Očista - dočista

Keďže ste nielen Vy mojou inšpiráciou, rozhodla som sa s Vami  podeliť o skúsenosti z môjho očistného týždňa, ktorý som úspešne absolvovala minulý týždeň.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

S jarou prichádza ruka v ruke aj chuť zbaviť sa nadbytočných kilogramov, reštartovať svoj organizmus a dať mu šancu ľahšie sa nadýchnuť. Inak to nebolo ani so mnou. Cítila som, že potrebujem odľahčiť svoje telo i myseľ. Naordinovala som si „light“ stravu a pustila sa do toho. 

Rozhodla som sa vypustiť mäso a mäsové výrobky, no prísun bielkoviny som nahradila rastlinnými alternatívami vo forme strukovín, či syra tofu.

Doobeda som konzumovala najmä ovocie, resp. ovocie vo forme smoothies a poobede to bola zelenina vo forme šalátov alebo dusených variácií.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dôležitý je vysoký príjem tekutín ideálne čistej vody, alebo bylinkových čajov, miesto kávy užiť šálku zeleného čaju.

Každý deň som začínala pohárom vlažnej vody so šťavou z ½ citrónu a lyžičkou medu, ďalšie 2 poháre vody nalačno. Konzumáciou 1-2 lyžičky kokosového oleja denne sa zlepšuje trávenie, pomáha kontrolovať telesnú váhu, zabíja baktérie, vírusy, kvasinky.

Tu je môj jedálniček, nechajte sa inšpirovať:

Pondelok

  • Raňajky: Ovocné smoothie (1/2 banán, jahody, ½ kiwi, goji )

  • Obed: Detoxikačná polievka (medvedí cesnak – môžete použiť špenát)

    • ½ tofu spolu s duseným špenátom, brokolicou a špargľou

  • Večera: Zeleninový šalát (rukola, polníček, cherry paradajky, reďkovka, ½ vajca na tvrdo, ½ mozzarela, himalájska soľ, tekvicový olej )

 Utorok

  • Raňajky: Ovocné smoothie (1/2 banán, jablko, ½ kiwi, goji, chia semiačka)

  • Obed: Detoxikačná polievka (medvedí cesnak – môžete použiť špenát)

    • Pohánkovo – mrkvové fašírky so zapekanou zeleninou (recept nájdete na konci článku)

  • Večera: Zeleninový šalát (rukola, polníček, cherry paradajky, reďkovka, uhorka, ½ mozzarela, ľanové semiačka, himalájska soľ, avokádový olej)

Streda

  • Raňajky: biely jogurt, pohánkové vločky, mletý mak, jahody, ½ banán, strúhaný kokos, goji, nepražené kakao

  • Obed: goody-foody s bielou fazuľkou, mrkvou (príloha dusená špargľa, brokolica)

  • Večera: Zeleninový šalát (mladý špenát, cherry paradajky, uhorka, varená cvikla, kúsok nastrúhaného parmezánu, ½ avokáda, tekvicové semiačka)

Štvrtok

  • Raňajky: biely jogurt, pohánkové vločky, mletý mak, hruška, ½ banán, strúhaný kokos, goji, nepražené kakao

  • Obed: goody-foody s bielou fazuľkou, mrkvou (príloha dusená špargľa, brokolica)

  • Večera: Zeleninový šalát (polníček, cherry paradajky, reďkovka, ½ vajca na tvrdo, ½ tuniakovej konzervy (malej))

Piatok

  • Raňajky: Ovocné smoothie (1/2 banán, jahody, ½ kiwi, goji, chia semiačka )

  • Obed: Zeleninová polievka (bez zemiakov, bujónu, zahusťovania)

     Šošovicový prívarok s marinovaným tofu (recept nájdete na mojej facebookovej stránke ACtive mam-fit)

  • Večera:Zeleninový šalát (mladý špenát, polníček, cherry paradajky, reďkovka, uhorka, ½ mozzarela, tekvicové semiačka, himalájska soľ, avokádový olej)

Sobota

  • Raňajky: biely jogurt, pohánkové vločky, mletý mak, hruška, ½ banán, strúhaný kokos, goji, nepražené kakao prípadne 2 ks macesu, 2 volské oká

  • Obed: Zeleninová polievka (bez zemiakov, bujónu, zahusťovania), Pšenotto (recept nájdete na konci článku)

  • Večera: Zeleninový šalát (rukola, cherry paradajky, reďkovka, ½ vajca na tvrdo, ½ mozzarela)

Nedeľa

  • Raňajky: Ovocné smoothie prípadne 2 ks macesu zeleninu podľa svojho výberu, kúsok masla

  • Obed: Vývar bez mäsa a cestoviny, len so zeleninou

    • Quinoa s dusenou zeleninou

  • Večera: Zeleninový šalát (mladý špenát, kučeravý šalát, cherry paradajky, uhorka, paprika, tuniakovej konzervy (malej), slnečnicové semiačka)

Recepty:

Pohánkovo – mrkvové fašírky so zapekanou zeleninou

Potrebujeme:

1 hrnček uvarenej pohánky

1 mrkva

2 lyžice ovsených vločiek

2 lyžice lahôdkového droždia (nájdete v bio obchode)

SkryťVypnúť reklamu

1 vajíčko

3 strúčiky cesnaku

Koreniny: mletá červená paprika, čierne korenie, himalájska soľ, majoránka

Strúhanka na obaľovanie

Olej na vyprážanie

Postup: Pohánku si uvaríme do mäkka podľa návodu na obale, odporúčam však pridať o niečo viac vody, aby bola pohánka mäkšia, budú sa z nej lepšie tvarovať fašírky. Do vychladnutej pohánky pridáme ovsené vločky, nastrúhanú mrkvu, vajíčko, lahôdkové droždie, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, mletú papriku, majoránku. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu odležať.

Tvarujeme fašírky v priemere približne 6 cm, ktoré obaľujeme v strúhanke a vysmažíme na oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Poznámka: niektorí môžu namietať ohľadne spojenia očisty a vysmážania. Pre ľahšiu variantu je možné upiecť fašírky v rúre bez tuku, bez obaľovania v strúhanke na 180 stupňov, 25-30 minút.

Pšenotto

Potrebujeme:

1 hrnček uvareného pšena

Špargľa

Cibuľa

Parmezán

Pesto z medvedieho cesnaku (prípadne iné pesto)

Koreniny: soľ, mleté čierne korenie, citrónová tráva

 Postup: Pšeno si uvaríme podľa uvedeného postupu na obale. Špargľu očistíme, nakrájame a dáme ju podusiť na popraženú cibuľu. Pridáme citrónovú trávu, mleté čierne korenie, štipku soli (nie viac lebo parmezán má svoju slanosť a pesto tiež), nakoniec 1-2 lyžičky pesta, zmiešame a na záver pridáme pšeno, posypeme to kúskom nastrúhaného parmezánu a všetko spoločne zmiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Bola to moja voľba, môj osobný výber potravín a jednotlivých kombinácii. Svoj jedálniček som uviedla pre inšpiráciu.

Prajem príjemný očistný zážitok.

Marinované tofu so špargľou, duseným špenátom  a brokolicou
Marinované tofu so špargľou, duseným špenátom a brokolicou (zdroj: Zuzana Melová)
Zuzana Melová

Zuzana Melová

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som žena, ktorá sa potrebuje realizovať a bola by šťastná, keby dokázala svojím malým kúskom ovplyvniť pozitívne akokoľvek život aspoň jedného jedinca... Život má zmysel, preto ho treba naplniť zmysluplne. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

107 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu