Detvianska kapustnica
Potrebujeme: 1 ks údené koleno, 1 kg až 1,5 g bravčového mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 väčší pár údenej klobásy,30- 40 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleteté čierne korenie, červenú mletú papriku, 5 strednej veľkých hlávok cibuli, 3 veľké zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu a 3 stručiky cesnaku.
Postup:
1.
Sušené huby namočí v troche mlieka a nechám napučiť.
2.
Údené koleno dám variť, keď je mäkké vyberiem ho a do vývaru z údeného mäsa
pridám kapustu, huby, klobásu, sušené slivky a nechám povariť.
3.
Medzitým si osmažím na masti cibuľku, pridám červenú mletú papriku, mleté čierne korenie a na kocky nakrájané mäso, ktoré udusím vo vlastnej šťave.
4.
Mäso z kolena nakrájam na kocky a klobásu na pol-kolieska.
5.
Nakoniec pridám do kapustnice mäso udusené vo vlastnej šťave, údené koleno, klobásu a cesnak, nechám spolu prevrieť.
6.
Kapustnicu rozdelím na dve polovice, jednu zahustím nastrúhaným zemiakom a druhú smotanou, každému podľa chuti. Obidve kapustince nechám ešte krátko prejsť varom.
Hovorí sa, „že každý vták si chváli svoje perie," a po jeho vzore sa chcem pochváliť aj ja so svojou kapustnicou. Môžem povedať, že vždy mala úspech. Na konci roka sme si zvykli priniesť do práce každý z tej svojej a tá moja celkom iste chutila všetkým. Budúci rok mi vždy prízvukovali: "nezabudni priniesť kapustnicu." Rada som to urobila, tak ako som sa rada podelila o tento recept.

Do vývaru z údeného kolena som pridala huby, sušené slivky a kolobásu a
všetko som nechala spolu povariť.

Medzitým som udusila bravčové mäso vo vlastnej šťave.

Nakrájala som údené mäso.

Pridala klobásu... všetko som nechala spolu povariť.
Kapustnicu som rozdelila na dve polovice, prvú som zahustila nastrúhaným
zemiakom a druhá je so smotanou.

Kapustica je vraj tým lepšia, čím sa častejšie ohrieva. Tá naša je už pripravená...
Želám všetkým čitateľom veselého Silvestra
a šťastný nový rok!