reklama

Hrabanie sa v súkromnej korešpondencii

Predstava, že by niekto čítal našu súkromnú komunikáciu, je príjemná asi málokomu. Podobne to vnímali aj mnohí štátnici, spisovatelia alebo učenci.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Napriek tomu mnoho zo súkromných archívov odhalilo tajomstvá alebo práve naopak, ešte viac zamotalo hlavu historikom.

Napríklad Adam Šangala mal pôvodne skončiť na popravisku oveľa skôr ako čítame dnes. Ako Štefanovi Krčmérymu napísa Ladislav Nádaši-Jégé:

Posielam Ti pokračovanie Šangalu. Ešte bude asi 10 strán a s tým koniec. Tie Ti tiež pošlem za niekoľko dní, aby som už mal tú záležitosť z krku. Tvojím listom, v ktorom píšeš, že je predsa akýsi záujem oňho, ratoval si Adamovi život, lebo som už bol ním taký zunovaný, že som ho chcel dať sťať: Bolo by to „štýlu primerané“ a skorej pasovalo do tej bláznivej doby. Ale teraz, keď si mi dal tú injekciu, som sa zmiloval nad ním a nechám ho len pri jeho Betke.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A neskôr mu napísal aj toto

Vyšiel už i český Šangala. Celkom dobre sa to číta. Ináč mi môj Adamko už tiež lezie hrdlom. Zažmúrim oči, keď ho zazriem.

Obrázok blogu

S. H. Vajanský motivoval Ivana Kraska k vydaniu jeho knihy, ale mal aj niekoľko dobre mienených rád. Niektoré padli na úrodnú pôdu, iné nie.

Vďačne budem krstným otcom Vašich piesní, mne doposlaných, len mi odpovedzte, či moje rady prijmete.

1. Zmeniť titul „Nox et solitudo“. Je to celá latinská sada, ťažko ju popularizovať, a, konečne, načo? Jestli chcete, ja Vám meno vynájdem (tedy už naozaj krstný otec), alebo navrhnite Vy sám. Viete, titul nenie prázdne slovo. Pomnite, ako zvučne to bolo „Tatry a more“, a našli echo. Dobrý titul časť úspechu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Či by ste mi nedovolili tu i tu len málo a skromne priložiť piglajz formálny? Ja by som Vás o každom piglovaní uvedomil.

3. Vydáme malú knižku veľmi slušno a dáme slušný honorár.

Nemáte ešte zopár veršov: je toho trochu málo!

Obrázok blogu

V prípade P. O. Hviezdoslava samozrejme očakávame vznešený štýl, ale na viacerých miestach čítame jeho zhrozenie vedením vtedajšej slovenskej banky Tatra aj tlačiarne v Martine. 

Bôľne sa ma dotkol pasus Tvojho listu o neriadoch teraz zasa pri kníhtlačiarni. Preboha! čo to z nás bude, jestli každý náš podnik takto podožierať bude hmyz korupcie!? Hrozné! hrozné! A naši ľudia len sa neprebúdzajú, nenapravujú; ale ľahtikária veselo ďalej! A my chceme posudzovať náživu, šafárenie protivníkov? Nemáme ani iskierky oprávnenia k tomu! Ba horší sme od nich: tí strovili svoje, trebárs i zdedené majetky, my ale zmrhali mozole — ľudu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Nemôžeme zabudnúť aj na ďalšiu osobnosť — Jána Francisciho, ktorý počas povstania J. M. Hurbanovi napísal:

Tí Skaličania sa nechcú verbuvať — ja som tým kujonom bodákmi hrozil pred frontem na prostried rinku. Sto striel sa im do matera!

Obrázok blogu

Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský je jedným z prvých slovenských humoristov, ktorí nešetrili vtipom ani v listoch, hoci v niektorých chvíľach to bol smiech cez slzy. Adresátom bol znovu Hurban.

Teší ma starý švéd, že si zdravý, ale ma mrzí, že Ti pršia zuby, ebatta, čímže budeš hrýzť? Keď Tisa skočí do Teba, čím budeš sekať? a mal si veru dobré lopaty, keď si rozprával, sa Ti okále svietili, zuby blyšťali a sekali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ján Botto pre mnohých zostane navždy spojený so Žltou ľaliou, Smrťou Jánošíkovou a ďalšími baladami. Preto by málokto čakal, že Pavol Dobšinský od neho dostával takéto pozdravy:

Servus Palo! Čo že to, ako že to, že si mi tak ešte v tomto roku nepísal. Ej! ty si pes, teba iste fašiangy z pier vykaštrovali a atrament sa Ti iste na fúzoch presúša a la parížska pomáda…

Ľáť, že Ti ho! Odkundes, kaplán zo Sráča. Kuvik huganský! Nuž či sa to takto s pánom Veľkomožným dovrávajú! Ty, ty šemiga! ha počkaj! O máš štestie, že mi len teraz dohorelo, keď je už tvoj list na patričnom mieste po záhrade rozsiaty.

Obrázok blogu

(Korešpondenciou našich slávnych spisovateľov vás dnes pobavil Igor Čonka.)

Zlatý fond denníka SME

Zlatý fond denníka SME

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Kolaboratívny blog digitalizátorov slovenskej literatúry v projekte Zlatý fond denníka SME Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáZlatý fondČítankaAko digitalizujeme

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu