Solivary R. I. P. (1570 - 2009)

Soľ sa s Prešovom, resp. jeho mestskou časťou Solivar, spája doslova od nepamäti. Ľudia tu oddávna chodili k soľným prameňom. Od roku 1570 sa začala podzemná ťažba soli. Táto soľ po stáročia zásobovala celé Rakúsko-Uhorsko a patrila medzi jednu z najkvalitnejších solí v Európe. Výroba prežila hladomory, hospodárske krízy či svetové vojny. Neprežila ale vstup finančnej skupiny JT, ktorá nedokázala (alebo nemala záujem) firmu modernizovať a zachrániť jej historický význam. 155 ľudí prišlo v sobotu, 16. mája 2009 o prácu, závod Solivary, a. s. sa stáva minulosťou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)
Obrázok blogu

Prvá písomná zmienka o využívaní soľných prameňov sa datuje do roku 1223. Od roku 1570 sa po vyhĺbení 150 metrov hlbokej šachty začala podzemná ťažba kamennej soli. V roku 1752 ale došlo k zaplaveniu bane podzemnou vodou. Odvtedy sa začalo s ťažbou soľanky (slanej vody), z ktorej sa soľ získavala varením.

Len pre zaujímavosť, táto soľná baňa bola donedávna jedinou soľnou baňou na svete (!), kde sa soľ získavala varením soľanky a nie ťažbou kamennej soli. Gápeľ, alebo megastroj na vyťahovanie ťažkých mechov so soľankou, je tiež svetový unikát: je najväčším zariadením svojho druhu na svete, ktorý sa zachoval v pôvodnom stave, nejde o repliku!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci od roku 1925 sa začala soľ vyrábať "moderne", dodnes sa prešovská soľ radila k najkvalitnejšej soli na svete. A prečo? Jednoducho zatopenie bane sa ukázalo ako šťastie v neštastí. Technologicky sa zistilo, že varením soľanky sa vie vyrobiť najkvalitnejšia soľ, s čistotou až 99,5% NaCl. Kamenná soľ takúto čistotu dosiahnúť nevie.

Do dnes sa každoročne v Prešove vyprodukovalo viac ako 100 tisíc ton vysokokvalitnej soli pre potravinársky ale aj chemický a farmaceutický priemysel. Ak si spomínate niekoľko dobrých rokov dozadu, Solivary, a. s. začali budovať aj nový závod v Zbudzi pri Michalovciach, kde sa objavili obrovské náleziská soli. Aj keď tento závod stojí, s výrobou sa dodnes nezačalo a kvôli "investorským" praktikám asi ani nikdy nezačne.

SkryťVypnúť reklamu

Ako to už v kapitalizme ale býva zvykom, finanční žraloci rozširujú svoje portfólio a skupujú lukratívne podniky. Ak však zistia, že im málo "sypú" do vrecák, tak bez ohľadu na historický či lokálny význam, uplatnia čisto sebecke ekonomické princípy. To sa stalo v sobotu, 16. mája 2009, keď sa šokovaných 155 zamestnancov dozvedelo, že po stáročiach slávy sa s prešovskou soľou možme rozlúčiť. Luxusná, vysokokvalitná soľ z Prešova končí svoju cestu ... ostáva pod zemou, aj keď zásoby existujú ešte na 100 rokov - a to kvôli tomu, že "nevie konkurovať ostatným" ...

Obrázok blogu

Finančná skupina J&T takto znova zažiarila. Klčovanie lesa v národnom parku v Tatrách na výstavbu nových lyžiarskych vlekov, ovládnutie Demänovskej doliny .. ale ináč povedané "skupovanie Slovenska" za účelom maximalizovať profit. Ak niečo nevyjde, predá sa. Dúfam, že celé Tatry nám predať nestihnú ...

SkryťVypnúť reklamu

Na záver aspoň niečo pozitívne: pozvánka do Prešova do múzea ťažby soli. Aspoň takto si pozdvihnime národnú hrdosť, že aj keď tu máme toľko svetového, nevieme si to vážiť ani trochu.

A prešovská soľ? Odpočívaj v pokoji ... (1570 - 2009)

Marek Zapach

Marek Zapach

Bloger 
  • Počet článkov:  26
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Verím v zdravý rozum, neuznávam nezmysel a globálne vykorisťovanie Zoznam autorových rubrík:  Zdravie a životCestovanieGlobálny pohľadHudbaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

232 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

143 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu