Svekrušin štrúdel

V prvom rade chcem upozorniť, že moju svokru mám rada a vďačím jej za veľa múdrych rád a niekoľko receptov, ktoré som tu zverejnila. Svekruša sa proste hovorí manželovej mame u nás na západnom Slovensku. Ale v telefóne ju mám ako babku božku. Fakt.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

Čo potrebujeme?

350g hladkej špeciálky (špeciálne tej), 200g masla alebo margarínu (dala som palmarin),trošku soli do cesta, 1,5 -2 dcl vlažného mlieka

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

orechy, mak, cukor,masť alebo olej (lepšia je masť), čerešne, jablká, citrón, alebo šťavu z neho, obrus. Áno, obrus. Nie, nebudeme ju ťahať.  

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Postup: z uvedených surovín zamiesime cesto. Najprv sa trošku lepilo, ale pridala som malú hrsť múky, a cesto ostalo veľmi jemné a príjemné na dotyk. Ja som ho rozdelila na tri časti, svokra robila štrúdle štyri. Z tohto množstva vyjdú aj štyri, záleží od množstva maškrtníkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom ide na rad obrus. Natiahneme ho na stôl,dobre pomúčime a priamo na ňom vygúľame cesto. Cesto sa rozvalkáva veľmi dobre, netrhá sa. Keď už sa nám zdá, že je dosť veľké, prípadne už nestačí obrus, je vyvaľkané. Pomastíme ho a posypeme plnkou.

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Rozhodla som sa pre jednu orechovú, dve makové s jablkami a čerešňami.Plnku som pokvapkala citrónovou šťavou, nešetrila som žiadnou ingredienciou, ani masťou. Pomocou obrusu štrúdle pekne zavinieme, nezabudneme zahnúť aj okraje, aby nám plnka nevytiekla/nevypadla. Nakoniec ich potrieme masťou a dáme piecť.

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

V rúre pečieme asi 30 min do zružovenia na 180-200°C.

SkryťVypnúť reklamu

Po vytiahnutí som ešte pomastila vrch, posypala cukrom.

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Ešte posledný tip. Svekruša robí tú štvrtú štrúdlu z tejto dávky s kapustovou plnkou. Udusí kapustu na masti na sladko a pridáva sušené slivky. Tú som ja vynechala.

Dobrú chuť.

Zuzana Dubcová *zuz*

Zuzana Dubcová *zuz*

Bloger 
  • Počet článkov:  243
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kým si nájdeš miesto pod slnkom,začne sa stmievať! Zoznam autorových rubrík:  Z denníka jednej rodinyÚvahyOne storySpomienkyAj to sa stávaMňam a hamSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu