Tvaroh sa doporučuje deťom, športovcom, ale i ženám po štyriadsiatke, kedy sa zvyšuje vznik osteoporózy. Nie každý má rad tvaroch, hoci by ho potreboval. Receptov je však veľa, niekoho možno „namotáme" na nátierky, na ovocné krémy, iného možno na chutný koláč. Tiež sa hovorí, že veľkou výhodou tvarohu je, že ho môžeme tepelne upravovať, pričom nestráca na svojej hodnote.
Čo potrebujeme?
Cesto:
200 g hladkej múky, 60 g práškového cukru, 100 g masla, 2 žĺtky /množstvo cesta zaví od veľkosti zapekacej formy, tá moja má priemer 27 cm/
Plnka:
100 g hrozienok, 3 PL rumu, 150 g masla, 100 g kryštálového cukru, 2 balíčky vanilínový cukor, 2 žĺtky, 1 PL citrónovej kôry, šťava z 1/2 citróna, 600 g polotučný tvaroh, 2 PL detskej krupice, 2 PL škrobovej múčky, 4 bielka, práškový cukor na posypanie.
Postup:
Múku, práškový cukor, mäkké maslo a žĺtky spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme asi 1/2 hodinu odpočívať v chlade. Kým cesto odpočíva pripravíme si plnku.
Hrozienka prepláchneme vriacou vodou a zalejeme rumom. Mäkké maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme citrónovú kôru, tvaroh, detskú krupicu, škrobovú múčku, namočené hrozienka aj s rumom a všetko spolu zmiešame. Nakoniec, pred natrením korpusu zľahka vmiešame do plnky sneh z bielkov.

Odležané cesto rozváľkame na tenkú placku alebo rovnomerne rotlačíme na dno okrúhlej zapekacej formy, ktorú si vyložíme papierom na pečenie. Dáme piecť pri 200 stupňoch Celzia asi 10 - 15 minút.


Na predpečený korpus rozotrieme pripravenú plnku, teplotu rúry znížime na 150 stupňov Celzia a pečieme ešte asi 50 minút.

Vychladnutý tvarožník nakrájame, pocukrujeme a potom si ho už len vychutnávame.
Dobrú chuť!