reklama

e-government v praxi alebo polícia berie vo veľkom

Tak ako každé iné ráno, aj to dnešné prichádzam skontrolovať svoje produkty, pozrieť záujem o ich prezentáciu, poštu a ďalšie bežné veci. Zisťujem však, že prezentácia je nefunkčná. Akoby to nestačilo, netuším, kde sú moje produkty a údaje klientov, kto s nimi čo robí. Netuším, čo sa deje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Navštevujem teda firmu, čo mi prenajíma priestory. Tam sa dozvedám, že aj oni sa až teraz dozvedajú, že niekedy dnes prišla polícia a zhabala všetky veci. Všetkým ich vyše 3500 klientom. Mnohí tam majú svoje firmy, častokrát väčšie ako tá moja. Netušia prečo, nikto ich nekontaktoval ani neupozornil. Je to celé nejaké divné.
Prenajímateľ je hotový a predsa sa snaží upokojiť nahnevaných platiacich klientov aspoň tým, že sa snaží zistiť, čo sa to vlastne deje. Sľubuje, že urobí všetko pre to, aby sa veci vrátili do pôvodného stavu čo najskôr. Medzi klientami sa začínajú objavovať slová ako "škody", "ušlý zisk" a "žaloba". To neznie dobre, tak idem preč.
Na polícii nikto nič nevie. A ja netuším, prečo polícia zobrala kvôli podozreniu veci úplne všetkým a teda aj moje produkty a dáta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Znie to ako chabý pokus o konšpiračný príbeh. Žiaľ dnes sa to stalo na slovenskom internete, konkrétne hostingu websupport.sk. Prečo? Opýtajte sa svojho najbližšieho policajta, určite nebude vedieť odpovedať.
Vyšetrovateľa sa podľa správ, podarilo odchytiť až poobede. Možno bol zaneprázdnený kopírovaním získaných dát pre svojich klientov :). Toto je iba ironický pokus o konšpiračnú teóriu, preto to prosím neberte vážne. No polícia to svojím konaním zatiaľ iba podporuje, pretože nikto nevie, čo sa teraz deje s našimi dátami a kódmi.

Vyvíjam na hostingu svoj vlastný desktop-based CMS systém Whian.net a s ním súvisiace produkty (mám iba štastie, že ešte nie je príliš rozbehnutý). Sú tam stránky pre klientov vo vývoji, zelené stránky, či priestor pre ľudí, ktorí mi pomáhajú. Zrušil som reklamnú kampaň, pretože som platil za klinutia na políciou znefunkčnené stránky. A ja ich za to platím z daní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príde mi to celkovo ako dosť zlý vtip zo strany polície. Ani mi to akosi nesedí s deklarovanou snahou vládnych inštitúcií o podporu šírenia informatizácie a rozvoja internetu na Slovensku.
Nehnevá ma až tak to, že si budú čítať moje maily a tiež mám urobené zálohy všetkých vecí. No nepáči sa mi že kódy a know-how, ktoré by mal zákon chrániť ako duševné vlastníctvo, sú teraz v nevedno koho rukách, bez možnosti monitorovať, čo sa nimi deje.

Nemám nič proti vyšetrovaniu kriminalnych živlov, či ako si to volajú. Ale príde mi to ako používať kanón na vrabce. Bez varovania znefunkčniť kvôli jednému podozrivému celú hostingovú spoločnosť a komplet aj všetkých jej klientov odrezať od ich duševného vlastníctva a internetovej existencie. Trochu to prehnali alebo chcú úmyseľne zlikvidovať websupport.
Dúfam, že ten po kom idú je minimálne slávny Puppetmaster z kultového Ghost In The Shell, pretože inak páni od polície niekde urobili chybu.

Marcel Zúbrik

Marcel Zúbrik

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Otec, manžel, programátor, lezec, lukostrelec a večný chlapec, hľadajúci harmóniu medzi krásnou prírodou a modernou technológiou.Mám svoju Tvorivú dieľňu, v ktorej sa venujem napríklad svojmu Lezeckému denníku a JaMLin-ovi.A samozrejme: I am a living, thinking entity that was created in the sea of information. Zoznam autorových rubrík:  SoftwareDokonalá stránkaKronika tulákaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu