reklama

Psychohygiena – očista mysle, je to márnosť, či nutnosť?

Robím koučingy (poradenstvá) už niekoľko rokov a neustále sa stretávam s rovnakým fenoménom spoločnosti a to podceňovanie duševnej očisty tzv. psychohygieny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (124)

Každý z nás je jedinečný a individuálny a tak je to aj správne.

Každý z nás venuje očiste rôznu pozornosť. Pre niekoho je to nevyhnutnosť, pre iného banalita. Či už čistíme telo, ošatenie, príbytok, auto, či iné veci, venujeme tomu pozornosť. Niekedy väčšiu, niekedy menšiu podľa toho, aké návyky do nás vštepili rodičia, ale aj podľa toho, ako uponáhľano žijeme a koľko času nám na očistu zostáva,.. .

No na mentálnu očistu sa akosi pozabudlo a práve tá je tá najdôležitejšia pre náš osobnostný rast a spokojnosť. Naša myseľ je preplnená rôznymi negatívnymi myšlienkami, ktoré nazývam programy. Prečo programy? Na to je jednoduché vysvetlenie. Pretože každá naša myšlienka, ktorej veríme, ovplyvňuje náš život. To, ako myslíme, dostávame ako bumerang nazad v podobe situácií, ktoré nám náš život buď skvalitňujú (v prípade pozitívnych myšlienok), alebo sťažujú (v prípade negatívnych zákazov, príkazov, odsudzovaní, posudzovaní...). Náš život sa dá porovnať k PC. Keď ho kúpime, je to čistý hardvér (ako keď sa narodíme), no a postupne doň pridávame rôzne softvéry (tak ako naše myšlienky). Na základe toho, čo doň vložíme, tak aj PC pracuje. Keď si nedáme pozor, tak nám počas života doň pribudnú vírusy, ktoré nemilo ovplyvňujú chod zariadenia. A podobne je to aj s nami. Naše negatívne presvedčenia sa nám zrkadlia v podobe negatívnych zážitkov, ktoré treba očistiť. Lepšie povedané, vyhádzať von.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo?

Pretože nie sú pravdivé a vytvárajú nám mylnú ilúziu o živote. Pri myšlienke: svet je zlý, môže časom človek naozaj nadobudnúť pocit, že to tak naozaj je. Je to spôsobené tým, že čomu verím, to si vytváram. Človek vďaka historickým prežitkom zabudol na to, že je tvorcom a strojcom svojho života. Niekto si myslí, že všetko je len náhoda, iný zase, že je to karma, ďalší je presvedčený o osude, ale pravdou je, že každým dňom si vytvárame svoju budúcnosť. Pokiaľ neriešime očisťovanie mysle, ťažko sa dožijeme peknej budúcnosti. Nemôžem totiž čítať dookola jednu a tú istú knihu a veriť, že sa raz skončí inak!!! Muž, ktorý verí, že ženy sú vypočítavé beštie, ťažko spozná milujúcu partnerku. Žena, ktorá po rozchode verí, že sa už nikdy nezamiluje, sa asi ťažko zamiluje, keď jej program vraví niečo iné. Dieťaťu, ktorému rodičia opakujú, aké je hlúpe a že to nikam nedotiahne, pokiaľ bude tomuto výroku samo veriť, tak to naozaj nikam nedotiahne, a tak by sme mohli pokračovať do nekonečna. Koľko myšlienok, toľko programov a životných udalostí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Problém je ale v tom, že svojou ignoráciou, problém ani nevyriešime a už vôbec neodstránime, iba oddialime čas, kedy sa to celé začne gradovať. Zrazu nebudeme mať v živote iba ľahké nedorozumenia v medziľudských vzťahoch, ale prídu ochorenia, vážne choroby, až nakoniec ... .

To ako myslíme, je niečo, čo sme niekde prevzali. Dobrá správa je, že sa toho dá zbaviť. Stačí iba chcieť. To, či sme šťastní, či zdraví, či spokojní... máme v rukách len a len MY. A vždy to tak aj bolo, je a bude. 

Anna Zmajkovičová

Anna Zmajkovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

- človek, žena, ktorá vyjadruje skúsenosti z vlastného uhlu pohľadu Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu