Geek Cooking - Ako sa stať rockstar na každom večierku

Keď varíte pred menším publikom stávate sa automaticky rockovou hviezdou. Miesto gitár počujú ako nôž prechádza zeleninou, miesto poskakovania na pódiu vidia isté pohyby pred sporákom a funguje to identicky. Pozornosť sa sústreďuje na kuchára a pripadáte si pred sporákom ako Iggy Pop.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Minulý rok som robil doma menšiu party. Nič extra, zopár fľašiek vína, nejaké steaky a tento dezert pre pár známych a nejaké micinky, ktoré si známi doniesli.Keď varíte pred menším publikom stávate sa automaticky rockovou hviezdou. Veľký kuchársky nôž a komentovanie práce, vysvetľovanie postupov považujú micinky za celkom slušnú alchýmiu a stačí to na to aby sa pozabudli, že jednak nedošli na rande s vami a jednak, že v miestnosti máte polovičku.

Ich pozornosť sa sústreďuje na kuchára a pripadáte si pred sporákom ako Iggy Pop. Namiesto gitár počujú ako nôž prechádza zeleninou, namiesto poskakovania na pódiu vidia isté pohyby pred sporákom a funguje to identicky. Ale priznajme si, steakom micinky do kolien nedostanete. Chce to dezert. Keďže dezert bola pomerne last minute myšlienka, potreboval som niečo, čo sa dá rýchlo zbúchať a bude to dostatočne pevné kým zbaštíme steaky a vypijeme všetko naše kvalitné víno. Roulad marquis roláda bola dokonalá voľba.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čistý čas príprav je na 30 minút max a v chladničke dezert potrebuje len 15 minút. Pár vajec, kakao, čerstvé ovocie a šľahacka tvoria základ tohto dezertu, a čo ho robí unikátnym je couli, ktoré k tomu podávate. Pohľad na publikum pri jeho ochutnavaní hovoril za seba. Miestami to vyzeralo, že účastníci prežívajú orgazmus. Možno boli baby len dlho single, predsa len chalani sme všetci z IT fachu a debaty sa aj pri víne vedia ľahko zvrtnúť na technické tliachanice pomerne skoro. Avšak v momente kedy si dali svoj prvý hlt pôsobili, akoby boli transportované do paralelného vesmíru, kde v pozadí hrá David Bowie Cat people (http://www.youtube.com/watch?v=VpdHMaccjw4), svetlá sviečok plápolajú a George Clooney sa na ne usmieva.

SkryťVypnúť reklamu

Každopádne funguje to. Je to ľahké, skoro nič sa nedá pokaziť a budete potrebovať len metličku alebo mixér.

Korpus

Fáza 1

80g práškového cukru 3 žĺtka

Žĺtka vyšlaháme s cukrom do fázy, pri ktorej pri šlahaní metlička bude nechávať viditeľnú stopu v žltkoch a potom pomaly zmizne. Táto fáza sa volá ribbon stage.

Fáza 2

4 bielka

45g práškového cukru

Bielka vyšlaháme na jemný sneh. Neprestávame šlahat, ale začneme priszpávať cukor a šlaháme, kým nemáme tvrdý sneh.


Fáza 3

50g kakaa

15g zemiakového škrobu


Toto je najdôležitejšia fáza. Keďže cesto neobsahuje žiadnu múku, jediný zdroj vzduchu, ktorý cesto pri pečení nadvihne je vzduch uväznený v bielkach. Pri klasických cestách z múky glután v múke vytvorí vďaka mieseniu mriežku, v ktorej uväzní vzduch. Vplyvom tepla sa vzduchové bubliny v trúbe nafúknu a vďaka tomu máme pekne vydušné, ľahké cesto.

Na úvod si presitkujte kakao a škrob. Je to dôležité, aby ste v ceste nemali celé extra horké kúsky kakaa, ktoré vám pokazia zážitok.

Tu máme len vzduch uväznený v bielkach. Toto manželstvo je sakra nestabilné a neopatrným zaobchádzaním ho vieme veľmi ľahko vymlátiť. Výsledný korpus bude potom tvrdý ako rohožka a keďže bude mať aj podobnú farbu, kľudne si ju možte hodiť pred dvere. Takže ako spojiť bielka a žĺtka? Začnite s tým, že odoberiete asi tretinu bielkov a metličkou ich všlaháte do žĺtkov. Toto zľahčí žĺtka a zabráni tomu, aby žĺtka rozbili bielka. Žĺtka prilejeme k bielkam a zmes pomaly miešame. Trik je v pohybe. Varechou musíte zájsť pod bielka a späť hore. Pozrite sa na videu, blbo sa to opisuje.

Keď sa zmes začne spájať, začnite prisypávať kakao a pokračujte v miešaní, kým cesto nebude homogénne.

Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho maslom a posypte múkou. Keď to odfláknete, cesto sa vám prilepí a game over.

Cesto rozpestrieme na papieri a pečieme pri 200°C 10 minút.


Coulie

150g malín alebo iného drobného ovocia


Cukrový sirup

Colie je veľmi fancy názov pre neuveriteľne primitívnu a neuveriteľne chutnú vec. Po prvej ochutnávke si nebudete vedieť predstaviť dezert bez tejto nádhery.

Na cukrový sirup potrebujeme kryštálový cukor a vodu v pomere jedna k jednej. Dáme na sporák a akonáhle sa cukor rozpustí a zmes začne vrieť, sirup je hotový. Ovocie dáme do mixéra a romixujeme, prilievame sirup podľa chuti. Keď sa vám tá zmes bude zdaťt prikyslá dajte viacej sirupu. Lejte postupne a ochutnávajte. Dochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy.

Zmes precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili kôstok.


Finále

250ml smotany na šlahanie 33%

50g práškového cukru

Cesto vyberieme z trúby, minútku necháme vychladnúť, obrátime ho papierom na pečenie hore a opatrne odlúpneme papier.

Smotanu vyšlaháme a keď začne hustnúť, prisypeme cukor a vyšlaháme na šlahačku. Keď prešlaháte smotanu, dostanete maslo.

Korpus potrieme s coulie, rozprestrieme šlahačku, ale nie úplne až po okraje, aby nám pri rolovaní nevybehla, posypeme malinami a zrolujeme.

Toto je najkritickejší krok. Ideálne je mať dva plechy na pečenie a využiť papier na pečenie a váhu korpusu na rolovanie. Nadvihnete kraj papiera a cesto s plnkou sa začne nejak prirodzene rolovať. Opatrne postupujte a celé to zrolujte.

Hotovú roládu dajte do chladničky na 15 minút minimálne, ideálne na dve hodky.

Podávame s čerstvým ovocím a zvyškom coulie.


Adam Suchon

Adam Suchon

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

ITckar, fanantik do varenia, metalu a faktickych poznamok Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,079 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

229 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu