reklama

Aký je to pocit?

Nemáte oheň? - Nie. Bohužiaľ, nefajčím.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Moji rodičia vedeli málo o civilizačných chorobách. A už vôbec nič o pasívnom fajčení. Fajčili veľa. Aj ja som začal fajčiť podľa ich vzoru, bolo to moderné. Mal som z toho dobrý pocit. Alain Delon bol frajer s cigaretou v kútiku úst. Tuším som videl všetky jeho filmy. Aj teraz si občas kúpim košeľu s jeho značkou.

Po viac ako tridsiatich rokoch som prestal fajčiť.

No, prestal fajčiť je silné slovo. Ostaňme pri tom, že som si už dlho nezapálil. Je to jeden zo splnených Novoročných sľubov. Vlastne jediný. Pred vyše rokom som si povedal, že si pol roka nezapálim a vyšlo to. Po tom polroku už bolo jednoduchšie si nezapáliť. Fajčiar ostane vždy fajčiarom, aj keď nefajčí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Prečo som si dal taký Novoročný sľub? Pretože... je veľa „pretože“ a každý má to svoje. Viackrát som sa pokúšal prestať, ale nikdy som nevydržal. Naposledy som sa rozhodol až potom, keď som sa dozvedel dôvod smrti mojej matky. Matka zohráva v živote každého človeka dôležitú úlohu. Aj u toho, kto si to nemyslí. Proste je to tak. A ja som mal rodičov rád.

Predtým som hovorieval, že do hrobu má ísť telo zhumplované. Teraz hovorím že ak zomriem, chcem byť mladý, zdravý ale chcem mať vysoký vek. Samozrejme tým slovom „mladý“ mám na mysli mladý duchom.

Veľa jem. Viac mi chutí, ale pribral som iba päť kíl a váhu sa mi darí držať. Hlavne si vyberám, čo si dávam do úst.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemusím chodiť fajčiť pred budovu môjho zamestnávateľa. Vlastne ma to urážalo. A už sám sebe nesmrdím. A častejšie chodím k zubárovi na ústnu hygienu.

Cigarety, ktoré som nestihol dofajčiť, mám stále odložené. Nie sú na očiach, ale dávajú mi istotu, že to robím z vlastnej vôle a nie z donútenia. Mám z toho lepší pocit.

Nie je mi lepšie, necítim sa byť zdravší, nie som bohatší, rád spomínam na chuť cigarety. Ale tej chuti sa rád vzdávam. Nič som si namiesto toho nenašiel, iba som sa naučil bez toho žiť. Dúfam.

Pri fajčení ide len o dobrý pocit.

Ak chcete prestať fajčiť, musíte vedieť prečo to robíte. Ak prekonáte všetky krízy, nečakajte žiaden zázrak. Ak nechcete prestať fajčiť, tak to ani neskúšajte. Ak ste náchylný na rakovinu, možno je neskoro skončiť. A stresy spojené s odopieraním si cigarety vám možno spôsobia infarkt rovnako ako cigareta sama.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno. Vaše deti možno prestanú fajčiť aspoň potom, keď vás odprevadia. Ale možno nie. Ani môj brat neprestal, ani moja manželka. Každého fajčiara, ktorého som poznal som sa pýtal, či aj jeho rodičia fajčia. Súkromná štatistika. Vyšla mi tak na deväťdesiat percent.

Držím vám palce, aby ste si našli dôvod už si nezapáliť. Možno budete pre niekoho príkladom aby nezačal alebo aby prestal. A možno budete mať z toho len dobrý pocit. V živote vždy ide o dobrý pocit.



Vladimír Zervan

Vladimír Zervan

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  627x

Vydavateľ, bankár, ekonóm, poradca, programátor, štátny úradník, podnikateľ, Bratislavčan - ale nie nevyhnutne v tomto poradí. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaPod čiarouSúkromnéNezaradenéČítanie do vlaku

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu