reklama

Po piatich rokoch alebo chvála IRONSPINNINGU

Priatelia, čas neuveriteľne letí ! V januári 2015 to bolo päť rokov, čo som prvý raz prišla na spinning na plaváreň vo Zvolene. Pri tejto príležitosti sa pokúsim o malé neodborné subjektívne hodnotenie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

PREDSUDKY

Ako mnohí iní, aj ja som si pred piatimi rokmi myslela, že ťahať pedálmi na stacionárnom bicykli viac ako päť minút je strašná nuda. Dnes sa smejem na vlastnej obmedzenosti : kto len trochu pozná trénera Ivana Mičudu, musí mu byť jasné, že by tak dlho nerobil nič nudné a jednotvárne. A prečo tam chodí toľko ľudí ? Preto, že sú čudní ? Ak si to myslíte, ďalej už nečítajte, bola by to pre vás strata času.

Ak pokračujete, vedzte, že môj názor sa zmenil hneď po prvej lekcii. Po prvé, spinner nie je hocijaký stacionárny bicykel, po druhé, neťahá sa stále rovnako. A po tretie, chodím na spinning, ako viete, už päť rokov a ešte som sa tam nenudila.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

KONDÍCIA

Pred príchodom na spinning som pravidelne nerobila žiadny šport. V lete bicykel a plávanie, v zime bežky, celoročne trochu pešia turistika, ale všetko viac príležitostne, než pravidelne. Slovom, moja fyzická kondícia bola priemerná. Asi po dvoch mesiacoch pravidelného spinningu dva, trikrát do týždňa som sa zúčastnila poznávacieho pobytu v zahraničí. Zistila som, že po celodennom chodení po meste nie som unavená, že ma nič nebolí, že pri výstupoch na vyhliadky vyšliapem aj stodvadsať schodov bez zadýchania, že som na tom skrátka lepšie než ostatní zdraví účastníci. Verte mi, bola som veľmi spokojná a vďačná za tento prvý hmatateľný výsledok úsilia. Podobne je to s mojou kondíciou aj teraz : na spinning chodím trikrát do týždňa a mám dostatok energie na bežný pracovný a súkromný život aj na záťažové situácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

POSTAVA

Mojím prvotným motívom nebolo schudnúť. Ale i tak pozorujem, že postava sa mi vylepšila, nejaké tukové vrstvy sa zmenšili a svalstvo sa vyrysovalo. Údajne sa hovorí, že zo spinningu sú veľké zadky a hrubé stehná. Ak tomu veríte, je to vaša vec, ale mohli by ste prísť na tie naše proporcie pozrieť do sály. Ja sama sem-tam dostanem od svojho okolia kladný komentár k môjmu zadku a nohám. Keďže mám päťdesiat rokov, autori komplimentov pravdepodobne nemajú nijaké bočné úmysly a dá sa predpokladať, že v pochvale bude aj kúsok reality.

V sále som za päť rokov videla množstvo žien aj mužov v rôznom veku, ktorí schudli aj si novú postavu udržali. Jasné, že museli zmeniť aj niečo iné vo svojom živote, ale na spinningu spálili veľa kalórií a odbúrali kopu tukov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

TRÉNER

My vo Zvolene môžeme hovoriť o veľkom šťastí, že máme Ivana. Má veľa vedomostí a skúseností, je náročný predovšetkým sám na seba, vytvára výbornú atmosféru a má rád ľudí. Má rád aj psov, ale to hovorím len tak na okraj. Má rád aj hudbu, čo je výborné, lebo strieda rôzne štýly, aby nás zabavil a zároveň donútil sústrediť sa na rytmus. Výsledkom je, že tréningy sú svižné, veselé, výdatné a zároveň príjemné. Ivan si cvičencov všíma, upozorní na chyby v technike, pochváli a povzbudí. Bez neho by IRONSPINNING nebol tým, čím je. A tie jeho žarty ! Chcete vedieť aké ? Príďte si ich vypočuť.

POHODA

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tento bod zjavne nadväzuje na predchádzajúci. Vďaka trénerovi v sále vládne príjemná atmosféra a všetci sú si rovní. V jednom rade sa spolu ocitnú chlapíci, ktorí vyzerajú, že sa práve odpojili z pelotónu Tour de France a dámy v najlepších rokoch, mladé športovkyne a páni so šedivými vlasmi, mamičky na materskej a ľudia vykonávajúci stresujúce povolania. Dobrá nálada zostáva v človeku aj po tréningu a pomáha prekonávať aj väčšie prekážky a problémy. 

ZDRAVIE

Toto sú veci, o ktorých sa nahlas veľmi nehovorí, ani ich nie je vidieť. Zrejme sú však najpodstatnejšie. Odkedy chodím na spinning, som odolnejšia voči bežným infekciám a ak na mňa niečo sadne, má to ľahký priebeh. Od devätnástich rokov som mávala tráviace problémy, bolesti, nález na žlčníku. Keď ma to chytilo, niekedy som sa nemohla dva týždne poriadne najesť, bola som zúrivá a nešťastná. Odkedy chodím na spinning, nestalo sa mi to ANI RAZ. Aj toto by mi stačilo, aby som si myslela, že spinning je skvelá vec.

ZÁVER

Dosť rečí, musím končiť, idem na spinning.

Jarka

Jaroslava Zboranová

Jaroslava Zboranová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Každý by mal denne počúvať trochu hudby, prečítať nejakú báseň, pozrieť si pekný obraz a pokiaľ možno povedať niekoľko rozumných slov. (Goethe) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu