
Potrebujeme: 150 g polohrubej múky, 150 g strúhanky, 150 g práškový cukor, 100 g sušené ovocie (marhule, ananás, zázvor...), 100 g orechy (podľa chuti vlašské, lieskové, kešu, vynikajúce sú najmä mandle),50 g sušené hrozienka, prípadne zmes hrozienka a brusnice, 0,5 dl rumu,100 g horkej čokolády, 140 ml mlieka, 2 vajcia, na špičku noža muškátový orech, kôra z jedného pomaranča, 1 KL čerstvý alebo mletý zázvor, 1/2 prášok do pečiva, 1 KL maslo na vymastenie formy.
Postup: hrozienka namočí v rume, žĺtky oddelíme od bielkov. Cukor a žĺtka vymiešame do peny, pridáme, múku, strúhanku, kypriaci prášok a mlieko. Dobre premiešame. Postupne zapracujeme sušené ovocie, nasekané orechy, sušené hrozienka, sušené brusnice, na väčšie kusy posekanú čokoládu, na špičku noža postrúhaný muškátový orech, 1 KL zázvor a kôra z pomaranča. Opäť všetko dobe premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh z dvoch bielkov. Vložíme do maslom vymastenej formy, pečieme v predhriatej rúre: horúci vzduch,170 stupňov Celzia 30- 40 minút.
Po upečení môžeme biskupský chlebík poprášiť cukrom, prípadne poliať čokoládou polevou. Ja som ho podávala poliaty vanilkovým pudingom. Chutil výborne!
Užitočné rady a odporúčanie:
- biskupský chlebík robím spravidla vtedy, keď pečiem mäso, využime horúcu
rúru, príprava cesta trvá cca 20 minút
- dobrý tuhý sneh sa podarí, keď pred šľahaním dáme do bielkov 1 KL studenej vody
- rúru neotvárame skôr, ako po 20- 25 minútach pečenia,
- skúšku robíme špajdľou, keď sa cesto na ňu nelepí biskupský chlebík je hotový
- môj recept na biskupský chlebík neobsahuje žiadny tuk
Želám dobrú chuť!