reklama

Dobrovoľné odpadové hospodárstvo na Zátiší

Zelená hliadka experimentuje s vlastnými odpadkovými košmi v uliciach Bratislavy už takmer dva roky. Teraz sa snažíme projekt s košmi posunúť o úroveň vyššie a realizujeme prvé dobrovoľné odpadové hospodárstvo v Bratislave.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Na Zátiší v Novom Meste sme umiestnili celkovo 15 odpadkových košov. Cieľom je testovať naše poznatky z prieskumu odpadkov na Riazanskej, aplikovať skúsenosti zo zahraničia v oblasti umiestňovania odpadkových košov a otestovať schopnosti novomestskej samosprávy aplikovať skúsenosti zdola, od nás, občanov.

V tomto roku sme sa ako Zelená hliadka rozhodli prispieť do diskusie o systéme odpadkových košov, ktorý máme v Bratislave. Po vyčistení vytipovaných oblastí v Rači (67 vriec odpadkov),Ružinove (231 vriec odpadkov), Novom Meste (72 vriec odpadkov) a Starom Meste (81 vriec odpadkov) sme presvedčení, že odpadkové koše sú v Bratislave umiestňované často nesprávne, je ich málo a zdá sa akoby typy košov boli vyberané spôsobom, aby sa do nich zmestilo čo najmenej odpadu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Bežný vzhľad odpadkových košov v Bratislave
Bežný vzhľad odpadkových košov v Bratislave (zdroj: Igor Polakovič)

Vrhli sme sa preto na štúdium skúseností a zistili niekoľko jednoduchých zásad, ktoré platia pre umiestňovanie odpadkových košov. Mali by sa nachádzať na:

  • priechodoch s výrazným pohybom chodcov

Najúspešnejší a najviac vyťažený kôš na rohu Vajnorskej a Riazanskej
Najúspešnejší a najviac vyťažený kôš na rohu Vajnorskej a Riazanskej (zdroj: Zelená hliadka)
  • v oddychových a peších zónach, parkoch a na detských ihriskách

Kôš v parčíku Hattalová. Tráva je o poznanie čistejšia.
Kôš v parčíku Hattalová. Tráva je o poznanie čistejšia. (zdroj: Zelená hliadka)
  • významných peších ťahoch bez ohľadu na to, či sa jedná o lokality s rodinnými domami, alebo nie

Kôš na pešom ťahu Račianska - Pluhová. Vpredu improvizovaný priechod koľajnicami čo sme ako miestni vytvorili
Kôš na pešom ťahu Račianska - Pluhová. Vpredu improvizovaný priechod koľajnicami čo sme ako miestni vytvorili (zdroj: Zelená hliadka)
  • medzi dvoma významnými prestupnými bodmi

Viac ako dva roky slúžiaci kôš medzi autobusovou zastávkou Kukučínova a električkovou zastávkou Riazanská
Viac ako dva roky slúžiaci kôš medzi autobusovou zastávkou Kukučínova a električkovou zastávkou Riazanská (zdroj: Google StreetView)
  • automaticky na zastávkach MHD

Kapacitný kôš nielen na cestovné lístky na zastávke Hálkova.
Kapacitný kôš nielen na cestovné lístky na zastávke Hálkova. (zdroj: Zelená hliadka)
  • miestach s predajom občerstvenia

Kôš umiestnený pri potravinách na Riazanskej.
Kôš umiestnený pri potravinách na Riazanskej. (zdroj: Zelená hliadka)
  • pri vstupoch do škôl, škôlok, v blízkosti pôšt a iných dôležitých miest v meste

Kôš na Hálkovej vedľa budovy špeciálnej základnej školy.
Kôš na Hálkovej vedľa budovy špeciálnej základnej školy. (zdroj: Zelená hliadka)

V uliciach dnešnej Bratislavy sme však svedkami chýbajúcej predstavy o tom, ako majú byť koše umiestňované.

Kôš ďaleko od zastávky otočený do cesty na Záhradníckej a dva koše od seba vzdialené 10 metrov.
Kôš ďaleko od zastávky otočený do cesty na Záhradníckej a dva koše od seba vzdialené 10 metrov. (zdroj: Google StreetView)

Samostatnou témou je potom harmonogram vyprázdňovania košov, ktorý je neflexibilný. Situáciu s preplnenými odpadkovými košmi zažívame pravidelne po skončení väčších športových či kultúrnych podujatí. Pracovníci zodpovední za koše sa totiž riadia fixným harmonogramom bez ohľadu na to, či sa v okolí organizovalo väčšie či menšie spoločenské podujatie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

My sme sa preto rozhodli skúsiť v Bratislave jednoduché a funkčné princípy, ktoré poznáme z Viedne, New Yorku či ďalších miest. Dostatok košov, vo významných bodoch, na viditeľných a dostupných miestach. Jednoducho, aby ste videli odpadkový kôš hneď, ako dopijete obsah plastovej fľaše. Nie aby bolo testované zároveň vaše svedomie i trpezlivosť pri hľadaní najbližšieho odpadkového koša. Pravdepodobne ho nájdete na zastávke MHD, ten však nie je určený na komunálny odpad.

Výsledkom nášho experimentu je, že z 15-tich košov sú len dva, ktoré sa plnia za menej ako dva týždne. Celkovo náš systém zachytí 9.91 plastového vreca odpadu týždenne, čo reprezentuje približne 991-litrov odpadkov. Bez našich košov by časť z odpadkov skončila v zeleni, časť v tých pár košoch, ktoré má samospráva na Zátiší (celkovo 15 košov, z toho 8 je len na Riazanskej ulici) a zvyšok by si ľudia zaniesli k sebe domov či na zastávku MHD.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Niekde na Zátiší koše chýbajú a inde sú zas dva od seba 10 metrov vzdialené, tak ako na rohu Varšavskej a Kukučínovej.
Niekde na Zátiší koše chýbajú a inde sú zas dva od seba 10 metrov vzdialené, tak ako na rohu Varšavskej a Kukučínovej. (zdroj: Google StreetView)

Vzhľadom na našu skúsenosť s presadzovaním pozitívnych zmien v rámci bratislavských samospráv, sme sa rozhodli umiestniť koše bez konzultovania s úradníkmi miestneho úradu. Chceli sme systém otestovať, modifikovať a následne komunikovať prostredníctvom faktov a pevných čísiel. To sa ukázalo byť správnym krokom, nakoľko nám to uľahčilo argumentáciu v prospech nahradenia všetkých 15-tich košov odpadkovými košmi novomestskej samosprávy.

Naše koše na Zátiší reprezentované červenými bodkami
Naše koše na Zátiší reprezentované červenými bodkami (zdroj: Google Maps)

Dnes pravidelne komunikujeme s novomestským úradom a novomestským EkoPodnikom, aby bolo naše experimentálne odpadové hospodárstvo zahrnuté do systému košov novomestskej samosprávy a mohli sme naše koše presunúť do ďalšej štvrte a hľadať optimálny systém rozmiestnenia košov pod oknami ďalších stoviek Novomešťanov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chceli by sme sa touto cestou poďakovať miestnym obyvateľom za trpezlivosť, toleranciu a pomoc pri administrovaní nášho odpadového hospodárstva. Vyzbieraný odpad sme totiž schopní zlikvidovať len v sídliskových kontajneroch a za tolerovanie likvidácie odpadu z našich blízkych odpadkových košov im patrí naše veľké ĎAKUJEME. Komunikujeme so samosprávou, aby boli čo najskôr naše koše nahradené a situácia sa znormalizovala. Dobrovoľne sme pre novomestskú samosprávu:

  • zadefinovali vhodné miesta pre umiestnenie odpadkových košov

  • vyrobili a umiestnili 15 odpadkových košov na vytipované miesta

  • otestovali vhodnosť týchto miest a prípadne ich upravili

  • oslovili sme samosprávu a odovzdali jej naše know-how s prosbou o nahradenie naších košov

  • zaslali sme lokalizáciu našich košov a vypracovali alternatívne možnosti nahradenia každého jedného nášho koša pre prípad, že nie je možné náš kôš nahradiť na rovnakom mieste.

Umiestnenie nášho koša s plnohodnotnými alternatívami
Umiestnenie nášho koša s plnohodnotnými alternatívami (zdroj: Zelená hliadka)

V súčasnosti sa ako dobrovoľníci Zelenej hliadky, spolu s adoptívnymi rodičmi ďalších košov, staráme o 48 odpadkových košov, ktoré týždenne nazbierajú približne 28 vriec odpadkov. Veríme, že sa nám postupne podarí tieto koše nahradiť samosprávnymi košmi a to bez ohľadu na to, aká mestská časť má dané miesto v správe.

Mapa košov Zelenej hliadky v Bratislave
Mapa košov Zelenej hliadky v Bratislave (zdroj: Google Maps)

Veríme, že časom si samosprávy adoptujú možno o niečo náročnejšie, ale o to efektívnejšie prístupy k umiestňovaniu odpadkových košov a vďaka tomu menej odpadkov skončí na zemi a nebude ich potrebné opäť zbierať.

Začnime na Zátiší :-)

Matúš Čupka

Zelená hliadka

www.zelenahliadka.sk

www.facebook.com/zelenahliadka

 

zelenahliadka

zelenahliadka

Bloger 
  • Počet článkov:  83
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občianska iniciatíva bojujúca proti odpadu, skládkam a vizuálnemu smogu v meste Bratislava. Pridajte sa! Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu