Halušky s bryndzou
Ozaj, čo môže byť typickejšie pre slovenskú kuchyňu? Verím, že sa v tom zhodneme. Toto slovenské jedlo má dokonca svoje majstrovstvá vo varení a jedení halušiek. Každý ich však robí podľa seba, tie moje sú takéto:
Potrebujeme: 700 g zemiakov, 250 a 300 g hladkej múky, 200 g slaniny, 250-300 g bryndze, 1 vajce a 2 ČL soli.
Postup: Zemiaky očistíme a najemno postrúhame. Pridáme preosiatu múku, 2 ČL soli, 1 vajce a vymiešame husté cesto. Medzi tým si dáme do väčšieho hrnca variť vodu, ktorú osolíme a pomocou haluškára, prípadne z drevenej doštičky robíme z cesta halušky. Halušky hádžeme do mierne vriacej vody. Zľahka ich premiešame, aby sa neprilepili a varíme ich na miernom ohni, kým nevyplývajú na povrch, cca 5-6 minút. Vyberieme ich a necháme dobre odkvapkať a vkladáme do misy. Halušky premiešame s bryndzou rozrobenou s kyslou smotanou alebo so smotanovým jogurtom.
Pirohy (1/2 dávka)
Potrebujeme: 300 g varené zemiaky v šupke, 100 g bryndze, 1 PL masla, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, 1PL oleja.
Postup: najskôr si pripravím plnku. Uvarené zemiaky očistíme, pretlačíme a odoberie 1 PL, ktorú použijem do cesta. Pridáme bryndzu, soľ, 1PL masla, 1/4 ČL korenia a všetko spolu zmiešame.
Cesto pripravíme z múky, pridáme vajíčko, soľ, 1PL varených pretlačených zemiakov, 1 dl teplej vody. Spracujeme cesto, ktoré necháme asi 10 minút postáť. Rozvaľkáme na tenko a vykrajujeme kolieska, ktorá naplníme plnkou. Koliesko preložíme na polovicu a opačnou stranou vidličky zatlačíme, čím uzatvorme a tvarujeme pirohy. Varíme v osolonej vode, do ktorej sme pridali 1PL oleja, varíme asi 7 minút. Potom pirohy vyberie, opláchneme vlažnou vodou a polejeme opraženou slaninou.
Servírujeme tak, že halušky uložíme do stredu taniera, na každú porciu dáme na kocky nakrájanú a praženú slaninu, po okraji taniera uložíme pirohy, ktoré tiež zľahka polejeme opraženou slaninou.
Poznámka:
Ak urobím viac halušiek odložím si z nich do mikrotenového sáčku, do mrazničky. Hodia sa, keď je málo času na ich prípravu.
Cesto robím viac zemiakové, ako múkové, zásadne nepridávam vodu, naopak, ak sú zemiaky vodavé, prebytočnú vodu scedím.
Ak pirohy podám s polu s haluškami, tak ich pripravím len z polovičnej dávky.
Dobrú chuť!

Cesto musí byť zemiakové a dobre tuhé. Ak sú zemiaky vodavé, najmä
nové zemiaky, vodu zlejem. Postrúhané zemiaky ihneď zasypem múkou,
aby nechytili tmavú farbu.

Halušky varím na miernom ohni 5-6 minút, kým nevyplávajú na povrch. Ja ich
hádžem cez haluškár, asi na 3x

Vynikajúca zmena najmä po sviatkoch!
Keď varím halušky nerobím polievku, ale pripravím tzv "haluškovicu"- do taniera
dám asi 1 PL hotových brynzových halušiek, zalejem vývarom z halušiek a na vrch
dám 1 PL kyslej smotany alebo smotanového jogurtu.