S jarou prichádza ruka v ruke aj chuť zbaviť sa nadbytočných kilogramov, reštartovať svoj organizmus a dať mu šancu ľahšie sa nadýchnuť. Inak to nebolo ani so mnou. Cítila som, že potrebujem odľahčiť svoje telo i myseľ. Naordinovala som si „light“ stravu a pustila sa do toho.
Rozhodla som sa vypustiť mäso a mäsové výrobky, no prísun bielkoviny som nahradila rastlinnými alternatívami vo forme strukovín, či syra tofu.
Doobeda som konzumovala najmä ovocie, resp. ovocie vo forme smoothies a poobede to bola zelenina vo forme šalátov alebo dusených variácií.
Dôležitý je vysoký príjem tekutín ideálne čistej vody, alebo bylinkových čajov, miesto kávy užiť šálku zeleného čaju.
Každý deň som začínala pohárom vlažnej vody so šťavou z ½ citrónu a lyžičkou medu, ďalšie 2 poháre vody nalačno. Konzumáciou 1-2 lyžičky kokosového oleja denne sa zlepšuje trávenie, pomáha kontrolovať telesnú váhu, zabíja baktérie, vírusy, kvasinky.
Tu je môj jedálniček, nechajte sa inšpirovať:
Pondelok
Raňajky: Ovocné smoothie (1/2 banán, jahody, ½ kiwi, goji )
Obed: Detoxikačná polievka (medvedí cesnak – môžete použiť špenát)
½ tofu spolu s duseným špenátom, brokolicou a špargľou
Večera: Zeleninový šalát (rukola, polníček, cherry paradajky, reďkovka, ½ vajca na tvrdo, ½ mozzarela, himalájska soľ, tekvicový olej )
Utorok
Raňajky: Ovocné smoothie (1/2 banán, jablko, ½ kiwi, goji, chia semiačka)
Obed: Detoxikačná polievka (medvedí cesnak – môžete použiť špenát)
Pohánkovo – mrkvové fašírky so zapekanou zeleninou (recept nájdete na konci článku)
Večera: Zeleninový šalát (rukola, polníček, cherry paradajky, reďkovka, uhorka, ½ mozzarela, ľanové semiačka, himalájska soľ, avokádový olej)
Streda
Raňajky: biely jogurt, pohánkové vločky, mletý mak, jahody, ½ banán, strúhaný kokos, goji, nepražené kakao
Obed: goody-foody s bielou fazuľkou, mrkvou (príloha dusená špargľa, brokolica)
Večera: Zeleninový šalát (mladý špenát, cherry paradajky, uhorka, varená cvikla, kúsok nastrúhaného parmezánu, ½ avokáda, tekvicové semiačka)
Štvrtok
Raňajky: biely jogurt, pohánkové vločky, mletý mak, hruška, ½ banán, strúhaný kokos, goji, nepražené kakao
Obed: goody-foody s bielou fazuľkou, mrkvou (príloha dusená špargľa, brokolica)
Večera: Zeleninový šalát (polníček, cherry paradajky, reďkovka, ½ vajca na tvrdo, ½ tuniakovej konzervy (malej))
Piatok
Raňajky: Ovocné smoothie (1/2 banán, jahody, ½ kiwi, goji, chia semiačka )
Obed: Zeleninová polievka (bez zemiakov, bujónu, zahusťovania)
Šošovicový prívarok s marinovaným tofu (recept nájdete na mojej facebookovej stránke ACtive mam-fit)
Večera:Zeleninový šalát (mladý špenát, polníček, cherry paradajky, reďkovka, uhorka, ½ mozzarela, tekvicové semiačka, himalájska soľ, avokádový olej)
Sobota
Raňajky: biely jogurt, pohánkové vločky, mletý mak, hruška, ½ banán, strúhaný kokos, goji, nepražené kakao prípadne 2 ks macesu, 2 volské oká
Obed: Zeleninová polievka (bez zemiakov, bujónu, zahusťovania), Pšenotto (recept nájdete na konci článku)
Večera: Zeleninový šalát (rukola, cherry paradajky, reďkovka, ½ vajca na tvrdo, ½ mozzarela)
Nedeľa
Raňajky: Ovocné smoothie prípadne 2 ks macesu zeleninu podľa svojho výberu, kúsok masla
Obed: Vývar bez mäsa a cestoviny, len so zeleninou
Quinoa s dusenou zeleninou
Večera: Zeleninový šalát (mladý špenát, kučeravý šalát, cherry paradajky, uhorka, paprika, tuniakovej konzervy (malej), slnečnicové semiačka)
Recepty:
Pohánkovo – mrkvové fašírky so zapekanou zeleninou
Potrebujeme:
1 hrnček uvarenej pohánky
1 mrkva
2 lyžice ovsených vločiek
2 lyžice lahôdkového droždia (nájdete v bio obchode)
1 vajíčko
3 strúčiky cesnaku
Koreniny: mletá červená paprika, čierne korenie, himalájska soľ, majoránka
Strúhanka na obaľovanie
Olej na vyprážanie
Postup: Pohánku si uvaríme do mäkka podľa návodu na obale, odporúčam však pridať o niečo viac vody, aby bola pohánka mäkšia, budú sa z nej lepšie tvarovať fašírky. Do vychladnutej pohánky pridáme ovsené vločky, nastrúhanú mrkvu, vajíčko, lahôdkové droždie, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, mletú papriku, majoránku. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu odležať.
Tvarujeme fašírky v priemere približne 6 cm, ktoré obaľujeme v strúhanke a vysmažíme na oleji.
Poznámka: niektorí môžu namietať ohľadne spojenia očisty a vysmážania. Pre ľahšiu variantu je možné upiecť fašírky v rúre bez tuku, bez obaľovania v strúhanke na 180 stupňov, 25-30 minút.
Pšenotto
Potrebujeme:
1 hrnček uvareného pšena
Špargľa
Cibuľa
Parmezán
Pesto z medvedieho cesnaku (prípadne iné pesto)
Koreniny: soľ, mleté čierne korenie, citrónová tráva
Postup: Pšeno si uvaríme podľa uvedeného postupu na obale. Špargľu očistíme, nakrájame a dáme ju podusiť na popraženú cibuľu. Pridáme citrónovú trávu, mleté čierne korenie, štipku soli (nie viac lebo parmezán má svoju slanosť a pesto tiež), nakoniec 1-2 lyžičky pesta, zmiešame a na záver pridáme pšeno, posypeme to kúskom nastrúhaného parmezánu a všetko spoločne zmiešame.
Bola to moja voľba, môj osobný výber potravín a jednotlivých kombinácii. Svoj jedálniček som uviedla pre inšpiráciu.
Prajem príjemný očistný zážitok.
