reklama

Verejná ochrankyňa práv píše ministerke vnútra

Napriek náročnejším organizačným požiadavkám, ...je potrebné, aby sa umožnilo voliť občanom v zahraničí prostredníctvom pošty či elektronických komunikačných prostriedkov...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Vážená pani 
Ing. Denisa Saková, PhD.
ministerka
Pribinova 2
812 72 Bratislava

Vážená pani ministerka,

zástupcovia iniciatívy Srdcom doma sa na mňa obrátili so žiadosťou o podporu pri zmene legislatívy týkajúcej sa volieb zo zahraničia. V tejto veci sa tiež skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky obrátila na Ústavný súd Slovenskej republiky dňa 6. marca 2019 s návrhom na začatie konania o súlade právnych predpisov.

Možnosť zúčastňovať sa správy vecí verejných voľbou svojich zástupcov je jedným zo základných pilierov demokracie. Som preto presvedčená, že aj napriek náročnejším organizačným požiadavkám, ktoré si voľby poštou vyžadujú, je potrebné, aby sa umožnilo voliť občanom v zahraničí prostredníctvom pošty či elektronických komunikačných prostriedkov vo všetkých voľbách, teda nielen pri voľbách do národnej rady či referende.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento trend okrem iného podporuje aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, ktoré vo svojej rezolúcii 1459/2005 uviedlo, že "vzhľadom na dôležitosť práva voliť v demokratickej spoločnosti, členské krajiny majú umožniť svojim občanom žijúcim v zahraničí možnosť voliť počas národných volieb".

Verím, že aj Vy si uvedomujete dôležitosť volebného práve pre občanov, ktorí sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí. Chcela by som Vás preto požiadať o prípravu zmeny legislatívy tak, aby právo voliť bolo umožnené všetkým občanom, teda aj tým, ktorí sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí. Zároveň by som Vás chcela požiadať o informáciu, aké ďalšie kroky v tejto veci plánujete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S pozdravom
prof. JUDr. Mária Patakyová, PhD.
verejná ochrankyňa práv

Obrázok blogu
Samuel Zubo

Samuel Zubo

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Pochádzam z Rimavskej Soboty, pôsobím v Prahe (ČR). V mladosti skaut a jaskyniar v SR. Mojou najväčšou inšpiráciou je 12 r. dcérka Barborka. V Prahe som vybudoval klubovňu a založil skautský oddiel, mobilizujem občanov SR v zahraničí pre pozitívnu zmenu na Slovensku v spolku Pražská kaviareň z.s. Od roku 2018 som predsedom združenia Srdcom doma o.z. ktoré presadzuje rozšírenie možnosti voliť zo zahraničia na všetky typy volieb. Pred voľbami do NR SR 2020 sa nám online kampaňou Srdcom doma podarilo zvýšiť volebnú účasť zo zahraničia na takmer trojnásobný počet oproti roku 2016. Na hackathone EUvsVirus v apríli 2020, kt. sa zúčastnilo cez 20 000 účastníkov s 2100 projektami sa náš projekt Qesadila pre online hlasovanie s použitím eID umiestnil na 3. mieste v kategórii “Ochrana občanov a demokracie” (Protection of citizens & democracy). Vo voľbách 2023 máme ambíciu zdvojnásobiť počet hlasov zo zahraničia na cca 100.000. Zoznam autorových rubrík:  RegiónySrdcom domaSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu