reklama

Blender tutorial, časť 2.1 - Lattice

Vzhľadom na to, že editovanie meshu je veľká téma, odložil som na chvíľu materiály stranou a ukážem Vám, čo jednotlivé Modifiery robia. Dnes Lattice.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Zapnite Blender, vložte UVSphere 32x32 a zväčšite na 2.

Obrázok blogu



Pridajte Lattice (Space->Add->Lattice). Zväčšite na 4 - len kvôli príkladu, ak chcete, môžte zadať ľubovoľnú hodnotu. Označte guľu, potom Lattice (za súčasného držania klávesy Shift, kto by nevedel), stlačte Ctrl+P a zvoľte Lattice Deform.

Obrázok blogu



Teraz nám bude stačiť kockový Lattice. Pre lepšiu názornosť sa prepnite do Solidu (klávesa Z). Všimnite si, že guľa je guľou, zatiaľ čo Lattice nám ostal "drôtený". Prečo? Lebo je to niečo ako silové pole. V tomto prípade si asi neukážeme jeho silu, preto označte Lattice a zväčšite ho v hociktorom smere (hlavne iba v jednom, aby sme dostali kváder). Keďže sme zvolili Lattice Deform pri určovaní typu nadradenosti (teda Ctrl+P), povolili sme Lattice aby svojmu podradenému objektu určoval tvar.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Natočte si pohľad niekam do tramtárie a skúste guľou (!) otočiť - vidíte, ako si necháva obrysy udané Latticom. Toto však nie je ešte plnohodnotné využitie Latticu - guli treba ešte nastaviť Modifier->Lattice a udať názov objektu, podľa ktorého sa má deformovať. To nám dáva k dispozícii plné využitie Latticu. Alebo len stlačíte MakeReal v paneli Modifiers...

Obrázok blogu



Porovnajte:

Obrázok blogu



To by malo byť všetko, ďakujem.

Adam Ambrus

Adam Ambrus

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

konecne na FA VUT v Brne :-) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáToto má aj myšlienkuBlender tutoriálySúkromnéKravinyyyy

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu