Je všeobecne známe, že mrkva obsahuje provitamín A, karotén, ktorý je účinný pri problémoch so zrakom. Veď sa aj hovorí: "Kto má mrkvu rád, ten má dobrý zrak." Obsahuje aj vitamín B,C, E, K, H, kyselinu listovú a pantoténovú. Odporúča sa aj pre obsah dôležitých a potrebných minerálnych látok, ako je draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síra, mangán, železo, meď a zinok.
V ľudovom liečiteľstve sa mrkva používa pri nervozite, astme, kožných ochoreniam, pri ochorení pečene, žlčníka a pri črevných zápaloch. Mrkva zvyšuje odolnosť organizmu, pomáha pri zápche, posilňuje srdce a cievy. Tiež prispieva a podporuje pekné vlasy, nechty a urýchľuje hojenie rán. Určite to poznáte, že to čo jeme a pijeme sa odrazí aj na kvalite našej pokožky.
Mrkvu pred použitím vždy dobre oškrabeme a odkrojíme hornú časť. Jesť ju môžeme surovú, v celku, iba dobre umytú. Nastrúhanú v šalátoch, varenú spolu s inou zeleninou v polievkach a dusenú, ako prílohu k mäsu. Ja dnes navrhujem:
Mrkvový šalát s citrónom, medom a orechmi.
Potrebujeme: 4 väčšie karotky, šťava z 1/2 citróna, 1 PL medu, 3 PL mleté vlašské orechy, prípadne mandle.
Postup: mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme šťavu z citróna, med a orechy. Všetko dobre premiešame a podávame vychladené. Šalát je vhodný, ako ľahká desiata alebo olovrant.
Mrkvový koláč
Potrebujeme: 3 vajcia, 4 väčšie mrkvy, 1 veľké jablko, 1 citrón, 150 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 2 KL škorice, 50 g sušených hrozienok a 1/4 balíčka prášku do pečiva.
Postup: žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme očistenú na jemno nastrúhanú mrkvu s jablkom, citrónovú šťavu, kôru a hrozienka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame súčasne s preosiatou polohrubou múkou, do ktorej sme zamiešali kypriaci prášok a škoricu. Zmes vylejme do vymastenej a strúhanou vysypanej formy. Pečieme v teplovzdušnej rúre, pri teplote 160°C asi 35 - 40 minút. Upečený koláč polejeme roztopenou čokoládou, prípadne ovocným sirupom. Výber záleží na chuti každého z nás.
Ak som vás zatiaľ nezaujala, mrkvu môžeme použiť práve v tomto predjarnom období aj zvonku. Mrkvová regeneračná maska je veľmi účinná, betakarotén dodáva pleti pekný hnedý vzhľad. Pleť pôsobí zdravšie a žiarivejšie. Čo tak dať si túto jednoduchú a účinnú masku?
Najemno nastrúhame mrkvu, pridáme niekoľko kvapiek šťavy z citróna (aby pleť veľmi nezhnedla), pokvapkáme olivovým olejom, pridáme lyžičku hrubo zomletej kvalitnej kávy. Všetko zmiešame a nanesieme na tvár. Jemnými zrnkami kávy pleť premasírujeme. Necháme pôsobiť 15 minút. Umyjeme sa, a na tvár si nanesieme bežne používaný pleťový krém.
Všetky masky nanášame na dobre očistenú tvár, krk a dekolt. Doba pôsobenia masky by sa nemala predlžovať, ani skracovať. Opäť platí to staré známe: „všetko s mierou."
Ak vás to zaujalo povedzte to priateľom, známym..., ak sa vám niečo nepáčilo povedzte to mne.
Želám všetkým krásny deň!

Čerstvo po upečení, krásne rozvoniaval....

Trošku som ho prizdobila...

A teraz už len zaželať dobrú chuť...