Už som tu raz bola so šiškami, nuž, prepáčte mi to. Prečo sa zase chcem pochváliť? Jedna priateľka mi povedala, že mala šišky takmer prázdne, ako by sa cesto stratilo. Iná si zase ťažkala, že boli tvrdé, ako kameň. Ak máte chuť dajte si šišky podľa receptu starej mamy. Hodnotenie nechám na vás.
Šišky - recept podľa starej mamy
Potrebujeme: 1kg polohrubej múky, 4 vajcia, 100 masla, 40 g čerstvého droždia, 80 práškového cukru, 2 PL rumu, trochu soli, kôra z jedného citróna, asi 150 ml mlieka a tuk na vyprážanie.
Postup: pripravíme si kvások a medzitým si preosejeme múku. Pridáme žĺtky, rum, maslo, cukor, kôru z citróna, kvások, trochu soli a podľa potreby prilievame mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Keď cesto hádže bublinky, nelepí sa na nádobu, ani na varešku, trochu ho pomúčime, prikryjeme a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyváľame a okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska, ktoré vyprážame v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď šišky z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vyprážame z druhej strany. Hotové vyberie a uložíme na papierové servítky, aby prevzali prebytočný tuk. Na záver urobíme tuhy sneh z bielkov a podľa chuti pridáme lekvár. Šišky natrieme vytvorenou bielkovou penou, prípadne lekvárom alebo ich jednoduchou iba posypeme cukrom.
Želám dobrú chuť!

