Domáci chlieb

Chlieb neodmysliteľne patrí do našej kuchyne. I keď poznám pár ľudí, ktorí chlieb vyradili zo svojho jedálnička. Akceptujem to, a považujem za vec stravovacích návykov. Priznám sa, ja mám rada voňavý, čerstvo upečený chlebík.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Dnes dostaneme kúpiť rôzne druhy chleba, tak načo sa trápiť doma? Nie je to žiadne trápenie! Tiež je pravda, že ho nepečiem často. Urobím tak z času- načas. Už aj preto, že mi pripomenie obdobie môjho detstva. Vtedy sa u nás piekol chlieb asi 2x do týždňa - v murovanej peci. Keďže bola pec vyhriata, piekli aj susedky. Milý rituál, na ktorý rada spomínam. Ja pečiem chlieb v teplovzdušnej rúre, chutí výborne. Mám tri osvedčené recepty, tento mi poslala priateľka Katka. Možno ho poznáte. Sľúbila som, že ho vyskúšam. Tak je tu, a vydaril sa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáci chlieb

Potrebujeme: 3 hrnčeky hladkej múky (250ml), 1,5 ČL sušené droždie, 2 ČL, soli, 1 ČL drvenej rasce, 2 PL slnečnicové semená a 1,5 hrnčeka vody.

Postup: múku preosejeme, pridáme sušené drozdie, soľ, drvenú rascu, dobre premiešame a postupne prilievame vodu. Prvý pohár som vyliala naraz, potom som prilievala opatrne, niečo -málo vody mi z polhrnka ešte ostalo. Cesto som pripravila večer a nechala ho stáť - kysnúť do rána, cca 10-12 hodín.

Ráno som do cesta pridala 2 PL slnečnicových semienok, premiesila a nechala 15 minút podkysnúť. Potom som cesto rozváľala na hrúbku asi 3 cm, prikryla utierkou a nechala ďalších 15 minút kysnúť. Rozvaľkané cesto som preložila na tretiny, vložila do obdĺžnikovej nádoby, ktorú som vystlala utierkou, posypala múkou a zakryla ďalšou utierkou. Takto cesto odpočívalo 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým som teplovzdušnú rúru vyhriala na 220°C. Asi 30 minút som predhriala misu, vložila doň pripravený bochník, ktorý som predtým potrela slanou vodou a vrch narezala nožom.

20 minút som chlieb piekla zakrytý, potom som ho odkryla, teplotu znížila na 175°C a piekla ďalších 30 minút. Posledných 10 minút som rúru vypla- chlieb sa dopiekol. Potom som ho vybrala, opäť som ho potrela slanou vodou, zabalila do utierky a nechala asi 2 hodiny vychladnúť.

Chutí výborne!

Obrázok blogu

Bola to len malá chvíľka - pár minút a bochník bol pripravený odpočívať -

cca 10-12 hodín

Obrázok blogu

Ráno som pridala slnečnicové semienka a pripravila som ho na ďalší krátky - 15

SkryťVypnúť reklamu

minútový odpočinok

Obrázok blogu

Cesto som rozváľka na hrúbku cca 3cm a dopriala som mu ďalší 15

minutový odpočinok

Obrázok blogu

Začala som s predposlednou úpravou, cesto som poskladala na tretiny

Obrázok blogu

Ešte 30 minútový odpočinok

Obrázok blogu

Chlebík je pripravený na pečenie, použila som misu z jenského skla

Obrázok blogu

Výsledok určite poteší!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu