Rozhovor sa vždy odvíja viac-menej rovnako. Tu sú odpovede na najčastejšie kladené otázky. Mäso nejem už desať rokov, mám na to viaceré dôvody, od veľmi súkromných až po etické, podľa mňa, keďže nie som schopná zabiť zviera, nemám právo ho ani zjesť. Nie, mäso mi vôbec nechýba, áno, občas si dám rybu, pretože sa stane, že zabúdam jesť a ryba mi pomôže rýchlo zregenerovať sily. Nie, vegetarián neje ryby ani kurča. Áno, mliečne výrobky jedia. Niekto, ako napríklad ja, vynecháva vajcia. Mlieko mi nerobí dobre. Neoznačujem samú seba ako vegetarián, je to životný štýl a ja mám k nemu ďaleko. Nie je to len o nejedení mäsa. Okrem mäsa sa bielkoviny nachádzajú aj v rastlinách. A o týchto iných zdrojoch bielkovín vám chcem porozprávať. V prvom rade by som chcela poznamenať, ako všetci vieme, jeme príliš veľa. Teda, aspoň my zo západneho sveta. Vystačili by sme s oveľa menším prijímom, hlavne preto, že nevydávame ani toľko energie, koľko spotrebujeme. Druhá vec je, že nejeme vyvážene. Všeobecne sa tvrdí, že dospelá žena vystačí s denným príjmom 45 gramov proteínov a muž 55 gramov. Deti, ľudia s aktívnym životným štýlom a tehotné ženy, samozrejme potrebujú viac. Aby som len neteoretizovala: cereálie na raňajky znamenajú príjem 12 gramov bielkovín. Chilli corn carne, urobené zo sójového mäsa, samozrejme , 35 gramov. Mäso, okrem bielkovín, obsahuje aj veľa nasýtených tukov, ktoré vplývajú na zvyšovanie cholesterolu. Do istej miery je cholesterol pre naše telo potrebné, ono si ho však dokáže samo vyprodukovať a znova, jeme príliš veľa.Nevýhodou bielkovín je, že telo ich nedokáže skladovať. Preto je dôležité prijímať ich dvakrát denne v strave. Kde, okrem mäsa, teda nájdeme bielkoviny? Vynikajúci zdroj je sója a sójové výrobky. Sójové mlieko, tofu, sójové mäso, mňami, mňami. Sója obsahuje až 35 – 40 % bielkovín. Ďalšie zdroje sú strukoviny, orechy a semienka, ryža, obilniny, cestoviny, zemiaky, a niečo sa nájde aj v chlebe. Strava vo všeobecnosti musí byť rôznorodá a u vegetariánov je to ešte dôležitejšie. Najlepšie je kombinovať rozličné zdroje bielkovín, ako napríklad britská pochúťka baked beans na toaste, už aj v našich obchodoch, ryža s hrachom alebo fazuľou ako v indických pilafoch alebo chilli corn carne, strukoviny s orechmi alebo semenami ako v hummuse. Dám vám recept na hummus, je to neuveriteľné skvelá nátierka. Cícer, spracovaný ako každá iná strukovina, namočiť deň pred a variť 45 minút v tlakovom hrnci od okamihu, kedy voda začne vrieť. To je najrýchlejší spôsob. Aj šťavu zužitkujeme, takže nevylievať. Cícer dostať aj v konzerve, takže kopa roboty je ušetrená. Budeme potrebovať asi 250 gramov. A ešte 3 strúčiky cesnaku, šťavu z citróna, sezamové semienka, asi 25 gramov. To všetko hodíme do mixéra, pridáme trocha šťavy od cícera a prilievame ak je zmes príliš hustá. Konzistencia by mala byť ako krupica. Premiešame petržlenovou vňaťou, ochutnáme, aby sme vedeli koľko soli potrebujeme pridať. Najlepšie chutí na čerstvej bagete s olivami, na toaste, alebo na arabskom chlebe.A ešte jeden recept, jeden z mojich najobľúbenejších. Potrebujeme väčší baklažán, cibuľu, 450 gramov cíceru, paradajky v konzerve, paradajkový pretlak, lyžičku sušenej mäty, soľ a peper.Baklažán nakrájame na kocky, osolíme, necháme postáť pol hodiny, premyjeme ho a usušíme. Na väčšej panvici ho spolu s cibuľou opražíme dohneda, potom pridáme ostatné ingrediencie a na malom ohni dusíme 30 minút. Servírujeme s ryžou a šalátom, ale dá sa jesť aj za studena ako predkrm. Prajem dobrú chuť, mne sa už zbiehajú slinky.
Bielkoviny: mäso versus rastliny
Ľudia okolo mňa si už zvykli, že nejem mäso. Ale ako tvor spoločenský, neustále sa stretávam s novými ľuďmi a samozrejme, že sa dostaneme k debate o mojich stravovacích návykov. Väčšina Slovákov si myslí, že mám veľmi obmedzený jedálniček. Príde im na rozum akurát vyprážaný syr (ble) a buchty. Ale nie, mám recepty z celého sveta, hoci najradšej mám indickú a arabskú kuchyňu.