A pritom boli všetky doma vypestované, dochované potraviny určite zdravé. Už to pre mňa dávno neplatí, a tak si dnes aspoň vyberám chovateľa a predajcu.
Kuracie mäso je ľahko stráviteľné, obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín a iba málo tuku. Pravda za predpokladu, že mäso zbavíme kože. Ideálne je pre šetriacu a pre redukčnú diétu.
Z kuraciny môžeme vyčarovať zaujímavé recepty, cez klasicky vyprážané.Oponentom hneď odpoviem, že prečo nie, ak je to raz za čas. Výborný je aj kurací perkelt, kurací paprikáš alebo také kuracie filetky so zeleninou.
Potrebujeme: kuracie prsia zbavené kože, 3 PL olivového oleja, 1 limetku, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 červená feferónka a soľ podľa chuti.
Postup: z olivového oleja, šťavy + kôry limetky, z prelisovaného cesnaku, s nadrobno nakrájanej feferónky a štipky soli si pripravíme marinádu. Vložíme do nej na malé kúsky nakrájaného kuracieho mäsa – filetky z kuracích pŕs a necháme odstáť v chladničke, najlepšie od večera do druhého dňa. Marinované kuracie filetky opečieme z obidvoch strán do zlatohneda, prípadne ugrilujeme.
Poznámka: nemáte čas na marinovanie, stačí filetky potrieť zmesou soli, korenia, byliniek, oleja a cesnaku. Kuracie prsia pred prípravou tiež výborné ochutí citrónová šťava a horčica.
Základom zdravého stravovania je farebná zelenina. Ja som sa rozhodla pre úpravu zeleniny na pare. Zachová si vitamíny, farbu i chuť. Navyše takto pripravená zelenina nepotrebuje žiadny tuk. Je dobre, ak si mix pripravíme podľa chuti. V lete zo záhrady, z trhu a zime si môžeme vybrať zamrazenú zeleninovú zmes. Hotovo, servíruje kuracie filetky so zeleninou na pare.
Rýchlo, zdravo a chutne!


