Mrkvový šalát, mrkvový koláč a ešte čosi viac...

Mrkva bezpochyby patrí k cenný potravinám našej kuchyne. Postrúhaná je často využívaná, ako užitočná vláknina potrebná pre naše črevá. Ak sa pozrieme na nutričnú hodnotu 100 g mrky predstavuje 163 KJ (39  kcal.), pričom  obsahuje  9,2 g sacharidov a 0,2  tukov. Vynikajúca je mrkvová šťava, ale tiež dokážeme z mrkvy napiecť aj chutné koláče a nákypy. Čo tak zaradiť mrkvu do jedálnička  a pochutiť si na niečom dobrom a zdravom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Je všeobecne známe, že mrkva obsahuje provitamín A, karotén, ktorý je účinný pri problémoch so zrakom. Veď sa aj hovorí: "Kto má mrkvu rád, ten má dobrý zrak." Obsahuje aj vitamín B,C, E, K, H, kyselinu listovú a pantoténovú. Odporúča sa aj pre obsah dôležitých a potrebných minerálnych látok, ako je draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síra, mangán, železo, meď a zinok.

V ľudovom liečiteľstve sa mrkva používa pri nervozite, astme, kožných ochoreniam, pri ochorení pečene, žlčníka a pri črevných zápaloch. Mrkva zvyšuje odolnosť organizmu, pomáha pri zápche, posilňuje srdce a cievy. Tiež prispieva a podporuje pekné vlasy, nechty a urýchľuje hojenie rán. Určite to poznáte, že to čo jeme a pijeme sa odrazí aj na kvalite našej pokožky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mrkvu pred použitím vždy dobre oškrabeme a odkrojíme hornú časť. Jesť ju môžeme surovú, v celku, iba dobre umytú. Nastrúhanú v šalátoch, varenú spolu s inou zeleninou v polievkach a dusenú, ako prílohu k mäsu. Ja dnes navrhujem:

Mrkvový šalát s citrónom, medom a orechmi.

Potrebujeme: 4 väčšie karotky, šťava z 1/2 citróna, 1 PL medu, 3 PL mleté vlašské orechy, prípadne mandle.

Postup: mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme šťavu z citróna, med a orechy. Všetko dobre premiešame a podávame vychladené. Šalát je vhodný, ako ľahká desiata alebo olovrant.

Mrkvový koláč

Potrebujeme: 3 vajcia, 4 väčšie mrkvy, 1 veľké jablko, 1 citrón, 150 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 2 KL škorice, 50 g sušených hrozienok a 1/4 balíčka prášku do pečiva.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme očistenú na jemno nastrúhanú mrkvu s jablkom, citrónovú šťavu, kôru a hrozienka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame súčasne s preosiatou polohrubou múkou, do ktorej sme zamiešali kypriaci prášok a škoricu. Zmes vylejme do vymastenej a strúhanou vysypanej formy. Pečieme v teplovzdušnej rúre, pri teplote 160°C asi 35 - 40 minút. Upečený koláč polejeme roztopenou čokoládou, prípadne ovocným sirupom. Výber záleží na chuti každého z nás.

Ak som vás zatiaľ nezaujala, mrkvu môžeme použiť práve v tomto predjarnom období aj zvonku. Mrkvová regeneračná maska je veľmi účinná, betakarotén dodáva pleti pekný hnedý vzhľad. Pleť pôsobí zdravšie a žiarivejšie. Čo tak dať si túto jednoduchú a účinnú masku?

SkryťVypnúť reklamu

Najemno nastrúhame mrkvu, pridáme niekoľko kvapiek šťavy z citróna (aby pleť veľmi nezhnedla), pokvapkáme olivovým olejom, pridáme lyžičku hrubo zomletej kvalitnej kávy. Všetko zmiešame a nanesieme na tvár. Jemnými zrnkami kávy pleť premasírujeme. Necháme pôsobiť 15 minút. Umyjeme sa, a na tvár si nanesieme bežne používaný pleťový krém.

Všetky masky nanášame na dobre očistenú tvár, krk a dekolt. Doba pôsobenia masky by sa nemala predlžovať, ani skracovať. Opäť platí to staré známe: „všetko s mierou."

Ak vás to zaujalo povedzte to priateľom, známym..., ak sa vám niečo nepáčilo povedzte to mne.

Želám všetkým krásny deň!

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Čerstvo po upečení, krásne rozvoniaval....

Obrázok blogu

Trošku som ho prizdobila...

Obrázok blogu

A teraz už len zaželať dobrú chuť...

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu