reklama

"Za živa v Bystrici a po smrti v nebi"

Banská Bystrica na Horehroní leží v strede Slovenska i v strede Stredoslovenského kraja. Je jedno z najstarších slovenských miest, bolo slobodné kráľovské mesto a zmienka o ňom pochádza z roku 1255.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Vitráž - železničná stanica Banská Bystrica.
Vitráž - železničná stanica Banská Bystrica. (zdroj: Pavol Knut Navrátil)

 Stredoveké centrum mesta bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu v roku 1955 a pri prechádzke mestom návštevník nasaje láskavú atmosféru, ktorá dýcha históriou.

 Ak prídete do mesta vlakom, tak vás na železničnej stanici prekvapia a nadchnú vitráže. Sú dielom akademických maliarov a grafikov Dušana Šimka, Otta Opršala a Vojtecha Stašíka z roku 1959. Na ôsmich vitrážach sú znázornené historické dominanty, oslava ukončenia druhej svetovej vojny a oslobodenie. Návštevník si môže obhliadnúť hrad, kostoly, múzeá v Matejovom dome. Keď prejde na Námestie SNP (Slovenské národné povstanie), uvidí gotickú a renesančnú architektúru. Hodinová veža je slovenskou šikmou vežou. Na začiatku námestia stojí katedrála svätého Františka Xaverského, nižšie budova novej radnice, ktorá sa tiež nazýva Mühlsteinov dom. Tomáš Wolf v 17. storočí vybudoval jazierko, v strede ktorého bola osadená mosadzná socha. V roku 1928 boli navŕšené kamene do terajšej výšky a fontána je na elektrický pohon a farebne osvetlená. Turista rozhodne zažije milé prekvapenie pri potulkách Banskou Bystricou, ktorá v sebe ukrýva mnoho ešte neodhaleného.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Ku krásam na povrchu sa pripájajú krásy pod zemou. Známa je kvapľová jaskyňa Izbica pri Harmanci s rozľahlými podzemnými priestormi a Bystrianska kvapľová jaskyňa pri Mýte pod Ďumbierom. Medená ruda sa v tomto kraji získavala v 2. tisícročí pred naším letopočtom. Vyše 70 pamiatok je zapísaných v štátnom zozname pamiatok ako sú pamätné domy, zemľanky, náhrobníky, pomníky, pamätné tabule. "Perla Pohronia" Banská Bystrica sa stávala významným sídlom a strediskom na ceste vedúcej Pohroním. "Medená" Banská Bystrica konkurovala "striebornej" Banskej Štiavnici aj "zlatej" Kremnici. Mesto bolo predovšetkým vojenským strediskom, dnes sa môže pochváliť pokojnou, mierovou, historickou i modernou atmosférou, do ktorého sa turisti radi vracajú a domáci ho milujú nielen ako srdce Slovenska, ale i ako stred Európy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdroj: Jozef Leikert, Alexander Vojček - 55 najkrajších miest a mestečiek Slovenska 2007

Zdroj: Milan Gajdoš a kolektív - BanskoBystrický okres, 1978

Zdroj: Milan Gajdoš, Kamil Linhart a kolektív - Banská Bystrica a okolie, 1989

Alena Rachel Jurečková

Alena Rachel Jurečková

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ahoj! Rada Ťa vtiahnem do môjho sveta poézie. Volám sa Alena Rachel Jurečková. A Ty? Ak máš záujem niečo mi napísať, kontaktuj ma, budem rada. Píšem pod pseudonymom Biancca Black a vydala som Básničôčky I., venované môjmu priateľovi Knutovi, ktoré sú nepredajné. Pozývam Ťa na jazdu plnú príbehov, emócií a naplnených želaní a prianí. Vkroč.PS: Na blogu nájdeš, okrem iného, úryvky z kníh a stručný obsah diela, o osobnostiach, Básničôčky "na pokračovanie". Vitaj! Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu