Potrebujeme:
½ sliepky, 3 l vody, koreňovú zeleninu (1 kus petržlenu, 1 ks zeleru, 2 kusy mrkvy), 1 cibuľu, 1- 2 strúčiky cesnaku, 4 ks nové korenie, 4 ks čierne korenie, 1 fereronku, soľ a petržlenovú vňať.
Postup:
slepačie mäso očistíme a vložíme do studenej vody. Pridáme, koreniny, cibuľu aj so šupkou, cesnak a očistenú koreňovú zeleninu. Ak máme k dispozícii, najmä v lete, pridáme 1 paradajku a 1 zelenú papriku. Varíme pomaly cca 1,5 - 2 hodiny. Polievku precedíme, mäso oberieme, mrkvu pokrájame a spolu so závarkou vložíme do taniera. Pred podávanám posypeme zelenou peržlenovou vňaťou. Ja som polievku podávala s drožďovými knedličkami a s rezancami.
Užitočné rady:
Mäso dávame zásadne do studenej vody a varíme pomaly, vývar je chutnejší a číry.
Ak nemáme sliepku, môžeme použiť aj kuracie trupy, polievka je tiež chutná.
Cibuľu dáme aj so šupkou, polievku pekne zafarbí. Šupke z cibuli
sa zvykne hovoriť aj „šafrán chudobných."

Dobrú chuť!