Detvianska kapustnica

Kapustnica je tradičná slovenská polievka z kyslej kapusty, mäsa a sušených húb. Najčastejšie sa varí na konci roka a pravdaže, čo región, čo rodina, to iná tradícia. U nás sa na štedrý večer už tradične podáva polievka z kapra, ale kapustnica nesmie chýbať na Silvestra. Kaprovú polievku sme prevzali z rodiny manžela a kapustnicu z tej mojej. U nás doma, teda v mojej pôvodnej rodine sa varila kapustnica na Vianoce hneď dvojaká, pôstna a kapustnica s mäsom. Ja som zostala verná tej z mäsom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Detvianska kapustnica

Potrebujeme: 1 ks údené koleno, 1 kg až 1,5 g bravčového mäsa, 1 kg kyslej kapusty, 1 väčší pár údenej klobásy,30- 40 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleteté čierne korenie, červenú mletú papriku, 5 strednej veľkých hlávok cibuli, 3 veľké zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu a 3 stručiky cesnaku.

Postup:

1.

Sušené huby namočí v troche mlieka a nechám napučiť.

2.

Údené koleno dám variť, keď je mäkké vyberiem ho a do vývaru z údeného mäsa

pridám kapustu, huby, klobásu, sušené slivky a nechám povariť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

3.

Medzitým si osmažím na masti cibuľku, pridám červenú mletú papriku, mleté čierne korenie a na kocky nakrájané mäso, ktoré udusím vo vlastnej šťave.

4.

Mäso z kolena nakrájam na kocky a klobásu na pol-kolieska.

5.

Nakoniec pridám do kapustnice mäso udusené vo vlastnej šťave, údené koleno, klobásu a cesnak, nechám spolu prevrieť.

6.

Kapustnicu rozdelím na dve polovice, jednu zahustím nastrúhaným zemiakom a druhú smotanou, každému podľa chuti. Obidve kapustince nechám ešte krátko prejsť varom.

Hovorí sa, „že každý vták si chváli svoje perie," a po jeho vzore sa chcem pochváliť aj ja so svojou kapustnicou. Môžem povedať, že vždy mala úspech. Na konci roka sme si zvykli priniesť do práce každý z tej svojej a tá moja celkom iste chutila všetkým. Budúci rok mi vždy prízvukovali: "nezabudni priniesť kapustnicu." Rada som to urobila, tak ako som sa rada podelila o tento recept.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do vývaru z údeného kolena som pridala huby, sušené slivky a kolobásu a

všetko som nechala spolu povariť.

Obrázok blogu

Medzitým som udusila bravčové mäso vo vlastnej šťave.

Obrázok blogu

Nakrájala som údené mäso.

Obrázok blogu

Pridala klobásu... všetko som nechala spolu povariť.

Kapustnicu som rozdelila na dve polovice, prvú som zahustila nastrúhaným

zemiakom a druhá je so smotanou.

Obrázok blogu

Kapustica je vraj tým lepšia, čím sa častejšie ohrieva. Tá naša je už pripravená...

Želám všetkým čitateľom veselého Silvestra

a šťastný nový rok!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu