Čo potrebujeme?
350g hladkej špeciálky (špeciálne tej), 200g masla alebo margarínu (dala som palmarin),trošku soli do cesta, 1,5 -2 dcl vlažného mlieka


orechy, mak, cukor,masť alebo olej (lepšia je masť), čerešne, jablká, citrón, alebo šťavu z neho, obrus. Áno, obrus. Nie, nebudeme ju ťahať.


Postup: z uvedených surovín zamiesime cesto. Najprv sa trošku lepilo, ale pridala som malú hrsť múky, a cesto ostalo veľmi jemné a príjemné na dotyk. Ja som ho rozdelila na tri časti, svokra robila štrúdle štyri. Z tohto množstva vyjdú aj štyri, záleží od množstva maškrtníkov.
Potom ide na rad obrus. Natiahneme ho na stôl,dobre pomúčime a priamo na ňom vygúľame cesto. Cesto sa rozvalkáva veľmi dobre, netrhá sa. Keď už sa nám zdá, že je dosť veľké, prípadne už nestačí obrus, je vyvaľkané. Pomastíme ho a posypeme plnkou.


Rozhodla som sa pre jednu orechovú, dve makové s jablkami a čerešňami.Plnku som pokvapkala citrónovou šťavou, nešetrila som žiadnou ingredienciou, ani masťou. Pomocou obrusu štrúdle pekne zavinieme, nezabudneme zahnúť aj okraje, aby nám plnka nevytiekla/nevypadla. Nakoniec ich potrieme masťou a dáme piecť.


V rúre pečieme asi 30 min do zružovenia na 180-200°C.
Po vytiahnutí som ešte pomastila vrch, posypala cukrom.


Ešte posledný tip. Svekruša robí tú štvrtú štrúdlu z tejto dávky s kapustovou plnkou. Udusí kapustu na masti na sladko a pridáva sušené slivky. Tú som ja vynechala.
Dobrú chuť.