Gemerské banícke guľky

Jedlo zbližuje, nielen pri stole, ale aj pri výmene receptov. Poteším sa každému novému receptu, osobitne som vďačná za recepty na tradičné jedlá. V ostatnom čase často pripravujem jedlá, ktoré som predtým jednoducho nerobila. No, každá zmena poteší...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Na tradičných regionálnych receptoch sa mi páči spôsob, ako boli tieto recepty v svojej dobe zapísane. Často sa neuvádza presné dávkovanie, na aké sme dnes zvyknutí. Nájdeme tam informáciu napríklad: pridáme za hrsť škvariek, za hrsť sušených hríbov a pod." Často je použité aj nárečie toho-ktorého kraja, či rôzne archaické slová, ktoré sa už dnes takmer nevyskytujú. Je dobre, aby sa z dôvodu autentičnosti uvadzali tak, ako ich kedysi uvádzali naše staré mamy. Dnes dávam do pozornosti gemerské banícke guľky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo potrebujeme?

2 kg zemiakov, hrsť hladkej múky, 2 vajcia, čierne korenie, majorán, 1 kg údeného mäsa, 2 vajcia, 3 - 4 strúčiky cesnaku, soľ, 2 väčšie cibule, 2 PL bravčovej masti, 2 KL škrobovej múčky.

Postup:

Zemiaky postrúhame na hrubšom strúhadle, dobre ich zbavíme prebytočnej vody a zmiešame s ostatnými surovinami. Vyformujeme primerane veľké guľky (tak do dlane). Cesto musí byť o niečo tuhšie, ako na halušky, múku pridávame podľa potreby. Guľky obalíme v hladkej múke a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú navrh, nechame ich ešte variť asi 5 minút. Podávame s cibuľkou opraženou na masti. Ja som podávala gemerské banícke guľky so šalátom z červenej kapusty.

SkryťVypnúť reklamu

Užitočná rada:

Cibuľu nakrájame na mesiačky, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na horúcej masti, opraží sa pekne do "chrumkava."

Šalát z červenej kapusty

Potrebujeme: 1 stredne veľkú hlávku červenej kapusty, 2 stredne veľké cibule, 400 ml vody, 4 PL octu, 4 PLK cukru, 1 KL rasce, 1 KL mleté čierne korenie a 1KL soľ.

Postup: kapustu nastrúhame na tenké rezance. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a pridáme rascu. Nechame asi 5-7 minút prevariť, potom zlejeme. Medzi tým si pripravime sladko-kyslý nálev, do ktorého zaparíme na drobno nakrájanú cibuľu. Kapustu zalejeme ešte teplým nálevom, posype korením a nakoniec pridáme opraženu, na kocky nakrájanú slaninu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zemiaky dobre zbavíme prebytočnej vody - vyžmýkame

Obrázok blogu

Údené mäso nakrájame na malé kocky. Môžeme použiť napr. aj údené rebrá.

Ja som dnes vývar použila na prípravu fazuľovej polievky so smotanou.

Obrázok blogu

Pripravené guľky obalíme v hladkej múke a varíme.

Obrázok blogu

A teraz si už môžeme zaželať dobrú chuť!


Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu