reklama

K dôkazom sa ani nedostali. Najprv treba vyriešiť, kto bude súdiť Kočnera a spol. (1. deň)

Začal nový proces s údajnými objednávateľmi vraždy novinára Jána Kuciaka.

K dôkazom sa ani nedostali. Najprv treba vyriešiť, kto bude súdiť Kočnera a spol. (1. deň)
Verejnosť vrátane novinárov mohla pojednávanie sledovať cez televízor, do pojednávacej miestnosti sa zmestili iba účastníci konania. (Zdroj: Foto – Petit Press/Marko Erd)
Písmo: A- | A+
  • Začal nový proces s údajnými objednávateľmi vraždy novinára Jána Kuciaka.

  • Kočnerov obhajca namietol sudkyňu Pamelu Záleskú, ktorá schválila dohodu o vine a treste s korunným svedkom obžaloby Zoltánom Andruskóm.

  • Definitívne rozhodnutie je na Najvyššom súde, môže trvať týždne.

  • Pojednávanie sa presunulo z veľkej zasadacej miestnosti Justičnej akadémie do menšej pojednávacej miestnosti súdu, kde sa sťažka zmestili len účastníci konania. Novinári proces sledovali v druhej miestnosti na televízore.

  • Nový proces nevzbudzuje taký medzinárodný záujem ako v roku 2020, dôvodom môžu byť obmedzenia v súvislosti s pandémiou covid-19 i vojna na Ukrajine.

Článok má 1700 slov, čo je 7 až 11 minút čítania.

V pondelok (28. februára 2022) na Špecializovanom trestnom súde začalo nové hlavné pojednávanie v súvislosti s obžalobou za objednávku vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej bola zavraždená aj jeho snúbenica Martina Kušnírová.

Prípad sa sem vrátil jeden a pol roka potom, čo špecializovaný súd Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby za objednávku vraždy oslobodil.

Vlani v júni toto rozhodnutie zrušil Najvyšší súd.

Námietka proti Záleskej

K jednotlivým dôkazom sa súd v prvý deň hlavného pojednávania ani nedostal, najdôležitejšou témou bolo zloženie senátu, ktorý bude o prípade rozhodovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pôvodne bol tento senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Rastislava Stieranku a Ivana Matelu. V tomto zložení senát Kočnera a spol. spod obžaloby oslobodil.

Sudca Matel je však dlhodobo práceneschopný. Elektronická podateľňa ako jeho náhradníka vyžrebovala sudcu Milana Cisarika.

Cisarik sa z prípadu namietol sám, pretože pred nástupom na Špecializovaný trestný súd pracoval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a podieľal sa aj na vyšetrovaní Kuciakovej vraždy.

V senáte ho nahradila sudkyňa Pamela Záleská. Bola členkou senátu, ktorý Kočnera v inom prípade odsúdil na 19 rokov za falšovanie zmeniek televízie Markíza.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Adam Valček

Adam Valček

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  168x

Od roku 2009 som pracoval prevažne v denníka SME, v roku 2021 som odtiaľ odišiel a začal pôsobiť ako novinár na voľnej nohe. Moju tvorbu môžete podporiť na webe adamvalcek.sk, kde sa dá prihlásiť aj k odberu môjho týždenného newslettra Bez názvu. Zoznam autorových rubrík:  KomentáreDo 800 slovKauzySpotrebiteľRozhovory

reklama

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu