U nás sú obľúbené plnené papriky nastudeno. Vhodne doplnia studenú obloženú misu, vo sviatok i vo všedný deň. Obložená misa stále patrí k sviatočnému stolu, je akousi pomyslenou „čerešničkou“.
Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú prospešné pre zdravie. I keď ani farba nie je zanedbateľná. Paprika obsahuje najmä vitamín A, B ,C, E, K a množstvo minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, železo a horčík. Paprika nám môže pomôcť poraziť nadváhu a eliminovať toxíny. Zdravý tanier je rozhodne farebný, dávam prednosť „trikolóre“ – červená, žltá a zelená. Dnes na prípravu plnenej papriky využijem zelenú papriku, ktorá je neoceniteľným zdroj kyseliny listovej a vitamínu E, ktorý sa nazýva aj vitamínom mladosti.

Plnené papriky
Potrebujeme: 4 ks väčšia(okrúhla) zelená paprika, 200 g bryndze, 150 g masla, 100 g tavený syr (1ks v črievku), 100 g cibule, 200 g salámy (podľa chuti), sladká mletá paprika a soľ.

Postup: papriku umyjeme odrežeme stopku s vrchnou časťou a vyberieme jadierka. Papriky necháme vyschnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Bryndzu, syr, maslo spolu vymiešame, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, salámu. Podľa chuti osolíme, môžeme a nemusíme zafarbiť červenou mletou paprikou, opäť dobre premiešame a naplníme pripravené zelené papriky. Uložíme do chladu, najlepšie do druhé dňa. Servírujeme ako rýchle občerstvenie – olovrant. Verím, že nejde o „archaizmus“. Ja slovo olovrant používam a niekedy mi olovrant nahradí obed, hoci už slnko robí na nebi obrat, večera to ešte nie je.
Dobrú chuť!
