Hrudka kravského domáceho syra

Určite nič nové, farmári predávajú mlieko priamo k spotrebiteľovi. Mnohí z nás uvítali túto možnosť predaja mlieka. Fantastický nápad, veď mlieko je zdravé. Mliečný expres aj k nám prichádza so 100% presnosťou a tak sa zrodil môj nápad na výrobu domáceho syra.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Ilustračné foto
Ilustračné foto 

Zvykli sme si na toto mlieko. A keď vodič predával aj syridlo, neodala som. Dala som sa do výroby domáceho syra. Možno inšpirujem aj vás.

Ćo potrebujeme?

Kravské mlieko a sýridlo. Množstvo mlieka je na vašom zvážení, dávkovanie sýridla zaleží od toho, pre ktorý druh sa rozhodnete. Ja som použila sýridlo, ktoré predával vodič mliečneho expresu a po prvý raz som sa rozhodla pre 3 litre mlieka, množstvo syru som nevážila, ale bola to pekná hrudla.

Ako som postupovala?

Mlieko som zohriala na teplotu 40-45 stupňov Celzia. Pridala som zmienené sýridlo. Doba zrážania bola približen 30 min. Sýreninu som rozkrojila na 4 časti a nadvihla a preložila do pripraveného plátenka. Vyžmýkala som srvátku a nechala som syr a prebytočnú srvátku odkvapkávať. Potom som syr naložila do soľného roztoku a do druhého dňa som ho nechala v chladničke. Vynikajúci k raňajkám. V soľnom náleve vraj vydrží v chladničke týždeň. Ten náš nedostal šancu vydržať, chutil výborne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Srvatku som nevyliala lebo aj tá je vhodna na ďalšie spracovanie, tak celkom matne som si to spomína, ako ju robila stará mama. Preliala som ju teda naspät do hrnca, pozvoľne zohrieva a miešala, kým sa nezohriala niečo pod bod varenia. A na druhý deň som pozbierala z vrchu usadenú vrstvu a získala som výbornú sladkú žinčicu.

Tip:

Až neskôr som sa dozvedela, že mlieko je dobre pasterizovať, zohriať na 75 stupnov Celzia a potom schladiť, syr vydrží dlhšie.

Určite treba dodržať odporúčané množstvo sýridla, aby syr nezhorkol.

Ako plátenko som použila novú bielu textinú utierku, zviazala som rohy, prevliekla cez drevenú varechu a položila cez hrniec, odkvapkávanie srvátky mohlo začať.

SkryťVypnúť reklamu

A teraz mi už nezostáva nič iné, len vám zaželať dobrú chuť!


Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,070 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

221 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu