Na tradičných regionálnych receptoch sa mi páči spôsob, ako boli tieto recepty v svojej dobe zapísane. Často sa neuvádza presné dávkovanie, na aké sme dnes zvyknutí. Nájdeme tam informáciu napríklad: pridáme za hrsť škvariek, za hrsť sušených hríbov a pod." Často je použité aj nárečie toho-ktorého kraja, či rôzne archaické slová, ktoré sa už dnes takmer nevyskytujú. Je dobre, aby sa z dôvodu autentičnosti uvadzali tak, ako ich kedysi uvádzali naše staré mamy. Dnes dávam do pozornosti gemerské banícke guľky.
Čo potrebujeme?
2 kg zemiakov, hrsť hladkej múky, 2 vajcia, čierne korenie, majorán, 1 kg údeného mäsa, 2 vajcia, 3 - 4 strúčiky cesnaku, soľ, 2 väčšie cibule, 2 PL bravčovej masti, 2 KL škrobovej múčky.
Postup:
Zemiaky postrúhame na hrubšom strúhadle, dobre ich zbavíme prebytočnej vody a zmiešame s ostatnými surovinami. Vyformujeme primerane veľké guľky (tak do dlane). Cesto musí byť o niečo tuhšie, ako na halušky, múku pridávame podľa potreby. Guľky obalíme v hladkej múke a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú navrh, nechame ich ešte variť asi 5 minút. Podávame s cibuľkou opraženou na masti. Ja som podávala gemerské banícke guľky so šalátom z červenej kapusty.
Užitočná rada:
Cibuľu nakrájame na mesiačky, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na horúcej masti, opraží sa pekne do "chrumkava."
Šalát z červenej kapusty
Potrebujeme: 1 stredne veľkú hlávku červenej kapusty, 2 stredne veľké cibule, 400 ml vody, 4 PL octu, 4 PLK cukru, 1 KL rasce, 1 KL mleté čierne korenie a 1KL soľ.
Postup: kapustu nastrúhame na tenké rezance. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a pridáme rascu. Nechame asi 5-7 minút prevariť, potom zlejeme. Medzi tým si pripravime sladko-kyslý nálev, do ktorého zaparíme na drobno nakrájanú cibuľu. Kapustu zalejeme ešte teplým nálevom, posype korením a nakoniec pridáme opraženu, na kocky nakrájanú slaninu.

Zemiaky dobre zbavíme prebytočnej vody - vyžmýkame

Údené mäso nakrájame na malé kocky. Môžeme použiť napr. aj údené rebrá.
Ja som dnes vývar použila na prípravu fazuľovej polievky so smotanou.

Pripravené guľky obalíme v hladkej múke a varíme.

A teraz si už môžeme zaželať dobrú chuť!