Rozhodne to bolo, najmä mäso bravčové, baranie, hovädzie, hydina, slanina, mlieko, maslo, syr, bryndza, zemiaky, kapusta a múka... Z týchto surovín dokázali vykúzliť chutné a zdravé jedlá. I keď musíme pripustiť, že naši predkovia jedlo mastili o trochu viac, najmä bravčovou masťou. Na druhej strane tvrdo pracovali a rozhodne mali oveľa viac pohybu, ako je tomu dnes.
Často hovoríme o globalikázii. I strava sa globalizuje. S obľubou vyhľadávame jedla čínskej, mexickej, talinskej ... kuchyne. Ja si myslím, že sa k tradičným jednám môžeme vrátiť aj dnes.
Čo poviete na dobrú huspeninu? Neviem, ako inde, ale pod Poľanou sa tomuto jedlu hovorilo studeno. Varilo sa prevažne v zime, po zabíjačkách, ale dnes nožičky dostaneme kúpiť kedykoľvej v roku. Jedlo nie je náročné na čas, ani na suroviny, tak prečo si ho neuvariť aj v októbri? Ja uprednostňujem huspeninu hlavne pre množstvo kolagénov, ktoré obsahuje. Nepoviem nič nové, ak zdôrazním, že obsah kolagénnych látok rozhodne napomáha k zlepšeniu pohybov kĺbov. Čo tak nahradiť drahé farmaceutické prípravky chutnou huspeninou? Huspeninu môžeme podávať s pečivom, ako predjedlo, na raňajky i na olovrant. Ja som to riskla, ako predprejedlo na jednu narodeninovú oslavu a huspenina mala veľký úspech. Ešte aj po rokoch sa spomína na moju huspeninu.
Čo porebujeme?
4 bravčové nožičky
250 g mäkkej salámy (prípadne udené mäso)
2-4 kože ( môže ale i nemusíte pridať )
1 väčšiu bibuľu
3-4 strúčiky cesnaku
4- 5 zrniek čierneho korenia
2 bobkové listy
4 väčšie mrkvy
2 peržleny
1 PL ocot
1 KL soľ
Postup:
Preseknuté bravčové nožičky očistíme a spolu s ostátnymi surovinami varíme v tlakovom hrnci v 2,5 l studenej vody. Varíme 60 minút. Uvarené kolienka sú mäkké a lepkavé. Oberieme kolienka, mäso, kože nakrájamé na drobno. Vývar precedíme, mrkvu nakrájame na kolieska, sálamu na tenké rezance. Rovnomerne vložime do pripravených nádob a zalejeme vývarom. Keď vývar tuhne, prípadnu masť z vrchu pozbieráme lyžicou. Huspeninu necháme stuhnúť do druhého dňa. Pred servírovaním huspeninu po okrajoch uvoľníme, opačne priložíme plytký tanier a preklopíme. Hupeninu obložíme na drobno nakrájanou cibuľou, pokvapkáme citrónovou šťavou alebo octovou vodou. Podávame s pečivom.
Poznámka:
Ak varíme huspeninu v bežnom hrnci, dáme si 3,5 l vody a bravčové nožičky varíme cca 2 hodiny, potom pridáme ďalšie suroviny a pomaly varíme ešte ďalšie 2-3 hodiny, pokiaľ nie sú kolienka uvarené. Voda sa nám vyvarí asi na polovicu. Čím dlhšie sa kolienka varia, tým je huspenina lepšia.
Verím, že si na dobrej huspenine pochutíte aj vy!