reklama

Referendum, ba čo viac..

O referende sa napísalo a píše v tomto čase veľa. Nedopadlo vraj dobre. Aj tak mi dovoľte pripojiť sa k psím hlasom volajúcim do neba. Zaujíma ma hlavne preto, že kedysi dávno som podpisoval petičný hárok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Sedel som v čakárni u veterinára so svojim psom, keď za mnou prišla mladá pani a sadla si na vedľajšiu stoličku aby mi vysvetlila o čo v referende pôjde. Podpísal som a ďalej som sa venoval svojmu psovi. Až nedávno, keď ľavicoví politici začali Sulíka pérovať za vyhlásenie referenda, som si spomenul.

Politici radi využívajú všetky argumenty na to aby presadili svoj názor. Aj v komentároch tohto referenda radi používajú pomerové ukazovatele ako sú percentá, ktorými dokazujú neúspešnosť referenda, bagatelizujú. Preto mi dovoľte uviesť absolútne čísla pomerom k ostatným voľbám:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celkový počet voličov4 369 553100,00%
Voľby do NRSR

SDKÚ390 0428,93%
SaS307 2877,03%
KDH215 7554,94%
Most-Híd205 5384,70%
Spolu1 118 62225,60%
SMER880 11120,14%



Voľby prezidenta

hlasy pre Gašparoviča1 234 78728,26%
hlasy pre Radičovú988 80822,63%



Referendum 2010990 53522,67%

[Aktualizácia 17:00] Množstvo platných hlasov v referende som aktualizoval na základe definitívnych výsledkov SŠÚ. Zdroj údajov je Slovenský štatistický úrad SR sekcia - Volebná štatistika.

Komentovanie tejto tabuľky nechám na čitateľa. Čísla nie sú úplne presné, pretože počet oprávnených voličov sa mení každý deň. Kdesi som čítal, že www.sme.sk navštevujú intelektuálne výraznejší ľudia, preto predpokladám, že závery o tom, za čo ľudia hlasujú, si viete urobiť aj sami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale nedá mi aby som mlčaním prešiel postoj prezidenta republiky k referendu.

Peniaze na referendum považuje za vyhodené. Keby to bol predseda politickej strany, ktorá sa cíti referendom napadnutá, pochopil by som. Neviem pochopiť prezidenta, politika, ktorý nie je zvedavý na názor voličov. Ako vidno z tabuľky aj svojich voličov. Aká je cena demokracie podľa prezidenta? U neho končí na sume sedem miliónov. Neviem sa ubrániť názoru, že peniaze sme vyhodili na voľby prezidenta. Pochybujem, že tento prezident za tie peniaze stojí.

Prezident išiel na referendum. O 21:50 vraj. Prezident je ústavný činiteľ a jeho hlas naozaj na referende nebol nutný. Veď zo svojej pozície má viac možností ovplyvniť vnútornú politiku. Prezident na presadzovanie svojich názorov nepotrebuje referendum. Pochopil by som keby svojou účasťou na referende demonštroval snahu pritiahnuť voličov k urnám. Toto, čo my máme za prezidenta urobilo niečo, čo naozaj nechápem. Najskôr odhovára a spochybňuje a potom, v tieni pouličných lámp ide hlasovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Referendum má iné pravidlá platnosti (kvórum platnosti) ako voľby. Preto sa považuje za neúspešné. No mne to vychádza tak, že referendum bolo úspešné. Množstvo voličov, ktorí chcú zmeny v otázkach referenda, sa nedá prehliadať. Som zvedavý na postoj opozičných populistických strán. Držme si palce. Náš osud ostal v rukách politikov. Bohužiaľ.

Vladimír Zervan

Vladimír Zervan

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  627x

Vydavateľ, bankár, ekonóm, poradca, programátor, štátny úradník, podnikateľ, Bratislavčan - ale nie nevyhnutne v tomto poradí. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaPod čiarouSúkromnéNezaradenéČítanie do vlaku

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu