Niečo sladké - dnes Dobošky

Na moje jesenné nálady zaúčinkuje jedine niečo sladké, takže .. dnes ponúkam dobošky,alebo presnejšie super recept na dobošky od mojej super svokry. Recept sa zdá náročný,ale nie je. Recept vyzerá byť finančne náročnejší, a aj je. Ale chuť dobošky je neoceniteľná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

 

Čo potrebujeme?

Cesto: 9 vajec

 40 dkg kryštálového cukru

 30 dkg hladkej múky - vyšľahať a upiecť

krém: 0,5 l mlieka

 1 a ½ zlatý klas

 6 dkg cukru - uvariť

 10 dkg práškového cukru

 185 dkg masla

 1 PL kakaa - vymiešať

a čokoládu na poliatie

krok 1. celé vajíčka a kryštálový cukor dáme do mixéra a šlaháme ( mne sa najviac osvedčil mixér,ktorý dostala moja mamina ako svadobný dar - hovorím mu traktor,lebo vydáva podobný zvuk)

Obrázok blogu

stále šľaháme, dlho - až kým sa hmota nadvihne a zbledne ( trvá to viac ako 5 minút)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

krok 2.

Potom pridáme múku a opatrne ju vmiešame do cesta. Z uvedeného množstva nám vyjdú tri plechy. Cesto sa snažíme rovnomerne rozdeliť na všetky tri plechy,aby sa nám podarilo upiecť rovnaké pláty. Plech vystelieme papierom, nemastíme ani neolejujeme.

Obrázok blogu

krok 3.

cesto poriadne rozotrieme

Obrázok blogu

a dáme upiecť. Keďže je pomerne tenké,pečieme asi 8-10 min na strednej teplote. Po upečení necháme vychladnúť a potom prekrojíme každý plát na dve polovice po šírke. Tak dostaneme 6 polovičných plátov a budeme mať krásne vysokú 6-poschodovú dobošku. A uvaríme krém.

krok 4. z mlieka,cukru a zlatého klasu uvaríme normálny hustý puding

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

kým chladne, vymiešame maslo (odporúčam použiť pravé maslo,nie margarín) s cukrom a kakaom, a pomaly vmiešame do pudingu

Obrázok blogu

tento krém neodporúčam! ochutnávať,lebo je fantastický a môže sa vám stať,že ho po ochutnaní budete mať málo.

krok 5. Krémom natierame pláty a necháme si malé množstvo aj na vrch a boky zákuska.

Obrázok blogu

krok 6. úplne vrchný plát nenakrémujeme hneď,najprv koláč zaťažíme aspoň na dve hodiny,môže byť aj dlhšie. Potom natrieme aj vrch plnkou a pokrájame na 3 kusy

Obrázok blogu

 

krok 7. tie polejeme čokoládou - zručnejšie polejú aj boky, nepoliate boky však vôbec tejto dobrote nevadia. Necháme ich stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

krok 8. nakrájame na kúsky

Z uvedeného množstva by malo vyjsť 30 ks dobošiek,mne sa však podarilo dosiahnuť iba 27 kúskov,ale podľa svokry je aj toto dobrý počet na amatérku.

Obrázok blogu

A tu je výsledok. Naozaj to nie je až také zložité, s trochou trpezlivosti sa to dá zvládnuť. Tak teda prajem pevné ruky a dobrú chuť !

Zuzana Dubcová *zuz*

Zuzana Dubcová *zuz*

Bloger 
  • Počet článkov:  243
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kým si nájdeš miesto pod slnkom,začne sa stmievať! Zoznam autorových rubrík:  Z denníka jednej rodinyÚvahyOne storySpomienkyAj to sa stávaMňam a hamSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,078 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

317 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu