Domáci chlieb

Chlieb neodmysliteľne patrí do našej kuchyne. I keď poznám pár ľudí, ktorí chlieb vyradili zo svojho jedálnička. Akceptujem to, a považujem za vec stravovacích návykov. Priznám sa, ja mám rada voňavý, čerstvo upečený chlebík.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Dnes dostaneme kúpiť rôzne druhy chleba, tak načo sa trápiť doma? Nie je to žiadne trápenie! Tiež je pravda, že ho nepečiem často. Urobím tak z času- načas. Už aj preto, že mi pripomenie obdobie môjho detstva. Vtedy sa u nás piekol chlieb asi 2x do týždňa - v murovanej peci. Keďže bola pec vyhriata, piekli aj susedky. Milý rituál, na ktorý rada spomínam. Ja pečiem chlieb v teplovzdušnej rúre, chutí výborne. Mám tri osvedčené recepty, tento mi poslala priateľka Katka. Možno ho poznáte. Sľúbila som, že ho vyskúšam. Tak je tu, a vydaril sa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáci chlieb

Potrebujeme: 3 hrnčeky hladkej múky (250ml), 1,5 ČL sušené droždie, 2 ČL, soli, 1 ČL drvenej rasce, 2 PL slnečnicové semená a 1,5 hrnčeka vody.

Postup: múku preosejeme, pridáme sušené drozdie, soľ, drvenú rascu, dobre premiešame a postupne prilievame vodu. Prvý pohár som vyliala naraz, potom som prilievala opatrne, niečo -málo vody mi z polhrnka ešte ostalo. Cesto som pripravila večer a nechala ho stáť - kysnúť do rána, cca 10-12 hodín.

Ráno som do cesta pridala 2 PL slnečnicových semienok, premiesila a nechala 15 minút podkysnúť. Potom som cesto rozváľala na hrúbku asi 3 cm, prikryla utierkou a nechala ďalších 15 minút kysnúť. Rozvaľkané cesto som preložila na tretiny, vložila do obdĺžnikovej nádoby, ktorú som vystlala utierkou, posypala múkou a zakryla ďalšou utierkou. Takto cesto odpočívalo 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým som teplovzdušnú rúru vyhriala na 220°C. Asi 30 minút som predhriala misu, vložila doň pripravený bochník, ktorý som predtým potrela slanou vodou a vrch narezala nožom.

20 minút som chlieb piekla zakrytý, potom som ho odkryla, teplotu znížila na 175°C a piekla ďalších 30 minút. Posledných 10 minút som rúru vypla- chlieb sa dopiekol. Potom som ho vybrala, opäť som ho potrela slanou vodou, zabalila do utierky a nechala asi 2 hodiny vychladnúť.

Chutí výborne!

Obrázok blogu

Bola to len malá chvíľka - pár minút a bochník bol pripravený odpočívať -

cca 10-12 hodín

Obrázok blogu

Ráno som pridala slnečnicové semienka a pripravila som ho na ďalší krátky - 15

SkryťVypnúť reklamu

minútový odpočinok

Obrázok blogu

Cesto som rozváľka na hrúbku cca 3cm a dopriala som mu ďalší 15

minutový odpočinok

Obrázok blogu

Začala som s predposlednou úpravou, cesto som poskladala na tretiny

Obrázok blogu

Ešte 30 minútový odpočinok

Obrázok blogu

Chlebík je pripravený na pečenie, použila som misu z jenského skla

Obrázok blogu

Výsledok určite poteší!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

151 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

108 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu