reklama

Komu vyhovuje gamblerstvo?

Deň volieb nebude len volebným dňom, ale aj dňom, keď bude vyše 500 ľudí dobrovoľníčiť pred volebnými budovami. Budeme zbierať podpisy na petíciu za Bratislavu bez hazardných hier.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Herne v poslednom čase vyrástli v Bratislave ako huby po daždi. Len na našej ulici máme dve. Podľa stránky www.bratislavaprotihazardu.sk je v Bratislave 341 prevádzok s hazardnými hrami, 589 výherných prístrojov a 2379 videohier.

Vklady z hazardných hier za rok 2014 predstavujú 2 532 000 000 eur, čo v prepočte vychádza na 467 eur na každého jedného obyvateľa Slovenska vrátane novorodencov. Za rok 2014 išlo do štátneho rozpočtu 146 miliónov eur, pričom výťažok pre prevádzkovateľov bol takmer 630 miliónov eur!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myslíte, že týchto 776 miliónov eur prehrali Slovenský Bill Gatesovia a peniaze im ani ich rodinám nebudú chýbať? Žiaľ, nie je to tak. Podľa štatistík gamblerstvu prepadajú hlavne tí sociálne slabší. Mnohí kvôli gamblerstvu prišli o prácu, prehrali výplatu, byt, rozpadli sa im rodiny, v snahe získať financie kradli...

Hazardné hry sú teda niečo, čo je pre našu spoločnosť škodlivé a rozkladajú dušu človeka.

Prečo teda nie je ich prevádzkovanie zakázané, ale je naopak podporované veľkými billboardami a herňami na frekventovaných uliciach?

A prečo musí 500 dobrovoľníkov obetovať svoju sobotu a ísť zbierať podpisy, aby sa zakázalo niečo, čo malo byť dávno postavené mimo zákona?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na to som sa spýtala právnika:

,,Tu je krátka história zákona č. 171/2005 Z. z. o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý je účinný od 1. mája 2005:

  • od 1. mája 2005 do 31. augusta 2011 neumožňoval regulovať obciam a mestám na svojom území hazard

  • od 1. septembra 2011 do 31. decembra 2012 – prijalo sa za vlády zloženej zo strán KDH, SDKÚ, MOST – HíD, SaS:

§ 10 ods. 5 písm. d) zákona

Obec môže ustanoviť všeobecne záväzným nariadením, ktoré z hazardných hier podľa § 3 ods. 2 písm. b) až e), h) a i) nie je možné prevádzkovať na jej území; v tomto všeobecne záväznom nariadení obce sa ustanoví aj primeraná lehota, v ktorej je prevádzkovateľ hazardnej hry prevádzkovanej na jej území ku dňu nadobudnutia účinnosti tohto všeobecne záväzného nariadenia obce povinný skončiť jej prevádzkovanie, pričom táto lehota nesmie byť kratšia ako tri mesiace od nadobudnutia účinnosti tohto všeobecne záväzného nariadenia obce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To znamená, že obec určovala, či sa na jej území môžu alebo nemôžu prevádzkovať hazardné hry.

  • od 1. januára 2013 vložené do zákona – prijalo sa za vlády Smeru:

§ 10 ods. 6 zákona

Všeobecne záväzné nariadenie podľa odseku 5 písm. d) môže obec vydať, ak sa obyvatelia obce petíciou sťažujú, že sa v obci narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier, pričom takúto petíciu musí podporiť najmenej 30 % obyvateľov obce, ktorí dovŕšili 18 rokov veku. Prijatie takéhoto všeobecne záväzného nariadenia obec oznámi bezodkladne ministerstvu s uvedením dátumu jeho účinnosti.

Súčasný zákon, ktorý schválil SMER o hazardných hrách (§ 10 ods. 5 a ods. 6) od 1. januára 2013 umožňuje obciam zakázať hazard iba v prípade petície s podpísaným počtom 30 % obyvateľov obce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V prípade mesta Bratislavy sa za obec na tento účel považuje celé hlavné mesto a je potrebných 106 000 podpisov dospelých občanov s trvalým pobytom v Bratislave, čo je takmer nemožné získať. Stačilo by len zmeniť zákon, ktorý vyhovuje iba prevádzkovateľom herní.“

Otázne je teda, prečo SMER svojvoľne zmenil zákon o hazardných hrách v prospech ich prevádzkovateľov? Koho tým chráni? Slovensko???

P.S.: Prosím, podpíšte počas volieb petíciu

P.S2.: Stále potrebujeme dobrovoľníkov- Ak chcete pomôcť s petíciou, prosím prihláste sa na: http://bratislava.zastavmehazard.sk/

Zuzana Čermanová

Zuzana Čermanová

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Milá baba s hlavou v oblakoch a kolesami bicykla pevne na zemi. Chcem písať hlavne o cestovaní. Tipy- triky... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu