reklama

Pán Dzurinda, bohužiaľ neskoro!

Snáď všetci môžeme súhlasiť s tým, že veci, ktoré môžeme urobiť „dnes“ sa nevyplatí odkladať na „zajtra“. Túto múdrosť našich starých mám potvrdzujú i mnohé slovenské porekadlá, jedno z nich: Keď príde čas, že by sme mohli, tak čas, keď sme mohli, už uplynul.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Obzvlášť to platí o „veciach", ktoré sú dôležité pre záujmy našej celej krajiny a ľudí v nej žijúcich.

Viaceré medzinárodné inštitúcie a ich predstavitelia už od zverejnenia prvého návrhu maďarskej ústavy v polovici marca vyjadrovali svoje obavy o demokratickosť tohto dokumentu. A naša slovenská diplomacia mlčala. Toto mlčanie si môžeme vysvetliť hneď viacerými dôvodmi - prítomnosť strany Most-Híd v koalícii alebo predchádzajúca podpora z Maďarska vybraných slovenských politikov v parlamentných voľbách 2006, ktorú teraz treba dlhodobo splácať, prípadne tým, že priority ministra zahraničných vecí nespočívajú v zahraničnej politike ale skôr v tej domácej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento článok nemá ambíciu rozoberať (ne)demokratické elementy v ústave našich južných susedov. Slobodu tlače, ústavný rámec kľúčových sektorov ako napr. súdnictva a ďalších oblastí v spoločnosti by si mali všetky členské krajiny Európskej únie upraviť podľa spoločných hodnôt a štandardov.

Ustanovenia, ktoré sa týkajú (a nemali by sa) aj nás na Slovensku sme si však mali všimnúť včas. Dovolím, si uviesť chronológiu vývoja Základného zákona Maďarska:

14.3. 2011 -návrh maďarskej ústavy publikovaný

25.3.2011 - monitorovací výbor parlamentného zhromaždenia Rady Európy si žiada právne stanovisko k Ústave MR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

18.4.2011 - ústava schválená Maďarským Parlamentom

18.4.2011 - generálny tajomník OSN Ban Ki-Moon sa zmienil o nevhodných ustanoveniach maďarskej ústavy vo svojom prejave v Budapešti. V tomto prejave tiež spomenul bývalých prezidentov Arpada Goncza a Václava Havla, ktorí tiež upozorňujú na nedostatky v zákone.

25.4.2011 - ústava podpísaná maďarským prezidentom

27.5.2011 - vyhlásenie Národnej rady SR (výrečné ako keby ani nebolo)

Keď 27.júna Benátska komisia Rady Európy vzniesla svoju kritiku na maďarskú ústavu, minister Dzurinda na tlačovej konferencii vyjadril potešenie, že stanovisko Benátskej komisie kopíruje jeho postoje. Jeho postoj však nebolo nikde počuť, vidieť ani cítiť. Ďalej prehlásil, že vraj jeho profesionálny postoj vedie ku konkrétnemu výsledku a slovenská diplomacia dosahuje dobré výsledky. A potom médiám prečítal závery Benátskej komisie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pán minister zahraničných vecí by mal ako skúsený politik vedieť, aký je rozdiel medzi pro-aktívnou a reaktívnou diplomaciou. Pro-aktívna je tá správna, ktorá predvída, lebo vie čo sa kde deje a čo sa kde očakáva, je v kontakte s diplomatickým zborom a zaujíma sa o dianie v jeho profesionálnej sfére, a preto dokáže predísť nepríjemným situáciám. Reaktívna zistí (a niekedy dosť neskoro) čo sa stalo a ešte má tú drzosť to prezentovať ako svoju profesionalitu a prednosť.

Na záver ešte jedno porekadlo na túto tému:

Čo môžeš ale nechceš urobiť dnes, budeš chcieť ale nebudeš môcť urobiť zajtra.

Toto porekadlo som počula dnes v smútočnom prejave na pohrebe zosnulého dlhoročného veľvyslanca, ktorého si veľmi vážim. Vďaka, Vaša Excelencia, za tento odkaz, česť Vašej pamiatke!

Oľga Algayerová

Oľga Algayerová

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

tieňová ministerka zahraničných vecí nominovaná politickou stranou SMER-SD Zoznam autorových rubrík:  zahraničná politikaekonomická diplomaciaHumanitárna a rozvojová pomocverejná diplomaciaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu