou smrti súdruha bolo srdcové zlyhanie ľudovo povedané súdruha Kukana trafil šľak skôr ako sa stihol vyjadriť. Zrejme zapracovala prozreteľnosť božia podobne ako v prípade istého košického obkladáčkara Paliho Pášku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tesne necelý týždeň pred smrťou volal do redakcie SME

„Pán redaktor, ešte ma neodpisujte." keď sa odmietol pre SME vyjadriť k odporu opozície k obrannej zmluve s USA a dianiu na východnej hranici Ukrajiny.

„Necítim sa dobre, neviem sa na nič sústrediť, ale nebojte sa, ja sa ešte dostanem do dobrej nálady,“ 

Očakávam kondolencie vence a vyzdvihovanie jeho osoby do neba. Na pohreb sa možno chystá aj súdruh Lorenc a možno priletí aj súdruh Lexa a Šuster.  S  Lajčákovou  a Šefčovičovou účasťou rátame.

Súdruhovi zahrajú dúfam aj internacionálu

To že bol troj násobným ministrom zahraničných vecí vysvetľuje aj to, prečo sú dodnes veľvyslanectvá preplnené toxickými osobami z MGIMO Moskvičmi ešte aj za Sulíkovho Korčoka ako napríklad Rehák v Rusku a Kollár v Kazachstane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Českej republike a Poľsku by ste Moskvičov hľadali na veľvyslanectvách aj v štátnej správe márne u nás sa im darí skvele podobne ako podpredsedovi OĽaNO Samuelovi Vlčanovi.

Sme napísal . Keď sa na Slovensku povie diplomat, mnohí si predstavia niekoho, ako bol Eduard Kukan. Prispel k vstupu krajiny do NATO aj Európskej únie.

Čo je úplná sprostosť, pretože pán Kukan bol už v dobe normalizácie veľmi dobrý známy Gustáva Husáka a Vasiľa Biľaka a s vervou a nadšením podporil vstup vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa čo mu prinieslo osobný benefit.

Česť jeho komunistickej pamiatke

Povedzme si úprimne súdruh Moskvič Eduard Kukan prezývaný aj Kukolár patri do rovnakej toxickej kategórie ako Rudolf Šuster 

Bol osobný priateľom  Gustava Husáka a Vasiľa Biľaka

Trojnásobný minister zahraničných vecí, dvojnásobný europoslanec, vo štvrtok vo veku 82 rokov zomrel.

Hanbím sa za neho že bol v SDKU tam a skutočne tam nemal čo hľadať 

V Angole zachraňoval unesených

„Spojte sa aj s čertom, len ich priveďte domov,“ znel pokyn prezidenta Gustáva Husáka v marci 1983 Kukanovi a ďalším československým diplomatom. V sedemtisíc kilometrov vzdialenej Angole protikomunistickí povstalci zajali 66 ľudí z Československa.

Kukan mal vtedy za sebou už takmer dvadsaťročné diplomatické skúsenosti, medzi iným aj z veľvyslanectiev v africkej Zambii aj v Spojených štátoch. Za komunistov v 84 roku.

Letel do vtedajšieho Zairu za diktátorom Mobutuom, aby ho požiadal o pomoc.

„Zobrali sme príhodné darčeky, aby sme získali jeho priazeň. Mobutu mal na sebe fešácku čiapku z kože leoparda,“ spomínal Kukan v rozhovore pre český portál aktualne.cz. Diktátor dostal od Kukana aj československý samopal Škorpión.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zakulisi-unosu-v-angole-jak-komunisticky-rezim-vyjednaval-pr/r~f01665d6935211e9b5e8ac1f6b220ee8/

Angolskí partizáni napokon aj za prísľub, že Československo nebude komunistov zásobovať zbraňami, zajatých ľudí prepustila. Vládny špeciál ich vyzdvihol v Zairskej Kinshase a s Kukanom dopravil domov.

Kukan bol v tom čase riaditeľom odboru ministerstva zahraničia pre subsaharskú Afriku. Do revolúcie v roku 1989 zastupoval Československo aj v Etiópii. Ak chcete prečítajte si 

Vlasta Žampová

Vlasta Žampová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  50
  •  | 
  • Páči sa:  1 418x

Vyznávam hodnoty viera, nádej, láska a mier. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu