Francúzsky štýl stolovania je veľmi príjemný. Jedlo sa tu pokladá za spoločenskú udalosť, veľa sa rozpráva a nikto sa nikam neponáhľa. Na obed je vyhradená minimálne hodina, aj keď sa jedná o obed v práci. Za najdôležitejšie jedlo dňa sa pokladá večera, ktorá začína najskôr o 8 večer a stretáva sa pri nej celá rodina.Každé jedlo sa skladá z niekoľkých chodov – najčastejšie predjedlo, hlavné jedlo a dezert. Môže sa vyskytnúť aj chod „syr“, ktorý sa podáva pred dezertom. Ku každému chodu (okrem dezertu) sa je bageta, z ktorej sa odlamujú kúsky zásadne nad stolom a nie nad tanierom, takže po jedle je na stole poriadny bordel. Na pitie sa podáva voda ako samozrejmosť a väčšina pije aj víno.Prílohy sa jedia málo, najčastejšie sa je mäso s dusenou zeleninou a bagetou alebo chlebom. Ryža, zemiaky, hranolky a cestoviny sa podávajú hlavne v jedálňach. Bageta sa je ku všetkému, takže aj ku cestovinám, pizzi, hranolkám a ryži. Každé jedlo obsahuje jednu rovnakú vec – šalát. Doteraz som zaznamenala 5 druhov šalátov (zelené listy). Jedia sa údajne aj preto, lebo znižujú hladinu zlého cholesterolu. Šalátové listy sú vždy natrhané tak, aby vám pri konzumácii nič netrčalo a nepadalo z úst, ale je to presne „na vidličku“.Jedna vec, ktorá ma zarazila už pri mojom prvom pobyte vo Francúzsku pred niekoľkými rokmi - bagetou sa vylíže tanier úplne do čista. Keďže pri rodinných večerách vo francúzskych domácnostiach sa všetky chody (okrem dezertu) podávajú na ten istý tanier, tak je to vcelku pochopiteľné. Napriek tomu, že som si tento zvyk osvojila, v reštauráciách to na mňa stále pôsobí zvláštne.Víno a syry. Spĺňajú povesti, ktoré sa o nich šíria. Víno pijem len občas, ale syry poctivo skúšam stále nové druhy, a každý je iný a výborný. Víno delím na biele, červené a ružové, a potom na to, či mi chutí alebo nechutí. Ale väčšinou chutí. :)Raňajky. Raňajky zvyknú byť sladké. Croissant, čokoládový chlebík (pain au chocolat) alebo iné sladké pečivo, ktoré u nás neexistuje, sa namáča do mlieka alebo do kávy. Podľa mňa sa to namáča najmä preto, aby to nebolo také sladké.Jogurty. Zo začiatku sa mi zdali francúzske jogurty nechutné. Ovocné jogurty sú častokrát biele s ovocnou príchuťou, pričom konzistencia je ako huspenina alebo želatína. Našťastie sa dajú nájsť aj „normálne“, len treba dlhšie hľadať. Jogurt sa zvykne jesť ako dezert po hlavnom chode. Obľúbené sú biele jogurty, do ktorých si však všetci sypú kryštálový cukor. Niekedy si ocukria aj ochutený, už sladký jogurt.Obchody. Samozrejme, že sú tu klasické obchody, kde sa dá nájsť všetko. Pečivo a koláče sa však nakupujú najmä v pekárňach/cukrárňach (boulangerie & pâtisserie), čokoláda v čokoládovni (chocolaterie) a syry sa dajú kúpiť v syrárstve (fromagerie). Väčšinu potravín v obchodoch kúpite len v balení po viacerých kusoch. A tieto sú zabalené najskôr samostatne, a potom všetky spolu. Napríklad žuvačky kúpite len v balíčkoch po 5, jogurty minimálne 4.... Aj vajcia predávajú v klasickom plastovom obale, ktorý je následne zabalený ešte do papierového obalu s nápisom „vajcia“. Ani vajcia ani mlieko nie sú v chladničkách, ale len na bežných pultoch. V nedeľu je väčšina obchodov zatvorená, ale dá sa nakúpiť na trhu. Napriek tomu, že vo Francúzsku je veľa super a hypermarketov, žiaden z nich nie je otvorený nonstop. Pre mnohých Francúzov je skutočnosť, že u nás je skoro v každom väčšom meste nonstop supermarket úplne nepredstaviteľná.Trhy. Veľmi obľúbené a rozšírené sú trhy, kde sa dá nakúpiť skoro všetko a lacnejšie ako v obchodoch. Je to niečo ako naša tržnica, ale väčšinou trvajú len doobeda, niekoľkokrát do týždňa, pričom v nedeľu sú vždy najväčšie. Všetci Francúzi, keď idú na trh, nakupujú do prútených košíkov alebo majú také vozíky ako u nás majú poštárky. Zaujímavé je sledovať predávajúcich, lebo tí svoj tovar vynukujú a prekrikujú sa navzájom.
4. aug 2007 o 20:47
Páči sa: 1x
Prečítané: 4 750x
Francúzske stolovanie
O Francúzoch sa hovorí, že sú gurmáni a milovníci. (O milovníkoch moc neviem, o jedle som zistila viac).
Písmo:
A-
|
A+
Diskusia
(2)