Šišky - recept podľa starej mamy

„Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti....“ Ale navráti, každý rok si pripomíname toto čarovné obdobie, ktoré je spojené s veľkým množstvom krásnych ľudových zvykov, vrátane fašiangovej zabíjačky. Šišky rozhodne tiež patria k fašiangovým slávnostiam. Receptov je určite veľa. Každý má svoj, a zaručene najlepší. Nie som výnimkou, tiež sa rada pochválim. Už je to raz tak, dnes je posledný fašiangový deň. Od zajtra, teda od popolcovej stredy začína pôst. Či niekto verí alebo nie... a nemusí to byť len zvyk veriacich. Pôst je určite aj spôsob očisty organizmus..., ktorý nasleduje po dlhšom zimnom období.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Už som tu raz bola so šiškami, nuž, prepáčte mi to. Prečo sa zase chcem pochváliť? Jedna priateľka mi povedala, že mala šišky takmer prázdne, ako by sa cesto stratilo. Iná si zase ťažkala, že boli tvrdé, ako kameň. Ak máte chuť dajte si šišky podľa receptu starej mamy. Hodnotenie nechám na vás.

Šišky - recept podľa starej mamy

Potrebujeme: 1kg polohrubej múky, 4 vajcia, 100 masla, 40 g čerstvého droždia, 80 práškového cukru, 2 PL rumu, trochu soli, kôra z jedného citróna, asi 150 ml mlieka a tuk na vyprážanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: pripravíme si kvások a medzitým si preosejeme múku. Pridáme žĺtky, rum, maslo, cukor, kôru z citróna, kvások, trochu soli a podľa potreby prilievame mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Keď cesto hádže bublinky, nelepí sa na nádobu, ani na varešku, trochu ho pomúčime, prikryjeme a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyváľame a okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska, ktoré vyprážame v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď šišky z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vyprážame z druhej strany. Hotové vyberie a uložíme na papierové servítky, aby prevzali prebytočný tuk. Na záver urobíme tuhy sneh z bielkov a podľa chuti pridáme lekvár. Šišky natrieme vytvorenou bielkovou penou, prípadne lekvárom alebo ich jednoduchou iba posypeme cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Želám dobrú chuť!

Obrázok blogu
Obrázok blogu


Anna Čunderlíková

Anna Čunderlíková

Bloger 
  • Počet článkov:  433
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Všetko, čo robím, robím s láskou. Mojim mottom je citát:" Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor."Viktor Frankl Zoznam autorových rubrík:  CESTUJEM - SPOZNÁVAMPRÍBEHY ZO ŽIVOTAMALÁ RADA- VEĽKÝ OSOHÚSMEV, PROSÍM...RECEPTYSPOZNÁVAJ SÁM SEBA...KNIHA, KTORÁ MA DOSTALANA SLOVÍČKO, PROSÍM...ČO MI ŽIVOT DAL...ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝLRODIČOVSTVO

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INESS

INESS

107 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu