Pečivo ako ruža - darujem vám ružu

Ruža je rozhodne jeden z najpopulárnejších kvetov. Považuje sa za nadčasový symbol lásky, krásy a rovnováhy. Čo tak potešiť sa  ružou z našej záhrady a vyčarovať si  výborné pečivo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Nie som autorom, iba napodobňujem, ale konečný výsledok je výborný. Nakoniec všetky recepty sú viac-menej modifikované. Nesú v sebe pečať kuchára, kulinára... Nechala som sa inšpirovať pečivom, ktoré údajne pochádza z Bulharska.

Čo budeme potrebovať?

Cesto: ½ kg hladkej múky, ½ kocky droždia, 1 ČL medu, prípadne cukru, 250 ml teplého mlieka, 2 PL oleja, dve vajcia, ½ ČL citrónová šťava, 1 ČL soli, 100 g roztopeného masla. Na natieranie: 1 žĺtok, 2 PL mlieka, štipku soli.

Postup: pripravím si kvások (droždie, mlieko, med) a nechám 15 min. kysnúť. V osobitnej mise zmiešam preosiatu múku a soľ, pridám 2 rozšľahané vajcia, podľa potreby, cca 150 ml teplého mlieka, olej, citrón a kvások. Cesto vypracujeme, tak aby sa nelepilo na misu, ani na ruky. Necháme cca 1 hodinu vykysnúť, resp. kým nezväčší dvojnásobný objem (lete kysne rýchlejšie).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 8 časti, z každej časti vyvaľkáme ploché obdĺžnikové cesto, hrubé cca 3-4 cm. Natrieme roztopeným maslom a priložíme dva a dva kusy cesta na seba (maslovými stranami nahor) a zrolujeme do valčeka. Vzniknú nám 4 rovnaké valčeky.

Všetky valčeky narežeme rovnakým spôsobom. Najprv z nich odrežeme obidva konce 1 ½ - 2 cm. Odložíme bokom a zvyšok valcov pokrájame každý do štyroch trojuholníkových tvarov. Jednotlivé časti uložíme do tortovej formy (viď obrázok).

Obrázok blogu

Poukladané kusy cesta sa budú jemne dotýkať. Pečivo prikryjeme a necháme 20 – 30 min. kysnúť. Rúru si predhrejeme na 175 °C, vrch pečiva natrieme (vyšľahaný žĺtok, mlieko a štipka soli). Môžeme a nemusíme posypať semienkami (ľanové, sezamové, prípadne inými), ja som neposypala. Pečieme 20-30 minút, kontrolujeme cez okienko, rúru neotvárame. Keď začne pečivo tmavnúť znížime teplotu cca o 20 °C. Pečieme do zlatista (ja mám teplovzdušnú rúru). Upečené pečivo opäť natrieme roztopeným maslom .Prikryjeme a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

 Výborné pečivo, ako páper. Želám dobrú chuť!

Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu