reklama

O slovenskom jadrovom fetišizme

Včera sa Slovenskom prehnala projadrová búrka v podobe informácie, že Nemecko pre kruté mrazy musí znova spustiť odstavené jadrové reaktory. Po niekoľkých hodinách sa ukázalo, že to ani náhodou nebola pravda a moji nemeckí kolegovia boli extrémne šokovaní, keď som sa ich na to začala pýtať, pretože takáto informácia sa v ich médiách ani len neobjavila.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Po krátkom pátraní sa nám podarilo zistiť, že agentúra SITA túto správu prebrala od francúzskej agentúry AFP, ktorá to vraj mala z nemeckého Handelsblatt. Na ich webstránke však takéto informácie nenájdete, skôr naopak. V zahraničí už boli publikované informácie o tom, že Francúzsko, jadrová veľmoc, má problémy so zásobovaním energiou a dokonca elektrinu dováža z Nemecka! Nemecko zostalo naďalej čistým vývozcom energie aj po odstavení 8 zo 17 reaktorov. Okrem toho, že Nemci tieto reaktory nepotrebujú, podľa ich legislatívy je ešte k tomu nemožné ich znova vrátiť do prevádzky, pretože prišli o licenciu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nebolo veľa krajín, ktoré tento nezmysel prebrali. Zrejme nie je náhoda, že sa objavil práve v médiách projadrových krajín ako je Slovensko a Francúzsko, kde je verejná mienka neustále masírovaná jadrovými propagandistickými správami.

Zaujímavý bol aj prístup slovenských médií. Správa sa objavila skoro všade, aj v na weboch najčítanejších denníkov. Zatiaľ čo portál Pravda.sk túto správu iba z webstránky stiahol bez akéhokoľvek vysvetlenia, SME.sk sa s týmto failom vysporiadalo statočne, ale aj dosť vtipne: http://www.sme.sk/c/6252269/nemci-pre-mrazy-opat-spustaju-odstavene-reaktory.html

Zarazili ma však reakcie ľudí. Komenty pod článkami väčšinou nečítam, avšak keďže som od začiatku vedela, že správa o Nemecku je úplná hlúposť, pozrela som si, čo diskutujúci písali. Veľa z nich napr. vedelo, že to príde, ďalší sa vysmievali, iní to považovali za zadosťučinenie, dokonca sa objavili aj také, ktoré Nemcom priali zamrznutie keď si to jadro dovolili odstaviť (pre ilustráciu: „Chcelo by to celoročný mráz v Nemecku - aby tamojším ekologickým aktivistom pomrzli vajcia ... možno že im tak odmrznú mozgy!").

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Halooooo! Sme normálni? Čo sme to za národ, keď dokážeme mať potešenie z toho, keby niekto nemal v zime dosť energie? Priznám sa, že vôbec nerozumiem, prečo týmto a iným ľuďom tak strašne záleží na tom, aby sa transformácia energetického systému Nemcom nepodarila. Išlo by o reálny dôkaz toho, že Slovensko a hŕstka iných krajín naozaj idú zlým smerom a používajú nebezpečné a zastarané technológie? Ide o zastieranie strachu z jadrovej energetiky a presviedčanie samého seba, že je všetko v poriadku? Stalo sa z podpory jadrovej energetiky nové náboženstvo, či ide len o zvláštnu formu fetišizmu?

Nerozumiem ani, prečo sú debaty o jednotlivých zdrojoch výroby elektriny plné vášní, rozhorčenia, osobných útokov. Keď sa pozrieme na akúkoľvek inú oblasť, ľudia sú často skeptickí voči tomu, čo robia a hovoria politici, či veľké korporácie. V téme jadrovej energetiky však to, čo povie Ministerstvo hospodárstva, či Slovenské elektrárne, z nejakého dôvodu väčšina „žerie", rovnako aj čo sa týka mýtov o obnoviteľných zdrojoch. A je jedno, či to hovoria modrí, alebo červení. Len málo ľudí sa zrejme skutočne zamýšľa, či to, čo hovoria jednotliví aktéri, je naozaj pravda. Tak to zrejme bolo aj so správou o Nemecku a ich návrate k jadru.

Andrea Zlatňanská

Andrea Zlatňanská

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Koordinátorka energetickej kampane Greenpeace Slovensko.Upozornenie: Postoje a názory vyjadrené v textoch sú osobným názorom autorky, nie organizácie Greenpeace. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu