
Zvykli sme si na toto mlieko. A keď vodič predával aj syridlo, neodala som. Dala som sa do výroby domáceho syra. Možno inšpirujem aj vás.
Ćo potrebujeme?
Kravské mlieko a sýridlo. Množstvo mlieka je na vašom zvážení, dávkovanie sýridla zaleží od toho, pre ktorý druh sa rozhodnete. Ja som použila sýridlo, ktoré predával vodič mliečneho expresu a po prvý raz som sa rozhodla pre 3 litre mlieka, množstvo syru som nevážila, ale bola to pekná hrudla.
Ako som postupovala?
Mlieko som zohriala na teplotu 40-45 stupňov Celzia. Pridala som zmienené sýridlo. Doba zrážania bola približen 30 min. Sýreninu som rozkrojila na 4 časti a nadvihla a preložila do pripraveného plátenka. Vyžmýkala som srvátku a nechala som syr a prebytočnú srvátku odkvapkávať. Potom som syr naložila do soľného roztoku a do druhého dňa som ho nechala v chladničke. Vynikajúci k raňajkám. V soľnom náleve vraj vydrží v chladničke týždeň. Ten náš nedostal šancu vydržať, chutil výborne.
Srvatku som nevyliala lebo aj tá je vhodna na ďalšie spracovanie, tak celkom matne som si to spomína, ako ju robila stará mama. Preliala som ju teda naspät do hrnca, pozvoľne zohrieva a miešala, kým sa nezohriala niečo pod bod varenia. A na druhý deň som pozbierala z vrchu usadenú vrstvu a získala som výbornú sladkú žinčicu.
Tip:
Až neskôr som sa dozvedela, že mlieko je dobre pasterizovať, zohriať na 75 stupnov Celzia a potom schladiť, syr vydrží dlhšie.
Určite treba dodržať odporúčané množstvo sýridla, aby syr nezhorkol.
Ako plátenko som použila novú bielu textinú utierku, zviazala som rohy, prevliekla cez drevenú varechu a položila cez hrniec, odkvapkávanie srvátky mohlo začať.
A teraz mi už nezostáva nič iné, len vám zaželať dobrú chuť!