Orechový likér
Potrebujme: 15 -20 kusov zelených vlašských orechov (najvhodnejšie sú orechy, keď sú ešte mäkké a po rozrezaní biele, likér zvyknem robiť okolo 24 júna), ďalej potrebujeme 1 liter liehu alebo bielej pálenky (ja dávam jemnú, nearomatizovaná vodku), 500 g cukru, 1/2 litra vody, 3-5 klinčekov, celú škoricu, asi 3-4 cm, kôra z 1/2 pomaranča.
Postup: umyté, zelené vlašské orechy nakrájam na štvrťky dám do 2 litrového pohára, ktorý má uzáver, alebo ho uzavriem korkovou zátkou. Pripravím si nálev: 100 ml vody, klinčeky, škoricu a kôru s pomaranča necháme cca 15 minút variť, zalejem orechy a pridám vodku. Necháme stáť na slnečnom mieste asi 28 dní, potom pridám cukrový sirup (500 g cukru a 400 ml vody), opäť nechám stáť asi 2 - 3 dni. Precedím do fliaš a odložíme na tmavé miesto.
Orechy, ktoré sú nasiaknuté alkoholol vyberie a zasterilizujem, požívam ich ako pochutinu do jedného druhu perníka.
Príprava orechového liekéru nie je náročná, ibaže treba pracovať veľmi opatrne, aby sme si nepofarbili kuchyňu a odev. No chutí výborne, stojí to za to. Nezabudnite na termín, čas na zber vhodných orechov sa blíži!
Orechový likér chutí výborne.
Tak na vaše zdravie!