reklama

Hliadka v roku 2015: Rok SpotFixovania

Rok 2015 bol pre Zelenú hliadku najmä o novom type aktivity - SpotFix a pokračovali sme v likvidácií čiernych skládok a v mnohom ďalšom. Čo všetko sa podarilo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Zelená hliadka sa v Bratislave zapísala do povedomia najmä odstraňovaním dlhodobo neriešených čiernych skládok v širšom centre či na okraji mesta. So skládkami a smeťozbermi sme pokračovali v duchu hliadkarskej tradície aj v roku 2015. Po trojročnom boji proti tomuto spoločenskému neduhu sme sa však rozhodli zmeniť priority. Tá zmena bola potrebná nielen z ľudského hľadiska (motivácia, nasadenie, túžba po niečom novom), ale aj zo spoločenského (dopyt po riešeniach problémov s údržbou verejných priestranstiev).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Po čistení a stav pred. Foto z nášho 1. SpotFixu na ŽST Vinohrady.
Po čistení a stav pred. Foto z nášho 1. SpotFixu na ŽST Vinohrady. (zdroj: Zelená hliadka)

V roku 2014 sme absolvovali niekoľko pilotných SpotFixov ako napríklad na Trnavskom mýte alebo vo Vajnoroch. V rámci nich sme testovali ochotu našich “interných” dobrovoľníkov, ako aj širšej verejnosti, podieľať sa na tomto novom type aktivít. Rovnako sme sledovali záujem s odozvou verejnosti, pričom ani jedno ani druhé nesklamalo a tak sme sa vrhli v roku 2015 naplno do tejto novej výzvy.

Skupinová fotka po našom pilotnom SpotFixe, v rámci ktorého sme si "adoptovali" vchod do podchodu na Trnavskom mýte
Skupinová fotka po našom pilotnom SpotFixe, v rámci ktorého sme si "adoptovali" vchod do podchodu na Trnavskom mýte (zdroj: Zelená hliadka)

Rok SpotFixovania

V roku 2015 sme celkovo zorganizovali 15 SpotFixov, ktorých cieľom bolo poukázať na to, že:

  • starostlivosť o naše ulice nespočíva len vo vysypávaní odpadkových košov či kosení trávy - ale napríklad aj v renovácií zábradlí.

Náš 2. SpotFix zameraný na zábradlia Račianskej ulice. Pred a po zábradlie pri Bielom kríži.
Náš 2. SpotFix zameraný na zábradlia Račianskej ulice. Pred a po zábradlie pri Bielom kríži. (zdroj: Zelená hliadka)
  • v bratislavských uliciach máme širokú paletu problémov až havarijnych stavov čo významne znižuje kvalitu našich verejných priestorov.

Takto sme zasypali nebezpečnú dieru pri obytnom dome Pentagon. Už nie je pascou pre neopatrných chodcov.
Takto sme zasypali nebezpečnú dieru pri obytnom dome Pentagon. Už nie je pascou pre neopatrných chodcov. (zdroj: Zelená hliadka)
  •  riešenia týchto problémov často nie sú náročné a nepotrebujete k tomu veľa ľudí, času ani finančných prostriedkov

Zatreli sme graffiti v "našom" vchode na Trnavskom mýte. Celá revitalizácia nás stála cca 80 eur.
Zatreli sme graffiti v "našom" vchode na Trnavskom mýte. Celá revitalizácia nás stála cca 80 eur. (zdroj: Zelená hliadka)
  • samosprávy musia rozšíriť okruh svojich služieb v oblasti údržby toho čo je naše spoločné

"Rozšírili" sme zarastené cyklotrasy pri Dolnozemskej ulici v rámci nášho štvrtého SpotFixu.
"Rozšírili" sme zarastené cyklotrasy pri Dolnozemskej ulici v rámci nášho štvrtého SpotFixu. (zdroj: Zelená hliadka)
  • sme ochotní priložiť ruku k dielu, ale nemienime sa stať zodpovední za riešenie jednej celej problematiky

Zrevitalizované zábradlie na Mamateyovej a v pozadí hrdzavé zábradlie v križovatke čakajúce na samosprávy.
Zrevitalizované zábradlie na Mamateyovej a v pozadí hrdzavé zábradlie v križovatke čakajúce na samosprávy. (zdroj: Zelená hliadka)
  • očakávame zmenu a očakávame výsledky

Hore SpotFix na Kollarovom námestí s našimi kvetináčmi. Neskôr pribudli stĺpiky Magistrátu a dnes je roh zelený.
Hore SpotFix na Kollarovom námestí s našimi kvetináčmi. Neskôr pribudli stĺpiky Magistrátu a dnes je roh zelený. (zdroj: Zelená hliadka)

Celý zoznam SpotFixov z roku 2015 s fotogralériami:

Aktivity proti čiernym skládkam

Aj napriek tomu, že sme začali klásť podstatne väčší dôraz na problematiku verejných priestorov, zostali sme verní aj „našim" čiernym skládkam. Uskutočnili sme celkovo 26 akcií, v rámci ktorých sa nám podarilo vyzbierať 86,9 ton odpadu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o významný pokles (nazbierali sme o 84 ton menej), ale v roku 2014 sa nám podarilo postrčiť magistrát, aby začal zbierať väčšie množstvo odpadu a tak sme v uplynulom roku už nemuseli prepínať svoje sily.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Ako sa vyvíjalo množstvo vyzbieraných odpadkov do roku 2014
Ako sa vyvíjalo množstvo vyzbieraných odpadkov do roku 2014 (zdroj: Zelená hliadka)

Významným posunom v rámci tejto problematiky bolo, že sme pri príprave záverečného jesenného harmonogramu museli čierne skládky sami aktívne vyhľadávať, nakoľko sa Zelenej hliadke v predchádzajúcom období podarilo všetky nám známe väčšie čierne skládky zlikvidovať. Výsledkom je, že skládky už nie sú až takým bežným spoločníkom v našich uliciach či pri prechádzkach po prírode, ako to bolo v minulosti.

Pred a po z nášho zberu vo Vrakuni.
Pred a po z nášho zberu vo Vrakuni. (zdroj: Zelená hliadka)

Aj keď pohľad na portál nahlásených skládok Trashout.me ukazuje, že aj v roku 2016 ešte budeme mať dosť práce aj na čiernych skládkach. Chceme v tejto aktivite naďalej vytrvať a pokračovať v tom, aby z nášho mesta či okolitej prírody nelegálny odpad viac ubúdal a nie pribúdal. Tu sa spoliehame nielen na pokračujúcu snahu Magistrátu v tejto oblasti, ale aj na ostatné samosprávy, ktoré snáď priložia ruku k dielu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Pred a po odstránení odpadu novomestskou samosprávou na druhej najväčšej čiernej skládke v Bratislave.
Pred a po odstránení odpadu novomestskou samosprávou na druhej najväčšej čiernej skládke v Bratislave. (zdroj: Zelená hliadka)

Dôležitým fenoménom je tiež to, že sa nami vyčistené skládky neobnovujú takou rýchlosťou ako v minulosti. Napríklad vyčistené miesta na Príjazdnej ulici či v Čiernom lese sa len veľmi pomaly opäť znečisťujú. Tam, kde sme predtým naložili šesť veľkokapacitných kontajnerov, by sme po dvoch rokoch nazbierali možno ani nie jeden.

Likvidácia čiernej skládky pri Prístavnom moste.
Likvidácia čiernej skládky pri Prístavnom moste. (zdroj: Zelená hliadka)

Ostatné aktivity

Vo štvrti Zátišie sme založili naše prvé dobrovoľné odpadové hospodárstvo. Umiestnili sme tam 15 vlastných odpadkových košov, o ktoré sa Zelená hliadka stará. Umiestnené boli na základe skúsenosti samospráv z vyspelých svetových metropol. Chceli sme prispieť k lepšiemu umiestňovaniu odpadkových košov v Bratislave a tým k zvýšeniu čistoty našich ulíc. Zatiaľ sa nám podarilo presadiť, že samosprávy nahradili deväť z pätnástich našich košov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Vzadu náš kôš a vpredu kôš samosprávy, ktorý ten náš nahradil
Vzadu náš kôš a vpredu kôš samosprávy, ktorý ten náš nahradil (zdroj: Zelená hliadka)

V našej dielni sme absolvovali ďalší úspešný rok, kedy sa nám podarilo zmontovať okolo sedemdesiatky odpadkových košov. Vrhli sme sa tiež na odlievanie betónových kvetináčov, ktorými sa snažíme regulovať parkovanie automobilov v zeleni či na chodníkoch. Okrem toho sme tiež vyrobili dva prototypy lavičiek, ktoré už dnes slúžia v našich uliciach.

Najviac našich kvetináčov stráži zeleň na Hálkovej.
Najviac našich kvetináčov stráži zeleň na Hálkovej. (zdroj: Zelená hliadka)

Našej záhradke v roku 2015 ublížil nedostatok času a čiastočne aj záujmu. Keďže sme sa sústredili na mnoho iných aktivít, nezostal dostatok času ani energie na zveľadenie našej „komunitnej" záhradky, čo chceme v novej sezóne napraviť. S výsledkom sezóny sme tak spokojní neboli. Rok 2016 tak bude príležitosťou na akýsi reštart záhradkárčenia pod našou vlajkou.

Čísla na záver:

Základné čísla za rok 2015
Základné čísla za rok 2015 (zdroj: Zelená hliadka)

Bonusové čísielka:

  • 11 055 eur vyzbieraných cez asignáciu 2%

  • 5646.61 eur vyzbieraných cez crowdfunding

  • 26 dobrovoľných akcií zameraných na čierne skládky

  • 12 staromestských smeťozberov

  • 1 železničná stanica bez graffiti

  • 1 dobrovoľné odpadové hospodárstvo

  • 1963 nových lajkov

  • 9 príspevkov na blogu

  • 421 followerov na Twitteri

Chcel by som sa touto cestou poďakovať všetkým, ktorí v roku 2015 priložili ruku k dielu a pomohli nám či už v teréne, alebo finančnou, virtuálnou či inou podporou. Bez záujmu verejnosti a množstva nových tvári na našich akciách by sme nedokázali pracovať s takým nasadením a vierou, že dokážeme Bratislavu krôčik po krôčiku meniť vo vyspelú metropolu.

ĎAKUJEM.

Matúš Čupka

Zelená hliadka

www.facebook.com/zelenahliadka

zelenahliadka

zelenahliadka

Bloger 
  • Počet článkov:  83
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občianska iniciatíva bojujúca proti odpadu, skládkam a vizuálnemu smogu v meste Bratislava. Pridajte sa! Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu