reklama

Ľud vs. David Petraeus

Skúsený generál David Petraeus chce zostať oficiálnym pánom situácie na irackom bojovom poli. Podmienka: dočasné zastavenie odsunu vojakov. Ak svojimi argumentami presvedčí, celkom zaujímavo z toho bude ťažiť nový prezident USA, nech už ním bude ktokoľvek.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Generál Petraeus, svojho času prototyp vojenského hrdinu a najvychytenejší človek na zničenie dobrého mena, podčiarkol v súlade s dikciou Bieleho domu čiastkové úspechy vojenskej misie. Po siedmich mesiacoch, keď sa ho neúspešne pokúsili posúložiť vo výboroch Snemovne reprezentantov a následne Senátu, predniesol svoju druhú správu o stave v Iraku.

Udalosti ostatných dvoch týždňoch mu pozíciu trochu sťažili, čo aj sám pripustil, celkový pohľad do minulosti však poňal pozitívne. "Bezpečnosť v Iraku je väčšia ako v septembri, keď som o nej podal správu, a určite je väčšia než pred 15 mesiacmi, keď mal Irak blízko k občianskej vojne a rozhodlo sa o dodatočnom navýšení jednotiek v krajine." Inými slovami, nebyť nových a čerstvých (a živých) vojenských posíl, nemuselo to dopadnúť dobre.
"Keďže našou primárnou úlohou je pomôcť v ochrane obyvateľov, pozorne monitorujeme počet zabitých irackých civilistov, usmrtených pri násilí." Konečne poznáme dôvod, prečo majú po samovražedných atentátoch ôsmi z desiatich vojakov v rukách namiesto zbraní kalkulačky... A ostatní dvaja fotoaparáty, ale to sa neráta, pretože tieto zábery idú do súkromnej zbierky. Špinavú prácu predsa majú na starosti médiá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Generál zdôraznil, že aj keď koaličné vojská v spolupráci so stále sa rozširujúcou irackou vojenskou a bezpečnostnou základňou dosiahli pokrok (slovo "pokrok" ako ekvivalent slovenskej "reformy"), ten sa dá pri zlom postupe nielen že zastaviť, ale zvrátiť. Ako veliteľ samozrejme nerád vidí, že počet panákov na strategickej mape sa znižuje, a tak navrhol, aby po nasledujúcom plánovanom odchode jednotiek malo velenie 45 dní na zhodnotenie novej situácie. "Odporúčanie na ďalšie sťahovanie predložíme na základe toho, čo nám dovolia podmienky." Petraeus sa dôsledne udržal v línii zo septembra minulého roka, takzvanej "jesennej línii", keď vyhlásil, že predčasný odchod jednotiek by mal "pravdepodobne zničujúce následky".  Takže predsa len to môže byť horšie. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S generálom v zásade zdieľa názor na odchod vojakov minister obrany Robert Gates, ktorý sa vyslovil, že ich sťahovanie by sa mohlo obnoviť pred vianočnými sviatkami. Moment, ako sa tak pozerám do kalendára, nie je čas "pred vianočnými sviatkami" niekedy pár minút "po voľbách"? To je krásne. Ak generál dosiahne svoje, teda istý čas (najlepšie pár mesiacov) udrží v Iraku stabilný počet amerických vojakov, teda okrem zabitých, ktorí tvoria štatistickú odchýlku, ktokoľvek nový v prezidentskom kresle môže vo víťaznom prejave povedať: "Dodržujem sľuby. Preto oficiálne vyhlasujem, že od zajtra sa do krajiny začnú vracať naši vojaci, naši chlapci, naši hrdinovia." Alebo niečo na ten spôsob. A nikto nebude proti! Politici, vojenské velenie a americká verejnosť dosiahnu jedno veľké kolektívne víťazstvo. A chudáka exprezidenta môže poraziť... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Generálovu správu v pôvodnom znení nájdete tu: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/04/09/AR2008040902425.html?nav=rss_nation/special&sid=ST2008040901439

Matej Adámy

Matej Adámy

Bloger 
  • Počet článkov:  131
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Stand up komik a autor knihy Šálka v prachu. Zoznam autorových rubrík:  GlosáriumČriepky ostrovnej poézieNezaradenéOstatnéInéStand-up

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu