Etelkine marokánky
Potrebujeme: 200 g kryštálový cukor, 200 g masla, 200 g orechy, prípadne mandle, z toho 2/3 mleté a 1/3 posekané, 100 ml mlieka, 60 g hladkej múky, 50 g hrozienka, 100 -150 g kandizované ovocie, pomarančová a citrónová kôra.
Postup: maslo, cukor a mlieko dáme variť. Varíme za stáleho miešania až kým sa nám nevytvorí hustá masa, ktorá sa ťahá asi, tak ako med. Po odstavení necháme trochu vychladnúť pridáme 2/3 mletých orechov a múku. Všetko sa dobre premieša. Na múkou vysypaný plech, na papier na pečenie alebo na fóliu na pečenie robíme malé kôpky, ktoré ukladáme ďalej od seba, nakoľko sa ich objem pečením zväčší. Placky posypeme sekanými orechmi, kandizovaným ovocím, mandľami, hrozienkami, pomarančovou a citrónovou kôrou, ktoré sme i vopred spolu namiešali. Pečieme v rúre vyhriatej na 160º C 10-15 minút. Vyberieme ich akonáhle chytia zlatistú farbu. Placky necháme vychladnúť na plechu, guľatým nožom ich podoberieme a zo spodnej strany ich polejeme čokoládovou polevou. Po zaschnutí ich otočíme a môžeme ich ešte prizdobiť čokoládou alebo bielkovou polevou.
Poleva: 150 g kryštálový cukor, 50 g maslo, 6 lyžíc vody a 20 g kakao. Ja najradšej používam varovú čokoládu. Polevu si pripravíme tak, že nad parou rozpustíme varovú čokoládu a maslo v pomere 1:1, poleva je oveľa chutnejšia, ak do nej pridáme 1/2 kávovej lyžičky instantnej kávy.
Chutné a trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží, ak vydrží....
Dobrú chuť!

Mlieko, maslo a cukor varíme, tak dlho až sa masa ťahá, ako med.

Na foliu na pečenie si rozložíme hrudky cesta, dávame ich ďalej od seba lebo
sa zväčšením hrudky roztečú na placky. Na vrch každej kôpky dáme posekané
orechy, hrozienka, kandizované ovocie, kôru z citróna a pomaranča.
Pečieme ich vo vyhriatej horúcovzdušnej rúre pri 160º C 10-15 minút.
Vyberieme ich, keď chytia zlatistú farbu.

Chutia výborne!