Jablko je vo výžive nesmierne dôležité, jeho denná konzumácia nám pomôže výrazne podporiť zdravie lebo má regeneračné a detoxikačné účinky. V jablku je vraj 80% vody, 10% karbohydrátov a 4 % vitamínov. Sú to práve vitamín A, B6 a C, ktoré posilňujú náš imunitný systém. Konzumovať ich môžeme na rôzny spôsob, najlepšie sú v surovom stave. Jablko môžeme pokojne nazvať aj pokrmom duše. Čo tak s chuťou zahryznúť sa do sladkého, voňavého, šťavnatého jabĺčka? Nastrúhané jablko s medom nám môže poslúžiť, ako prírodná pleťová maska. Z času - na čas, si tiež si môžeme dopriať sladkosť a pochutiť si dobrom jablkovom koláči.
Jemný jablčník
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 200 g masla (do cesta), 100 g masla (na potretie cesta), 60 g práškového cukru, trochu soli, 3 žĺtky, 3-4 PL kyslej smotany, na koniec noža sódu bikarbóny. Do plnky potrebujme asi 8 stredne veľkých jabĺk, 3 PL mletých vlašských orechov, prípadne môžem orechy nahradiť strúhankou, škoricový cukor a hrozienka.
Postup: múku preosejeme, prevzdušníme, pridáme cukor, žĺtky, maslo, smotanu, sódu bikarbónu a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a znovu zložíme, necháme odpočívať 15 minút a ešte 2x zopakujeme. Cesto rozdelíme na dve polovice, prvú polovicu cesta rozvaľkáme uložíme na plech vyložený fóliou na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom a rozložíme nastrúhané, prípadne nadrobno nakrájané jablka (aj so šupkou) a hrozienka. Jablka posypeme orechmi, škoricovým cukrom, opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta, ktoré tiež potrieme rozpusteným maslom, popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 165°C, 25-30 minút. Ešte teplý jablčník posypeme práškovým cukrom. Vychladnutý koláč krájame na štvorčeky, prípadne obdĺžniky. Chutí výborne, možno zachutí aj vám.

Recept mám od spolužiačky a priateľky Darinky. Ako mladé gazdinky sme začínali vo svojej kuchyni výmenou receptov. Darinkine recepty opatrujem dodnes. Jemný jablčník má u nás svoje miesto po celý rok. Darinka, žiaľ už nie je medzi nami, a tak si na ňu vždy zaspomínam pri varení a pečení podľa jej receptov.