Aspoň jedno jablko denne! Určite to poznáte. Jablko nás zasýti, aj uhasí smäd. Veľa cenných látok je v šupke, preto ich radšej nešúpeme.Jablká môžeme konzumovať surové, varené alebo pečené, podľa chuti.
Ľudové liečiteľstvo považuje jablká za univerzálny liek. Účinne pomáhajú pri chrípke a nachladnutí. Nastrúhané jablka, prípadne šťava z jabĺk dokážu znížiť teplotu a kyslé jablka zase podporujú činnosť čriev.
Jablka ocenia najmä ľudia s vysokým krvným tlakom, so zvýšeným cholesterolom, ale aj diabetici, ktorým upravujú hladinu cukru v krvi. Údajne blokujú aj tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov. Tiež napomáhajú štíhlej línii. Štíhlejší sú vraj tí ľudia, čo jedia aspoň dve jablka denne.
Horúci nápoj - jablko
Potrebujeme: 1 liter vody, 2 väčšie alebo 4 menšie jablka, 4PL kryštálové cukru, 4 klinčeky, 1 tyčinka škorice, namiesto škorice môžeme použiť čerstvý ale sušený zázvor, 2 ks badián 1 citrón, 2 PL medu, 4 PL umu (rumu).
Postup: Vodu privedieme do varu, klinčeky, badián, škoricu povaríme a precedíme. Medzitým si očistíme jablka, odstránime jadrá a spolu so šupkou nakrájame na malé kúsky. Vložíme do pripraveného horúceho nápoja a necháme asi 10-15 minút zapariť. Opäť prehrejeme, pridáme šťavu z citróna a med. Môžeme a nemusíme pridať um (rum). Nalejeme do pohárov spolu s kúskami ovocia, prípadne nápoj precedíme, komu ako chutí. Ja ovocie nechávam. Pohár ozdobím kolieskom citróna alebo mesiačikom jablka.
Na zdravie!
