
Nie som autorom, iba napodobňujem, ale konečný výsledok je výborný. Nakoniec všetky recepty sú viac-menej modifikované. Nesú v sebe pečať kuchára, kulinára... Nechala som sa inšpirovať pečivom, ktoré údajne pochádza z Bulharska.
Čo budeme potrebovať?
Cesto: ½ kg hladkej múky, ½ kocky droždia, 1 ČL medu, prípadne cukru, 250 ml teplého mlieka, 2 PL oleja, dve vajcia, ½ ČL citrónová šťava, 1 ČL soli, 100 g roztopeného masla. Na natieranie: 1 žĺtok, 2 PL mlieka, štipku soli.
Postup: pripravím si kvások (droždie, mlieko, med) a nechám 15 min. kysnúť. V osobitnej mise zmiešam preosiatu múku a soľ, pridám 2 rozšľahané vajcia, podľa potreby, cca 150 ml teplého mlieka, olej, citrón a kvások. Cesto vypracujeme, tak aby sa nelepilo na misu, ani na ruky. Necháme cca 1 hodinu vykysnúť, resp. kým nezväčší dvojnásobný objem (lete kysne rýchlejšie).
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 8 časti, z každej časti vyvaľkáme ploché obdĺžnikové cesto, hrubé cca 3-4 cm. Natrieme roztopeným maslom a priložíme dva a dva kusy cesta na seba (maslovými stranami nahor) a zrolujeme do valčeka. Vzniknú nám 4 rovnaké valčeky.
Všetky valčeky narežeme rovnakým spôsobom. Najprv z nich odrežeme obidva konce 1 ½ - 2 cm. Odložíme bokom a zvyšok valcov pokrájame každý do štyroch trojuholníkových tvarov. Jednotlivé časti uložíme do tortovej formy (viď obrázok).

Poukladané kusy cesta sa budú jemne dotýkať. Pečivo prikryjeme a necháme 20 – 30 min. kysnúť. Rúru si predhrejeme na 175 °C, vrch pečiva natrieme (vyšľahaný žĺtok, mlieko a štipka soli). Môžeme a nemusíme posypať semienkami (ľanové, sezamové, prípadne inými), ja som neposypala. Pečieme 20-30 minút, kontrolujeme cez okienko, rúru neotvárame. Keď začne pečivo tmavnúť znížime teplotu cca o 20 °C. Pečieme do zlatista (ja mám teplovzdušnú rúru). Upečené pečivo opäť natrieme roztopeným maslom .Prikryjeme a necháme vychladnúť.
Výborné pečivo, ako páper. Želám dobrú chuť!