reklama

Fíni sa dočkali - budú voliť poštou do Európskeho i Fínskeho parlamentu - zo zahraničia!

Viac ako 250.000 občanov Fínska, ktorí budú v čase volieb v zahraničí získali možnosť voliť poštou. Státisíce občanov Slovenska túto možnosť nemá ani v blížiacich sa prezidentských voľbách, ani vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Voľby do Európskeho parlamentu (EP)

Z 28 krajín EÚ umožňuje svojim občanom voliť zo zahraničia už 24 krajín vo voľbách do EP. Z nich 15 umožní na jar 2019 voliť poštou. 16 krajín umožňuje voliť na ambasádach. 

Slovensko neumožňuje svojim občanom účasť na voľbách do Európskeho parlamentu. Okrem nás sú na tom rovnako už len občania ČR, Malty a Írska.

Obrázok blogu

Voľba poštou predstavuje obrovskú zmenu, pretože ľudia stále viac cestujú. Z rôznych dôvodov sa tak stále viac obyvateľov EÚ nachádza v čase rôznych volieb mimo územia svojho štátu. Pritom neprestávajú byť občanmi týchto krajín a musia sa stále riadiť jej zákonmi. Voľba poštou občanom umožňuje skutočnú možnosť zúčastňovať sa na vecí verejných.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niektoré krajiny umožňujú svojim občanom navyše voľbu na veľvyslanectvách. Tie sú však vhodné len ako doplnkový spôsob voľby. Ambasády sa nenachádzajú v každej krajine a cesta k nim predstavuje v niektorých krajinách hodiny cestovania a nemalé finančné a časové náklady.

Varovanie pred populizmom

Velikáni svetovej kultúry varujú pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu pred populizmom. 

V iniciatíve Srdcom doma sme presvedčení, že jednou z odpovedí na populizmus musí byť vyššia účasť na voľbách. Preto požadujeme od poslancov NR SR možnosť voliť - zo zahraničia a vo všetkých voľbách - aj v tých do Európskeho parlamentu. 

Populizmus podľa signatárov predstavuje najväčšie nebezpečenstvo, ktorému Európa čelí za posledných 70 rokov.

„Ak sa niečo nezmení, tieto voľby budú najväčšou kalamitou, akú sme kedu poznali.,“ varujú signatári. „Politika pohŕdania inteligenciou a kultúrou bude triumfovať, dojde k explózii xenofóbie a antisemitizmu.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podpíšte online petíciu za možnosť voliť zo zahraničia: https://www.SrdcomDoma.sk.

..a zdieľajte vašu podporu online.

Ďakujeme!

www.srdcomdoma.sk

https://www.facebook.com/srdcomdoma

https://instagram.com/srdcomdoma

 

#srdcomdoma #volmezozahranicia #volbapostou #ep


Zdroj: 

  • European Parliamentary Research Service

  • YLE: https://yle.fi/uutiset/osasto/news/finnish_expatriates_now_able_to_vote_by_post_for_first_time/10614966

Samuel Zubo

Samuel Zubo

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Pochádzam z Rimavskej Soboty, pôsobím v Prahe (ČR). V mladosti skaut a jaskyniar v SR. Mojou najväčšou inšpiráciou je 12 r. dcérka Barborka. V Prahe som vybudoval klubovňu a založil skautský oddiel, mobilizujem občanov SR v zahraničí pre pozitívnu zmenu na Slovensku v spolku Pražská kaviareň z.s. Od roku 2018 som predsedom združenia Srdcom doma o.z. ktoré presadzuje rozšírenie možnosti voliť zo zahraničia na všetky typy volieb. Pred voľbami do NR SR 2020 sa nám online kampaňou Srdcom doma podarilo zvýšiť volebnú účasť zo zahraničia na takmer trojnásobný počet oproti roku 2016. Na hackathone EUvsVirus v apríli 2020, kt. sa zúčastnilo cez 20 000 účastníkov s 2100 projektami sa náš projekt Qesadila pre online hlasovanie s použitím eID umiestnil na 3. mieste v kategórii “Ochrana občanov a demokracie” (Protection of citizens & democracy). Vo voľbách 2023 máme ambíciu zdvojnásobiť počet hlasov zo zahraničia na cca 100.000. Zoznam autorových rubrík:  RegiónySrdcom domaSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu