reklama

Radičovej zakopnutia pribúdajú

Keď bratislavskí kňazi vyzvali KDH, aby sa vzdalo podpory Ivety Radičovej, jej odpoveďou boli výroky, kde sa prihlásila k relativistickej etike (čím im vlastne dala za pravdu). Vyjadrenie, že morálka je vecou spoločenskej dohody, je ešte horšie ako sme čakali. Možno si nedomyslela, čo povedala, ale ak to myslí vážne, je sama proti sebe. Žiť v takej spoločnosti by som teda rozhodne nechcel. A myslím, že ani ona. Radičovej reakcia na právo duchovných vyjadriť sa bola neprimeraná a zbytočne ubolená. Nikto jej síce neberie právo na pocit krivdy, rovnako však nemôže ona brať právo iným, aby posudzovali jej hodnoty podľa vlastných kritérií. Keby sa pokúsila svoje výroky zmierniť, možno by sme sa usmiali a kampaň by šla ďalej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (264)

Oveľa hysterickejšie ako ona však zareagovali Hvorecký a spol., keď najskôr napísali, že Radičová nie je liberálka (čím len potvrdili, že si veľmi dobre uvedomujú, ako VEĽMI potrebujú k jej úspechu hlasy kresťanských demokratov) a včera dokonca napísali, že Radičová je kresťanská demokratka (po pribúdajúcich výhradách zo strany Cirkvi). Skoro som spadol z nôh... Takže Radičová nie len že nie je liberálka, ale ona je priamo kresťanská demokratka. Ešte nech napíšu, že je prolife a od dojatia padnem do kolien.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Povedzme si otvorene, Radičovej kampaň sa nevyvíja najlepšie. Kým na začiatku sa hovorilo najmä o jej názoroch na interrupcie a registrované partnerstvá, kde má evidentne iný názor ako Katolícka cirkev (teda katolíci ju nemajú dôvod voliť). Situáciu si však ona sama za pomoci podporovateľov na webe len zhoršuje.

Prišli jej nešťastné výroky o spoločenskej morálke, ktorá je vecou dohody. Potom spolu s ďalšími „liberálmi" spochybňovanie práva duchovných vyjadrovať sa k verejnému životu. Do toho vpadli jej fanúšikovia. Najskôr s tvrdením, že nie je liberálka, teraz už priamo píšu, že je kresťanská demokratka. Verím, že Radičovej podporovatelia a Radičová nie sú to isté. Radičová predsa nie je schizofrenička. Má vlastné názory, má na ne právo (rovnako my máme právo s ňou nesúhlasiť a nevoliť ju). Kto trocha sleduje jej vyjadrenia, tak vie, že ona je asi taká kresťanská demokratka ako pápež komunista.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A to ešte nikto poriadne nevytiahol v kampani skutočnosť, že žije bez sobáša v spoločnej domácnosti s pánom Riapošom. Tento argument môže ešte zohrať dôležitú úlohu. Prezident má viesť vzorný život (aj čo sa týka rodiny a manželstva). Vzťah „na divoko" je pre ženu v jej veku nie len nevhodný, ale vbudzuje otázniky, či vie, čo vlastne chce. Že život v spoločnej domácnosti bez sobáša je z pohľadu Katolíckej cirkvi (a predpokladám aj v iných kresťanských cirkvách) považovaný za ťažko hriešny (katolík by nedostal v spovednici rozhrešenie), to Radičovej ako novopečenej „kresťanskej demokratke" a jej horlivým kamarátom na webe už ani nepripomínam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vzťahy bez papierov spojené so životom pod jednou strechou sú často signálom neschopnosti prijať na seba záväzky. Ak Radičová nedokáže (?) - nechce (?) prijať na seba záväzky vyplývajúce zo vzťahu, ako jej možno veriť, že zvládne funkciu hlavy štátu? Nebude si aj v prezidentskom úrade, podobne ako v partnerskom vzťahu, nechávať zadné dvierka? Potrebujeme prezidenta, pre ktorého je morálka vecou spoločenskej dohody?

Iveta Radičová zatiaľ nespravila žiaden krok, aby presvedčila konzervatívcov, že si ich váži a stojí o ich podporu. Zatiaľ spolu so svojim fanclubom robí všetko naopak. Ak sa roky štylizuje do polohy liberála, ktorý podporuje v prípade potratov slobodu voľby a registrované partnerstvá, je to jej vec. Keď navyše zdôrazní, že morálka je vecou spoločenskej dohody, len potvrdzuje vlastnú hodnotovú konzistentnosť. Nech ale ani ona, ani jej priaznivci neočakávajú, že jej za tieto názory budú konzervatívci a praktizujúci kresťania padať do náručia.

Anton Ziolkovský

Anton Ziolkovský

Bloger 
  • Počet článkov:  101
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu