reklama

Pošliapaná princezná

Mimóza je princezná. Perzská. Jej šľachtický pôvod a bielo-cínová farba so strieborným tieňovaním ju predurčili k tomu, aby sa stala sa ozdobou každého zámku, hradu či bytu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Aj meno do preukazu dostala po najmedializovanejšej princeznej našich čias. Starali sa o ňu tak, ako sa na princeznú patrí. Ako o Snehulienku.

Ale veci sa dejú mačkám aj ľuďom a Mimózina majiteľka sa dostala do ťažkej životnej situácie. Musela sa princeznej zbaviť. Nie, nevyšmarila ju na ulicu, ani ju nestrčila do útulku, ani na nej nezarobila. Urobila to najlepšie, čo vedela – darovala ju a s ňou aj ďalšie zvieratká, o ktoré sa už nevládala starať. Do dobrých rúk.

Dobré ruky, rovnako ako pravda, sú ale vecami subjektívnymi. Tak ako z pravdy sa časom vykľuje lož, aj z dobrých rúk sa môže stať nástroj bolesti a utrpenia. Onedlho po prevzatí Mimózy do nového domova sa objavil na známom portáli tento inzerát:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Inzerát
Inzerát (zdroj: OZ Mačky Zvolen)

Mimóza bola na predaj. Správala sa snáď zle? Nezapadla do novej rodiny? Nie. Pravda bola iná, ale dopracovať sa k nej bolo zložité. Na začiatku si ľudia všimli podobné inzeráty od toho istého predávajúceho. Zneli podozrivo, a tak niektorí oslovili najbližšie občianske združenie zaoberajúce sa mačkami, ktoré potrebujú pomoc.

Z toho, čo sa dialo ďalej, by sa dal natočiť solídny akčný film. Priebeh udalostí je opísaný v tomto článku, a tento týždeň ste o nich mohli zhliadnuť aj televíznu reportáž. Pri uvedenom článku je množstvo fotografií, ktoré dokumentujú stav zvierat, i ďalšie inzeráty, ktoré ilustrujú, aký sortiment tými „dobrými rukami“ prešiel. Mimóza, Mimoňka či Lady Dy, ako chcete, sa jednoducho dostala k priekupníkovi. Ten zadarmo získaval zvieratá – podobne ako bielu perzskú princeznú –, s úmyslom ďalej ich predať na rôzne účely, vrátane skrmovania ďalšími zvieratami. Mnohých môže zaraziť vek priekupníka, prostredie, v ktorom boli zvieratá držané alebo aj fakt, že privolaná pracovníčka RVPS nenašla na týchto skutočnostiach žiadne nedostatky. A tak jediná cesta, ako sa dalo Mimoňke a ďalším zvieratám (pokiaľ financie dovolili) operatívne pomôcť, bola kúpiť ich za cenu, akú priekupník požadoval. Nemusím snáď zdôrazňovať, že ide o OZ, ktoré žije z dobrovoľných príspevkov a dvoch percent z dane. To by ani Mimoňku nezaujímalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Perzská Snehulienka mala šťastie, že ju zo zajatia vykúpili. Bola ale v hroznom stave. Podľa veterinárnej správy (pripojenej k horeuvedenému článku) pri príchode na ambulanciu vážila 1,8 kg, hoci by vo veku štyroch rokov mala vážiť dvakrát toľko. Je ťažké predstaviť si to podľa čísel, navyše bujná perzská srsť skresľuje realitu, nuž fotografia čerstvo okúpanej Mimoňky napovie viac.

Kúpanie Mimózy - pohľad zvrchu
Kúpanie Mimózy - pohľad zvrchu (zdroj: OZ Mačky Zvolen)

Ak nerozumiete tomu, čo je na obrázku, tu je ešte raz to isté zboku.

Kúpanie Mimózy - pohľad zboku
Kúpanie Mimózy - pohľad zboku (zdroj: OZ Mačky Zvolen)

Bola v kritickom stave. Podvyživená, apatická, špinavá a plná parazitov. Bála sa. V útulku OZ ju konečne vyhladkali, okúpali, vyčesali dredy, zbavili nežiaducich drobných živočíchov a po dlhom čase ju poriadne nakŕmili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo už. Krásna bielo-strieborná peržanka si rýchlo nájde nový domov, poviete si. No prišla ďalšia rana. Mačacia Snehulienka niekde na svojej neveselej ceste zahryzla do jedovatého jablka. Pri veterinárnych testoch sa ukázalo, že je pozitívna na FeLV – mačaciu formu leukémie, ktorá je medzi mačkami prenosná. To znamená, že Mimoňka nesmie prísť do styku s inou mačkou. Navyše potrebuje pokojnú tichú domácnosť, pretože stres provokuje rozvinutie choroby, čo sa už aj zrejme stalo. Budúci majitelia musia rátať s tým, že aj keď sa teraz Mimoňka vystrábi a zotaví, jedného dňa choroba prepukne naplno, keď princeznej už nebude pomoci. Možno sa to stane o niekoľko rokov, možno o pár mesiacov. Tým sa rad hypotetických princov čakajúcich na príležitosť dať Snehulienke vyslobodzujúcu pusu dramaticky skrátil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nuž ale stále je tu nádej. Keď sa našli tichí hrdinovia, ktorí sa napriek systému a za cenu vlastného nepohodlia, finančnej, časovej a emocionálnej ujmy podujali mačky zachrániť, snáď sa nájde nejaký princ, kráľ či kráľovná, ktorí si životom pošliapanú malú princeznú – na tých pár rokov či mesiacov –, adoptujú.

Mimóza v dočasnej opatere
Mimóza v dočasnej opatere (zdroj: OZ Mačky Zvolen)

Dúfam, že sa tak stane. Nie preto, aby tento blog mal šťastný koniec. Ale kvôli tomu, aby šancu na vykúpenie dostalo ďalšie zvieratko. Aspoň dovtedy, kým nápravu nedokážu zriadiť orgány na to určené a kým ľuďom nezačne viac záležať na tom, do akých rúk odovzdajú to, čo kedysi vlastnili a možno aj ľúbili.

Poznámka: Všetky fotografie sú uverejnené s dovolením autora – OZ Mačky Zvolen, kde sa momentálne Mimoňka nachádza v dočasnej opatere.

Alexandra Pavelková

Alexandra Pavelková

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  10x

Dívam sa a počúvam. Sama som väčšinou ticho a skrytá, ale raz za čas príde dačo pekné, o čom sa nehovorí, alebo veľmi škaredé, čo si iní možno nevšimnú, a mali by. Pozrime sa na to spolu, ak chcete. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu